Lenkija sulaikė Afrikos saugumo darbuotojų lėktuvą ir įsivėlė į diplomatinį ginčą

  • Teksto dydis:

Pietų Afrikos Respublika penktadienį pranešė, kad lėktuvas, skraidinęs saugumo darbuotojus, lydinčius prezidentą Cyrilą Ramaphosą (Sirilą Ramafosą) į taikos misiją Ukrainoje, buvo sulaikytas Lenkijoje, o šis incidentas sukėlė diplomatinį ginčą.

Ketvirtadienį po nusileidimo Varšuvos Chopino (Šopeno) oro uoste buvo užblokuotas užsakomasis skrydis, kuriuo skrido saugumo pajėgos ir žurnalistai, o Lenkijos pareigūnai neleido lėktuve buvusiems asmenims išlipti, pranešė Pietų Afrikos pareigūnai.

„Esame labai sunerimę dėl to, ką jie patyrė“, – penktadienį paskelbtame pareiškime sakė C. Ramaphosos atstovas spaudai Vincentas Magwenya (Vinsentas Magvenija).

Lenkijos vyriausybė teigė, kad kai kurie lėktuve buvę asmenys neturėjo leidimų įvežti ginklų į šalį, todėl jiems nebuvo leista išlipti.

Jiems nebuvo duotas leidimas palikti lėktuvą su ginklais.

„Jiems nebuvo duotas leidimas palikti lėktuvą su ginklais. Jie manė, kad liks lėktuve“, – sakė Lenkijos specialiųjų tarnybų atstovas Stanislawas Zarynas (Stanislavas Žarynas).

V. Magwenya teigė, kad Pietų Afrikos pareigūnai stengėsi išspręsti šią keblią situaciją, paskatinusią C. Ramaphosos saugumo vadovo protrūkį, kai šis apkaltino Lenkijos pareigūnus rasizmu.

S. Zarynas tokius kaltinimus pavadino nesąmone.

Ankstų ketvirtadienio rytą iš Pretorijos išskrido lėktuvas, kuriame, kaip pranešama, buvo apie 120 žmonių, tarp jų – saugumo darbuotojai ir žurnalistai.

Grupė turėjo lydėti C. Ramaphosą jo kelionėje į Kyjivą, kuri yra Afrikos vadovų taikos misijos dalis.

„Jie mus stabdo, kelia pavojų mūsų prezidento gyvybei“, – sakė saugumo vadovas generolas majoras Wally Rhoode'as (Volis Rudas) per improvizuotą spaudos konferenciją lėktuve.

„Jie sako, kad neturime leidimų, bet mes turime“, – pridūrė W. Rhoode'as, nors ir pripažino, kad kai kurie delegacijos nariai turėjo tik reikiamų dokumentų kopijas. – Matote, kokie jie rasistai.“

Vėliau V. Magwenya paneigė, kad incidentas sukėlė pavojų prezidento saugumui.

„Misija vyksta pagal planą“

Po Jungtinių Tautų aukščiausiojo lygio susitikimo Ženevoje C. Ramaphosa atskirai atskrido į Varšuvą prezidentiniu lėktuvu „Inkwazi“.

Po trumpo susitikimo su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda (Andžejumi Duda) jis nuvyko į Žešuvą, esantį netoli Ukrainos sienos, o iš ten traukiniu – į Kyjivą, pranešė prezidento kanceliarija.

„Nepaisant Lenkijoje patirtų nesklandumų, likusi misijos dalis vyksta gana gerai ir pagal planą, – sakė V. Magwenya. – Prezidentas saugiai atvyko į Kyjivą“.

Penktadienio popietę kai kurie lėktuve buvę žurnalistai pranešė, kad jiems pagaliau, po daugiau nei 24 valandų, buvo leista išlipti iš lėktuvo.

Iš karto nebuvo aišku, ar jiems bus leista keliauti toliau.

V. Magwenya sakė, kad pareigūnai tikisi, jog saugumo komandai bus leista prisijungti prie C. Ramaphosos ir dalyvauti antrajame taikos derybų etape šeštadienį Rusijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nigeris

nigeris portretas
tu rasistas

Nuomonė

Nuomonė portretas
Reikia išvyti visus suįžūlėjusius lenkus ir chocholus is Afrikos.

Tikriausiai

Tikriausiai portretas
Ne bereikalo zelionka į Afriką važinėja
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių