Lenkijos premjeras: „Wagner“ samdiniai Baltarusijoje priartėjo prie sienos su Lenkija

  • Teksto dydis:

Daugiau kaip 100 Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ samdinių, dabar esančių Baltarusijoje, atvyko netoli Gardino, esančio prie sienos su Lenkija, šeštadienį pranešė Lenkijos ministras pirmininkas.

Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) spaudos konferencijoje teigė, kad samdiniai priartėjo prie Suvalkų koridoriaus – strategiškai svarbaus Lenkijos teritorijos ruožo, esančio tarp Baltarusijos ir Kaliningrado.

Lenkija, Europos Sąjungos ir NATO narė, nerimauja dėl savo saugumo prie rytinės sienos su Rusijos sąjungininke Baltarusija ir Ukraina.

Šie nuogąstavimai išaugo po to, kai į Baltarusiją atvyko „Wagner“ grupės samdiniai, ištremti po šią vasarą įvykusio trumpo šios grupės sukilimo prieš karinę Rusijos vadovybę.

Įtampa Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje tvyro jau kelerius metus. Ji prasidėjo po to, kai iš Artimųjų Rytų ir Afrikos į Lenkiją ir Lietuvą pradėjo plūsti daugybė imigrantų, siekiančių patekti į ES.

Lenkijos vyriausybė kaltina Rusiją ir Baltarusiją naudojantis migrantais siekiant destabilizuoti padėtį Lenkijoje ir kitose ES šalyse. Varšuva migraciją vadina hibridiniu karu ir atsakė į tai pastatydama aukštą sieną palei dalį savo sienos su Baltarusija.

„Dabar padėtis tampa dar pavojingesnė“, – žurnalistams sakė M. Morawieckis.

Jis pridūrė, kad tai neabejotinai yra žingsnis link tolesnio hibridinio išpuolio Lenkijos teritorijoje.

M. Morawieckis kalbėjo lankydamasis ginklų gamykloje Glivicėje, esančioje Lenkijos pietuose, kur remontuojami Ukrainos kariuomenės naudojami tankai „Leopard“.


Šiame straipsnyje: WagnerLenkijaBaltarusijapasieniskaras UkrainojeMateuszas Morawieckis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių