Izraelis: labai tikėtina, kad aktyvistė žuvo nuo izraeliečių kariuomenės ugnies

  • Teksto dydis:

Izraelio kariuomenė antradienį pareiškė, kad labai tikėtina, jog jos pajėgos praėjusią savaitę per demonstraciją okupuotame Vakarų Krante netyčia nušovė JAV ir Turkijos pilietybes turinčią aktyvistę.

26-erių Aysenur Egzi Eygi (Eisenur Ezgi Eigi) penktadienį buvo nušauta okupuotame Vakarų Krante esančioje Beitoje, kur kiekvieną savaitę vyksta demonstracijos prieš Izraelio nausėdijas.

Pareiškime dėl A. Egzi Eygi mirties Izraelio kariuomenė teigė, kad atlikus tyrimą buvo nustatyta, jog „labai tikėtina, kad ji netiesiogiai ir netyčia nukentėjo nuo IDF (Izraelio gynybos pajėgų) ugnies“.

Ji pridūrė, kad ugnis „buvo nukreipta ne į ją, o į pagrindinį riaušių kurstytoją“.

Jungtinių Tautų žmogaus teisių biuras anksčiau teigė, kad Izraelio pajėgos „šūviu į galvą“ nužudė A. Egzi Eygi.

Beitos meras, oficiali palestiniečių naujienų agentūra „Wafa“ ir jos šeima taip pat pareiškė, kad A. Egzi Eygi nužudė Izraelio kariai.

Turkija pasmerkė jos nužudymą, o Jungtinės Valstijos jos mirtį pavadino tragiška ir teigė reikalaujančios „greito, kruopštaus ir skaidraus tyrimo“.

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) antradienį pareiškė, kad Izraelio kariuomenė turi imtis „esminių pokyčių“ po šio incidento.

„Jos nužudymas buvo neišprovokuotas ir nepateisinamas“, – apie 26-erių merginos mirtį sakė A. Blinkenas.

„Mūsų nuomone, Izraelio saugumo pajėgos turi iš esmės pakeisti savo veikimo būdą Vakarų Krante, įskaitant veiksmų pradžios taisykles“, –žurnalistams Londone sakė jis.

Prieš antradienio pareiškimą Izraelio kariuomenė pripažino, kad pradėjo šaudyti Beitos rajone, ir teigė, kad „tiria pranešimus, jog dėl šūvių žuvo užsienio pilietė“.

Ji taip pat sakė, kad jos pajėgos „atsakė ugnimi į pagrindinį smurto kurstytoją, kuris per protestą mėtė į pajėgas akmenis ir kėlė joms grėsmę“.

Antradienio kariuomenės pareiškime teigiama, kad A. Egzi Eygi žuvo „per įnirtingas riaušes, per kurias dešimtys palestiniečių įtariamųjų degino padangas ir mėtė akmenis į saugumo pajėgas Beitos sankryžoje“.

A. Egzi Eygi buvo Tarptautinio solidarumo judėjimo (ISM), palestiniečiams palankios organizacijos, narė.

Ši organizacija šeštadienį atmetė teiginius, esą ISM aktyvistai mėtė akmenis į Izraelio pajėgas ir nurodė, kad demonstracija buvo taiki.

Izraelio kariuomenė antradienį pranešė, kad „išsiuntė prašymą atlikti skrodimą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių