Derybos dėl ugnies nutraukimo Gazos Ruože bus atnaujintos kitą savaitę

  • Teksto dydis:

Derybos dėl ugnies nutraukimo Gazos Ruože bus atnaujintos Kaire kitą savaitę, penktadienį pranešė Baltieji rūmai, Jungtinėms Valstijoms Izraeliui ir palestiniečių kovotojų grupuotei „Hamas“ Dohoje pateikus „tarpinį pasiūlymą“, kad būtų pasiektas susitarimas.

Jungtinės Valstijos pareiškė, kad dvi dienas Dohoje vykusios derybos buvo „rimtos ir konstruktyvios“ ir kad Vašingtonas, kuriam atstovavo Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius Williamas Burnsas (Viljamas Bernsas), pasiūlė idėjų, kaip pasiekti susitarimą siekiant užbaigti jau 10 mėnesių besitęsiantį konfliktą.

„Šis pasiūlymas grindžiamas per pastarąją savaitę pasiektu sutarimu tam tikrose srityse ir šalina likusias spragas taip, kad būtų galima greitai įgyvendinti susitarimą“, – sakoma Baltųjų rūmų pareiškime, kurį pasirašė kiti du tarpininkai – Kataras ir Egiptas.

„Mūsų vyriausybių aukšto rango pareigūnai iki kitos savaitės pabaigos dar kartą susitiks Kaire, siekdami sudaryti susitarimą šiandien pateiktomis sąlygomis“, – sakoma pareiškime.

Kol Kaire vėl bus surengtos derybos, darbo grupės parengs detales, įskaitant humanitarines nuostatas ir praktinius įkaitų išlaisvinimo klausimus, pažymima pareiškime.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) bendrame pareiškime su Kataro ir Egipto vadovais praėjusią savaitę paragino surengti dviejų dienų derybas Dohoje.

Tame pareiškime J. Bidenas, Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi (Abdel Fatahas Sisis) ir Kataro emyras šeichas Tamimas bin Hamadas al Thani (Tamimas bin Hamadas Tanis) pabrėžė: „Nei viena šalis nebegali gaišti laiko ir pateisinti tolesnio delsimo. Laikas paleisti įkaitus ir sulaikytuosius, pradėti paliaubas ir įgyvendinti šį susitarimą.“

Penktadienio pareiškime sakoma: „Dabar yra nutiestas kelias pasiekti šį rezultatą, išgelbėti žmonių gyvybes, suteikti pagalbą Gazos gyventojams ir sumažinti įtampą regione.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių