Izraelio operacija? Libane vienu metu sprogo šimtai pranešimų gaviklių

  • Teksto dydis:

Libane antradienį sprogus pranešimų gavikliams buvo sužeista šimtai žmonių, paskelbė sveikatos apsaugos ministras Firassas Abiadas, o „Hezbollah“ artimas šaltinis teigė, kad taikiniu tapo šios grupuotės nariai.

„Hezbollah“ artimas šaltinis teigė, kad per beveik vienu metu įvykusius incidentus buvo sužeista daug Irano remiamos grupuotės narių, tačiau apie žuvusiuosius nepranešta.

Tai buvo pirmas tokio pobūdžio incidentas nuo spalio 7 dienos palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį, išprovokavusio karą Gazos Ruože. Nuo to laiko „Hezbollah“, palaikydama savo sąjungininkę „Hamas“, kone kasdien apsikeičia ugnimi su Izraeliu.

„Dešimtys „Hezbollah“ narių buvo sužeisti pietuose ir pietiniuose Beiruto priemiesčiuose, kai sprogo jų pranešimų gavikliai“, – naujienų agentūrai AFP sakė artimas grupuotei šaltinis.

Kitas „Hezbollah“ artimas šaltinis AFP sakė, kad incidentas įvyko dėl „Izraelio įsilaužimo“ į jos komunikacijas.

Izraelio kariuomenė į naujienų agentūros AP prašymą pakomentuoti situaciją kol kas neatsakė.

AFP fotografas pietiniame Beiruto priemiestyje matė, kaip greitosios pagalbos automobiliai skubiai vežė sužeistus „Hezbollah“ teroristus į rajono ligonines.

AFP korespondentas Libano rytuose sakė, kad per panašius incidentus grupuotės tvirtovėje Bekaa slėnyje buvo sužeista dešimtys žmonių.

Socialiniuose tinkluose ir vietos žiniasklaidoje platinamose nuotraukose ir vaizdo įrašuose iš pietinių Beiruto priemiesčių matyti ant grindinio gulintys žmonės su žaizdomis ant rankų arba prie kelnių kišenių.

Oficialioji Libano nacionalinė naujienų agentūra (NNA) pranešė apie „precedento neturintį priešo saugumo incidentą“, kai keliuose regionuose „sprogo rankiniai pranešimų gavikliai“.

„Pranešama apie dešimtis sužeistųjų“, – sakė NNA.

Prasidėjus karui Gazos Ruože, „Hezbollah“ paprašė savo narių nesinaudoti mobiliaisiais telefonais, kad būtų išvengta Izraelio įsilaužimų ir galimo susekimo.

„Hezbollah“ bendrauja per savo telekomunikacijų sistemą.

Pasak vieno pareigūno, naujuose „Hezbollah“ teroristų turėtuose pranešimų gavikliuose buvo ličio baterijos, kurios, matyt, sprogo.

Perkaitusios ličio baterijos gali dūminti, išsilydyti ir net užsidegti. Įkraunamos ličio baterijos naudojamos įvairiuose įrenginiuose, pradedant mobiliaisiais telefonais ir nešiojamaisiais kompiuteriais, baigiant elektromobiliais.

Incidentas įvyko padidėjus įtampai tarp Libano ir Izraelio. Libano kovotojų grupuotė „Hezbollah“ ir Izraelio pajėgos jau daugiau kaip 11 mėnesių beveik kasdien apsikeičia ugnimi pasienio rajonuose.

Per susirėmimus žuvo šimtai žmonių Libane ir dešimtys Izraelyje, dešimtys tūkstančių žmonių abiejose sienos pusėse buvo priversti palikti savo namus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių