Apie galimą karą tarp Armėnijos ir Azerbaidžano: situacija vėl įkaito

  • Teksto dydis:

Armėnija ir Azerbaidžanas apkaltino viena kitą perkėlus karius prie bendros sienos ir dėl to esą didėja dar vienas Kalnų Karabacho konfliktas. Pastaraisiais mėnesiais įtampa tarp Baku ir Jerevano smarkiai išaugo, nes abi pusės kaltina viena kitą susitarimų pažeidimu ir apšaudymais, praneša LNK.

Kiek rimta situacija Kalnų Karabache ir ar įmanomas plataus masto karas tarp Armėnijos ir Azerbaidžano, plačiau pakomentavo ilgametis diplomatas ir buvęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

– Situacija vėl įkaito. Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas kalba apie dar vieną, galimą karą. Nors buvo 44 dienų karas prieš tris metus, kurį laimėjo Azerbaidžanas. Reikėtų pastebėti situaciją su sąjungininkais. Daugiau nei prieš 30 m. buvo sukurta Minsko grupė, kuriai pirmininkauti turėjo JAV, Prancūzija, Rusija. Bet prieš tris metus Rusija ir Turkija išsprendė situaciją taip, kaip tiko labiau Azerbaidžanui. Tai buvo pirmi signalai Armėnijai, kad jų saitai su Rusija yra savotiška iliuzija. N. Pašinianas priekaištaudavo Vladimirui Putinui per susitikimus, kad jis nemato prasmės iš saugumo organizacijos, kuri vienija kai kurias buvusias Sovietų Sąjungos šalis, nemato paramos, nemato jokio dėmesio. Tas Lačino koridorius, kuris vienintelis jungia Armėniją su kalnų Karabache gyvenančiais armėnais, blokuojamas Azerbaidžano. Nors pagal susitarimą, šį koridorių turėtų kontroliuoti taikdariai iš Rusijos, bet jie visiškai ir nenori, ir negali to daryti. Tai reikia ieškoti kitų sąjungininkų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kaip įmanomas karas tarp dviejų valstybių, kurių sąjungininkai yra tame pačiame NATO bloke? Ar Amerika su Turkija negalėtų sustabdyti tiek Armėnijos, tiek Azerbaidžano?

– Tai akivaizdžiai perskirsto tam tikras jėgas, galios centrus bei įtaką. Reikėtų pastebėti, kad tai yra Rusijos įtakos šalys. Rusija jas naudoja, kad valdytų situaciją. Kadangi Rusija dabar tiek prisidirbo su Ukrainos karu, tai ji jau praranda pozicijas visur. Akivaizdu, kad Rusija negali tokios įtakos jau daryti ir Kaukazo šalyse. Prieš keletą metų absoliuti dauguma gyventojų Armėnijoje manė, kad Rusija yra skydas, kuris saugo nuo grėsmių. Dabar taip manančių jau mažuma. Visuomenės nuotaikos yra tokios, kad Rusija išdavė. Ir kai Rusija jau nebegali daryti įtakos, jos vietą užima kiti žaidėjai, atsiranda kitos įtakos jėgos.

– Jūsų manymu, kas labiau eskaluoja situaciją?

– Pastaruoju metu Azerbaidžano ginkluotosios pajėgos yra gana gerai išsivysčiusios. Jie turi ir Turkijos paramą. Tas suteikia jiems jėgų. Jie matydami Rusijos pasyvumą, nori pasinaudoti situacija ir pasistūmėti į priekį. Sąjungininkės tikrai nesivels į tiesioginį konfliktą. Matosi, kad amerikiečiai rodo vis daugiau dėmesio Armėnijai. Labai sunku pasakyti, kuo visa tai baigsis. Greičiausiai, ši įtampa bus užglaistyta. Niekas neleis, kad tas karas išsiplėstų. Tai nenaudinga regionui, šalims. Tačiau atrodo, kad dabar Azerbaidžanas sutelkęs pajėgas prie kontaktinės linijos, prie Armėnijos sienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KD

KD portretas
Ištrauka iš straipsnio - Kadangi Rusija dabar tiek prisidirbo su Ukrainos karu... Ot Debilai. O kodėl nerašote del ko prasidejo karas Ukrainoje ? O kodėl nerašote, kad Armenija išdave Rusijos palaikyma ir pradejo laižyti JAV plaukuotas šiknas ?

Ir vėl

Ir vėl portretas
Ir vėl, kiša savo ilga snapa JAV. Ir vėl bus karas. Kur tie pedalai ilenda visur kraujas, mirtis, badas ir betvarke...

Pragaras \\\\\.../////

Pragaras  \\\\\...///// portretas
Žemėje.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių