Izraelyje demaskuotas Irano šnipų tinklas

  • Teksto dydis:

Izraelyje likviduotas Iranui šnipinėjusių žydų kilmės izraeliečių tinklas, pirmadienį pranešė Izraelio vidaus žvalgybos agentūra „Shin Bet“ ir policija.

Septyni Haifos uostamiesčio ir jo apylinkių gyventojai dvejus metus rinko įslaptintą informaciją apie karines bazes ir energetikos infrastruktūrą, teigiama pranešime. Be to, jie rinko informaciją ir apie žymius Izraelio veikėjus.

„Teigiama, kad šiuos asmenis pasamdė Irano agentai, kad vykdytų įvairias su saugumu susijusias užduotis“, – paaiškinama pranešime, kuriame nurodomos penkių įtariamųjų pavardės. Dar du įtariamieji yra nepilnamečiai, todėl jų tapatybė saugoma pagal įstatymus.

„Tyrimo metu nustatyta, kad per daugiau nei dvejų metų laikotarpį įtariamieji vykdė įvairias saugumo misijas, o jiems vadovavo du Irano žvalgybos agentai, kurių vardai Alkhanas ir Orkhanas. Tinklo nariai žinojo, kad jų teikiama informacija kenkia nacionaliniam saugumui ir gali padėti priešui vykdyti raketinius antpuolius“, – nurodoma pranešime.

Teigiama, kad šnipai fotografavo ir aprašinėjo strateginius objektus, tuo tikslu naudodami pagal Irano nurodymus gautą pažangią įrangą.

Pranešama, kad tinklo nariai daugiausiai dėmesio skyrė karinių oro ir jūrų pajėgų įrenginiams, uostams, Izraelio Geležinės uždangos raketinės gynybos sistemos objektų dislokavimo vietoms ir energetikos infrastruktūrai, pavyzdžiui, Hederos jėgainei.

Įtariami šnipai už savo darbą gavo šimtus tūkstančių JAV dolerių, neretai atlygis jiems buvo mokamas kriptovaliuta, teigiama pranešime.

Pastaruoju metu Izraelyje nustatyti keli šnipinėjimo Irano naudai atvejai, tačiau, Izraelio žiniasklaidos vertinimu, šis yra itin rimtas. Prokurorai kaltinimus įtariamiems šnipams turėtų pareikšti per kelias dienas.

Pranešimas pasirodė tuo metu, kai įtampa tarp Izraelio ir Irano dar labiau išaugo, mat šalys Gazoje ir Libane vykstančių konfliktų kontekste pastarosiomis savaitėmis apšaudė viena kitą. Žiniasklaida teigia, kad Izraelis galimai rengiasi pulti Iraną, kad atkeršytų už pastarojo spalio 1 d. paleistų raketų salvę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
Žydu metodais
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių