Ant Prancūzijos Holokausto memorialo buvo palikti raudoni delnų antspaudai

  • Teksto dydis:

Paryžiaus pareigūnai antradienį pateikė baudžiamąjį skundą dėl naktį išniekinto Prancūzijos Holokausto memorialo, vandalams ant jo palikus raudonus delnų antspaudus.

Į tai iškart sureagavusi Prancūzijos žydų organizacija pasmerkė antisemitizmo aktą, pavadinusi jį „neapykantos šūkiu prieš žydus“

„Naktį buvo išniekinta Paryžiaus Holokausto (Shoah) memorialo Teisuolių siena“, – sakoma Paryžiaus merės Anne Hidalgo (An Hidalgo) pareiškime, kuriame kalbama apie „žodžiais nenusakomą aktą“.

Ant Paryžiaus centre esančio memorialo, skirto asmenims, gelbėjusiems žydus nuo nacių okupacijos 1940–1944 metais, atminti, buvo palikta maždaug 20 raudonų delnų antspaudų.

Gegužės 14 dieną buvo minimos pirmo didelio Prancūzijos žydų pogromo 1941-aisiais metinės.

Prancūzijos žydų institucijų atstovų tarybos (CRIF) pirmininkas Yonathanas Arfi (Jonatanas Arfi) socialiniame tinkle „X“ parašė, kad taip elgtis niekinga, ir pavadino šį veiksmą „neapykantos šūkiu prieš žydus“.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) pasmerkė šį aktą kaip „bjaurų antisemitizmą“.

Platformoje „X“ jis rašė, kad šis vandalizmas kenkia tiek tų, kurie per Holokaustą gelbėjo žydus, tiek aukų, atminimui.

„[Prancūzijos] Respublika, kaip ir visada, išliks tvirta, susidūrusi su bjauriu antisemitizmu“, – pridūrė jis.

Tuo metu Prancūzijos žydų studentų sąjunga (UEJF) pasmerkė incidentą, pavadinusį jį „parama žydų žudynėms“.

Respublika, kaip ir visada, išliks tvirta, susidūrusi su bjauriu antisemitizmu.

Naujienų agentūros AFP fotografas matė, kad vėlyvą antradienio rytą darbininkai jau buvo atvykę į įvykio vietą, kad pašalintų dažus.

Paryžiaus centrinio rajono meras Arielis Veilas (Arielis Vilas) AFP nurodė, kad panašiai buvo pažymėta dar apie 10 vietų, įskaitant mokyklas ir vaikų darželius, esančius istoriniame Marė rajone, kuriame gyvena daug žydų.

A. Hidalgo teigė apie incidentą pranešusi prokurorams kaip apie galimą antisemitinį aktą.

Padaugėjo antisemitinių veiksmų

Daugiau žydų nei Prancūzijoje gyvena tik Izraelyje ir Jungtinėse Valstijose. Šioje šalyje taip pat yra įsikūrusi didžiausia Europoje musulmonų bendruomenė.

Nuo spalio 7 dienos, kai „Hamas“ surengė precedento neturintį išpuolį prieš Izraelį ir sukėlė karą Gazos Ruože, Prancūzijoje pradėta fiksuoti daugiau antisemitinių veiksmų.

Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, nuo spalio 7 dienos iki 2023 metų pabaigos „pastebimai padaugėjo“ nusikaltimų ir nusižengimų, „įvykdytų dėl aukos etninės priklausomybės, tautybės, tariamos rasės ar religijos“. Tai yra dvigubai daugiau nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį.

Nors šie skaičiai nebuvo suskirstyti pagal religiją ar etninę priklausomybę, sausį CRIF paskelbė duomenis, rodančius, kad antisemitinių veiksmų padaugėjo keturis kartus.

Anksčiau šį mėnesį studentai protestavo visame pasaulyje žinomuose universitetuose, tarp jų ir prestižinėje Paryžiaus „Sciences Po“ aukštojoje mokykloje, taip atkartodami studentų JAV universitetų miesteliuose protestus prieš karą Gazos Ruože.

Kai kurie studentai raudonai nusidažė rankas, taip, anot jų, ragindami nutraukti ugnį.

„Visiems, kurie sakė, kad raudonos rankos nėra antisemitinis simbolis, štai jos atspaustos ant Teisuolių sienos“, – socialiniame tinkle „X“ rašė vyriausybės atstovė spaudai Prisca Thevenot (Priska Teveno).



NAUJAUSI KOMENTARAI

NUOMONĖ

NUOMONĖ portretas
Šitie susireikšminę žydų tautos piliečiai peržengę visas padorumo ribas--gali tikėtis valstybių ,kuriose jie gyvena žmonių pagarbos.Pagarba užsitarnaujama savo padorumu ir pagarba vietiniams gyventojams.Džiaukitės,kad dar nesikėsina į jūsų gyvybes.Dabar vakarų pasaulyje už chamizmą atsakyti chamizmu yra labai madinga.

Anonimas

Anonimas portretas
Gal ten Netanjahu prisilietė savo kruvinomis rankomis ?

Onė

Onė portretas
Čia performansas
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių