JK tęsiasi neramumai: Sanderlande kilo riaušės, policija ruošiasi savaitgalio mitingams

  • Teksto dydis:

Sanderlande, Šiaurės Rytų Anglijoje, penktadienio vakarą kilo riaušės, o policija pranešė, kad pareigūnai susidūrė su „rimtu ir tęstiniu smurtu“.

Šalyje tęsiasi neramumai, susiję su anksčiau šią savaitę įvykusiu išpuoliu peiliu, kai buvo nužudytos trys mergaitės.

Buvo suimti aštuoni žmonės, o trims pareigūnams prireikė gydymo ligoninėje, sakė Nortumbrijos policijos vyriausioji inspektorė Helena Barron (Helena Baron).

Ji pridūrė, kad anksti šeštadienį ligoninėje prižiūrimi dar buvo likę du pareigūnai.

BBC transliuotoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip kelių šimtų žmonių minia siautėja Sanderlando centre, puola policiją ir padega mažiausiai vieną automobilį bei pastatą šalia policijos komisariato.

Kituose internete pasidalytuose vaizduose matyti, kaip su balaklavomis buvę jaunuoliai mėto plytas ir kitus objektus, buvo leidžiami fejerverkai ir signalinės raketos.

„Šokiruojančios scenos, kurias šį vakarą stebėjome Sanderlende, yra visiškai nepriimtinos“, – sakė H. Barron ir pridūrė, kad „netvarka, smurtas ir žala (...) nebus toleruojami“.

Ji pridūrė, kad „šiuo metu atliekamas išsamus tyrimas siekiant nustatyti kitus atsakingus asmenis“, be aštuonių suimtųjų.

Šokiruojančios scenos, kurias šį vakarą stebėjome Sanderlende, yra visiškai nepriimtinos.

Po dvi naktis trukusių neramumų keliuose Anglijos miestuose ir miesteliuose po pirmadienį įvykdyto išpuolio policija visoje šalyje ruošėsi šį savaitgalį planuojamiems kraštutinių dešiniųjų mitingams ir kitoms demonstracijoms.

Pirmadienį 17-metis Axelis Rudakubana (Akselis Rudakubana) peiliu puolė žmones pajūrio miesto Sautporte. Jaunuolis, kaltinamas trijų mergaičių nužudymu ir pasikėsinimu nužudyti dar 10 žmonių šokių pamokoje, ketvirtadienį stojo prieš Liverpulio miesto teismą.

Ataka sukrėtė Jungtinę Karalystę, o internete paskelbta melaginga informacija apie įtariamojo kilmę paskatino kraštutinių dešiniųjų šalininkų išpuolį prieš mečetę ir susirėmimus su policija Sautporte.

Trečiadienio vakarą protestai taip pat sukrėtė Londoną ir Hartlepulo bei Mančesterio miestus. Pranešta, kad policija prie oficialios ministro pirmininko Keiro Starmerio (Kiro Starmerio) rezidencijos Dauningo gatvėje sulaikė daugiau kaip 100 žmonių.

Sunerimusi musulmonų bendruomenė

Vidaus reikalų sekretorė Yvette Cooper (Ivet Kuper), reaguodama į įvykius Sanderlande, pažadėjo, kad riaušininkai „sumokės kainą už savo smurtą ir chuliganizmą“.

Ji perdavė policijai „visišką vyriausybės paramą, kad imtųsi griežčiausių įmanomų veiksmų ir užtikrintų, jog jie susidurs su visa įstatymo galia“.

„Jie neatstovauja Britanijai“, – sakė Y. Cooper.

Anksčiau Mersisaido policija pranešė, kad netoli Sautporto esančio Liverpulio centre ir jo apylinkėse buvo dislokuoti papildomi pareigūnai, kurie „padės užkirsti kelią viešosios tvarkos pažeidimams ar nusikalstamumui“. Nepaisant nedidelio susirėmimo prie mečetės, vakaras praėjo ramiai.

Policija teigė, kad A. Rudakubanos byla nelaikoma susijusia su terorizmu, tačiau motyvo neatskleidė.

Pyktis dėl tragedijos persipina su stiprėjančiomis antiimigracinėmis nuotaikomis Anglijos politinėje dešinėje, kurias skatina atvirai islamofobiškai nusiteikę kraštutinių dešiniųjų veikėjai.

Neramumų akivaizdoje religiniai lyderiai teigia, kad mečetės šalyje samdo mokamus apsaugos darbuotojus ir tikrina, ar veikia jų vaizdo stebėjimo kameros.

„Musulmonų bendruomenė šiuo metu labai sunerimusi“, – naujienų agentūrai AFP sakė Britanijos musulmonų tarybos generalinė sekretorė Zara Mohammed (Zara Mohamed).

Mažiau nei mėnesį valdžioje esantis K. Starmeris penktadienį Sautporte susitiko su vietos lyderiais, kad aptartų „paramos vietos bendruomenei paketą“, pranešė jo biuras Dauningo gatvėje.

K. Starmerio vizitas įvyko kitą dieną po to, kai jis paskelbė apie naują „nacionalinį pajėgumą“ kovoti su neramumais.

Policija suintensyvino pasiruošimą galimiems savaitgalio įvykiams po to, kai kraštutinių dešiniųjų socialinių tinklų kanaluose pradėta skelbti apie prieš imigrantus nukreiptus mitingus, o antifašistinės grupės pažadėjo rengti atsakomuosius protestus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O portretas
ilgai slėpė to rududu kilmę!

Pilietis

Pilietis portretas
Vietoj to kad vyriausybe palaikytu britus, pataikauja juodašikniam

Anonimas

Anonimas portretas
Saunuoliai anglai. Neleidzia kad ju salis butu naikinama
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių