JT ataskaita: Izraelio sulaikyti palestiniečiai yra kankinami

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų žmogaus teisių biuras trečiadienį paskelbė, kad po spalio 7 dienos išpuolio Izraelio sulaikyti palestiniečiai buvo kankinami imituojant skendimą, neleidžiant miegoti, naudojant elektrošoką ir kitaip žiauriai su jais elgiantis.

Ataskaitoje teigiama, kad birželio pabaigoje Izraelio kalėjimuose buvo laikoma daugiau kaip 9,4 tūkst. palestiniečių. Joje taip pat sakoma, kad kai kuriems iš jų neleidžiama susisiekti su teisininkais ir nepaisoma jų teisių.

Ataskaitos, parengtos remiantis pokalbiais su buvusiais kaliniais ir kitais šaltiniais, santraukoje smerkiamas didelis sulaikytųjų, įskaitant vyrus, moteris, vaikus, žurnalistus ir žmogaus teisių gynėjus, skaičius. JT pridūrė, kad ši praktika kelia susirūpinimą dėl savavališko sulaikymo.

„Mano biuro ir kitų subjektų surinkti liudijimai rodo, kad buvo atlikta daugybė siaubingų veiksmų, pavyzdžiui, sulaikytieji buvo kankinami imituojant skendimą ir paleidžiant šunis, be kitų veiksmų, šiurkščiai pažeidžiant tarptautinę žmogaus teisių teisę ir tarptautinę humanitarinę teisę“, – sakoma JT žmogaus teisių vadovo Volkerio Turko pareiškime.

Manoma, kad šios JT ataskaitos išvadomis galėtų pasinaudoti Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) prokurorai, tiriantys nusikaltimus, susijusius su spalio 7-osios islamistų grupuotės „Hamas“ išpuoliu ir jo padariniais, įskaitant Izraelio atsakomąją kampaniją Gazos Ruože.

Ataskaitos autoriai pareiškė, kad jos turiniu buvo pasidalinta su Izraelio vyriausybe. Pastaroji savo komentarų kol kas nepaskelbė.

Konfliktą palestiniečių anklave sukėlė „Hamas“ spalį surengtas išpuolis Izraelio pietuose, per kurį žuvo 1 197 žmonės, daugiausia civiliai.

„Hamas“ kovotojai spalio 7-ąją taip pat pagrobė pustrečio šimto įkaitų, iš kurių maždaug pusė, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant kelias dešimtis Izraelio kariuomenės žuvusiais laikomų įkaitų.

Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį, „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šioje palestiniečių teritorijoje žuvo mažiausiai 39 400 žmonių, taip pat daugiausia civiliai.

Dėl nesiliaujančių kovų Gazos Ruože kilo sunki humanitarinė krizė.


Šiame straipsnyje: IzraelisGazakaraskankinimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių