ETT atmetė „Apple“ skundą dėl 13 mlrd. eurų Airijai nesumokėtų mokesčių

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos (ES) aukščiausios instancijos teismas antradienį atmetė „Apple“ skundą dėl Briuselio nurodymo grąžinti Airijai 13 mlrd. eurų nesumokėtų mokesčių ir taip užbaigė ilgai trukusį ginčą.

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT) panaikino ankstesnį žemesnės instancijos teismo sprendimą šioje byloje, teigdamas, kad taip „patvirtina 2016 metų Europos Komisijos sprendimą: Airija suteikė bendrovei „Apple“ neteisėtą pagalbą, kurią Airija privalo susigrąžinti“.

EK priėmė neeilinį nurodymą Airijai susigrąžinti mokesčius iš „Apple“ 2016 metų rugpjūčio mėnesį.

Tais pačiais metais pradėjus nagrinėti šią bylą, „Apple“ reiškė pasipiktinimą, o bendrovės vadovas Timas Cookas pavadino ją „visiška politine nesąmone“.

Tuometinis Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas eurokomisarę Margrethe Vestager, vadovavusią kampanijai, kuria siekta išrauti specialius mokesčių susitarimus, pavadino „mokesčių ponia, kuri iš tikrųjų nekenčia JAV“.

ES Bendrasis Teismas 2020 metų sprendime nepritarė EK, kuri apkaltino „Apple“ sudarius neteisėtą mokestinį susitarimą su Airijos valdžios institucijomis, kad ji galėtų mokėti itin mažus mokesčius.

Airija buvo apkaltinta leidusi „iPhone“ gamintojai perkelti į šalį Europoje, Afrikoje, Viduriniuose Rytuose ir Indijoje uždirbtas pajamas, už tai neskaičiuodama beveik jokio mokesčio.

Briuselis teigė, kad tai suteikė „Apple“ pranašumą prieš kitas bendroves, leisdama jai išvengti Airijos mokesčių nuo 2003 iki 2014 metų, kurių bendra suma yra apie 13 mlrd. eurų, ir teigė, kad tai yra neteisėta Airijos valstybės pagalba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių