Kyjivas: per Maskvos išpuolį Odesoje sunaikinta 60 tūkst. tonų grūdų

  • Teksto dydis:

Kyjivas trečiadienį nurodė, kad Maskva naktinių smūgių metu Odesos uostui sunaikino 60 000 tonų eksportui skirtų grūdų.

Ukrainos teigimu, Maskva tyčia taikėsi į vietas, susijusias su ukrainietiškų grūdų eksportu pagal Maskvos jau nebepratęstą susitarimą.

„Čornomorsko uoste (prie Odesos) taip pat buvo sunaikinta 60 000 tonų grūdų“, – teigė Ukrainos žemės ūkio ministerija.

Ministerija pridūrė, kad grūdai turėjo būti išsiųsti grūdų koridoriumi prieš 60 dienų.

Rusija antrą naktį iš eilės raketomis apšaudė Ukrainos pietinį Odesos regioną, smogdama Juodosios jūros uostams po to, kai atsisakė pratęsti susitarimą, užtikrinantį saugų grūdų krovininių laivų išplaukimą iš Ukrainos Juodosios jūros uostų.

„Labiausiai nukentėjo tarptautinių ir Ukrainos prekybininkų bei vežėjų, tokių kaip (Ukrainos) „Kernel“, (Kanados) „Viterra“ ir (Prancūzijos) „CMA CGM Group“, grūdų infrastruktūra“, – nurodė Žemės ūkio ministerija.

„Pasaulio aprūpinimas maistu vėl atsidūrė pavojuje“, – priduriama išplatintame pranešime.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis anksčiau pareiškė, kad Maskva sąmoningai taikėsi į grūdų eksporto infrastruktūrą.

Pirmadienį Rusija atsisakė pratęsti susitarimą dėl ukrainietiškų grūdų eksporto ir perspėjo, kad kyla rizika dėl grūdų eksporto per Juodąją jūrą ateities.

Jungtinės Tautos įspėjo, kad už tai mokės milijonai skurdžiausių planetos gyventojų, o Vakarų valstybės pareiškė apgailestavimą dėl Maskvos pasitraukimo.

Trečiadienį Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock (Analena Bėrbok) pareiškė, kad dėl Rusijos smūgių Ukrainos Odesos uoste iš skurdžiausių pasaulio žmonių atimami ukrainietiški grūdai.

Socialiniame tinkle „Twitter“ ji parašė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atima iš pasaulio bet kokią viltį dėl Ukrainos grūdų.

„Kiekviena jo bomba taip pat smogia skurdžiausiems pasaulio gyventojams“, – pareiškė A. Baerbock.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojesunaikintagrūdaiKyjivasOdesaMaskvaišpuolis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių