Atėnų apylinkėse siaučiant miškų gaisrams evakuojasi tūkstančiai žmonių

  • Teksto dydis:

Iš Atėnų apylinkių, įskaitant istorinį Maratono miestą, pirmadienį evakavosi tūkstančiai gyventojų, stipriam vėjui genant didžiulių gamtinių gaisrų liepsnas Graikijos sostinės link.

30 km ilgio gaisrų frontas slenka Atėnų link, o liepsnos kai kur kyla į daugiau kaip 25 m aukštį, pranešė visuomeninis transliuotojas ERT.

Su liepsnomis, priartėjusiomis prie miesto Pentelikono kalno rajone, kovoja beveik 700 ugniagesių ir daugiau kaip 30 orlaivių.

Pareigūnai bėgantiems žmonėms atidarė Atėnų šiaurėje esantį olimpinį stadioną, taip pat kitus stadionus. Didelėse regiono ligoninėse paskelbta parengtis.

Vienas ugniagesys smarkiai apdegė, kitas buvo hospitalizuotas dėl sunkumo kvėpuojant, o dar 13 žmonių buvo gydomi dėl lengvesnių kvėpavimo sutrikimų, sakė ugniagesių atstovas Vasilis Vatrakojanis.

Atėnuose pirmadienį buvo įsakyta vykdyti papildomas evakuacijas, didžiuliam gamtiniam gaisrui priartėjus prie Graikijos sostinės priemiesčių.

Atėnų šiaurės rytuose esančios didelės Chalandrio savivaldybės meras Simas Rusas valstybinei televizijai sakė, kad nurodė evakuoti arčiausiai gaisro esančių rajonų gyventojus, nes liepsnos, pasak jo, labai priartėjo.

Televizijos reportažuose buvo matyti ugnis tarp Atėnų priemiesčio Nea Pentelės namų. Šio priemiesčio gyventojams taip pat buvo nurodyta evakuotis.

Keli mažesni miestai ir bendruomenės, įskaitant Maratoną, evakuacijas pradėjo sekmadienį.

„Susiduriame su bibline katastrofa“, – televizijai „Skai“ sakė Maratono meras Sterijas Cirkas.

„Civilinės gynybos pajėgos sunkiai kovojo visą naktį, bet nepaisant antžmogiškų pastangų gaisras sparčiai plito“, – sakė V. Vatrakojanis.

Pasak jo, pirmadienį vėjas vėl uždegė ugnį 40-yje skirtingų vietų.

Anot V. Vatrakojanio, auštant buvo evakuotos dvi Nea Pentelėje esančios ligoninės – vaikų ir karinė.

Oro temperatūra Atėnų regione pirmadienį turi pasiekti 39 Celsijaus laipsnius, o vėjo gūsių greitis siekia 14 m per sekundę.

Atikos regione žmonėms buvo išsiuntinėtos SMS žinutės su nurodymais, kuria kryptimi trauktis nuo gaisrų.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija dėl šiaurės rytų Atėnų priemiesčiuose šiuo metu siaučiančių miško gaisrų rekomenduoja Atikos regione esantiems lietuviams neprarasti budrumo, palaikyti ryšį su savo viešbučiu ir kelionės organizatoriumi.

Graikijos ministras pirmininkas Kiriakas Micotakis nutraukė savo atostogas ir sekmadienio vakarą grįžo į Atėnus spręsti krizės.

Gaisrai kilo per didelius Viduržemio jūros regiono vasaros karščius. Jau šeštadienį Graikijos klimato krizių ir civilinės saugos ministras Vasilis Kikilijas įspėjo, kad dėl aukštos temperatūros, vėjo gūsių ir sausros pusei šalies gali kilti didelis gaisrų pavojus.

Graikija yra itin pažeidžiama vasaros gaisrų; šiuo metų laiku gaisrų kyla kasdien.

Po šilčiausios žiemos Graikijoje taip pat buvo užfiksuoti karščiausi birželis ir liepa nuo pat 1960 metų, kai buvo pradėti rinkti patikimi duomenys.

Mokslininkai sako, kad dėl iškastinio kuro deginimo karščio bangos visame pasaulyje trunka ilgiau, yra dažnesnės ir intensyvesnės.

Kitose Europos dalyse šiuo metu taip pat fiksuojama aukšta oro temperatūra. Kai kur Prancūzijoje sekmadienį termometro stulpelis pakilo virš 40 Celsijaus laipsnių padalos. Romoje pirmadienį prognozuojami 38 laipsniai, Nyderlanduose – 32–35 laipsniai karščio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių