Siaučianti gamta siaubia ir užsienio šalis: žmonės nebesupranta, kur keliai, o kur upės

Klimato viražai centrinėje ir Vakarų Europoje. Čekijoje per vieną parą ir pliaupė lietus, ir dribo sniegas. Dėl itin gausaus lietaus gatvės virto upėmis. Šiaurės Prancūzijoje po vos keliolika minučių trukusio smarkaus lietaus susidariusi purvo upė užtvindė dešimtis namų, teko evakuoti žmones.

Rytą pabudę Čekijos gyventojai nebesuprato, kur keliai, o kur upės, mat viskas atrodė panašiai. Po neįprastai šiltų gegužei orų šalį užklupo smarkios liūtys.

„Pas mus vandens buvo iki antro laiptelio, už dešimties centimetrų nuo lauko durų. Visa gatvė buvo užtvindyta, visą tvorą nunešė, šiltnamis sunaikintas, sodas pilnas purvo“, – pasakojo vyras.

Kai kuriose Čekijos dalyse vasarą trumpam pakeitė žiema. Mat temperatūra nukrito taip staiga, kad iškrito sniegas.

„Po stiprios audros ugniagesiai šalino nuvirtusius medžius, siurbė vandenį iš užlietų garažų, rūsių ir sodų, valė kanalizacijos įvadus. Buvo užtvindytos perėjos ir keliai“, – kalbėjo Priešgaisrinės tarnybos atstovė Vendula Horáková.

 Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Šalies sinoptikai prognozuoja Čekijai neįprastai karštą vasarą, tad prie įvairiausių stichijų gyventojams teks priprasti.

Šiaurinėje Prancūzijos dalyje po trumpo, bet smarkaus lietaus susidarė purvo upė.

Vien tik komunoje, esančioje ant Somos upės kranto, buvo nušluota šešiolika transporto priemonių, užlieta vienuolika namų.

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip gatvėmis dideliu greičiu liejasi didžiulės purvo srovės.

„Vazonai išdaužė durų stiklus, pradėjo veržtis purvas. Vyras atidarė kitas duris, kad jis ištekėtų. Sugadintos grindys, atšoko lentelės, rūsys pilnas purvo“, –jaudinosi moteris.

Iš viso stichija žalos pridarė maždaug 100 namų.

Anksčiau šį mėnesį kilusi purvo nuošliauža netgi pareikalavo aukų.

Purvui staiga užtvindžius namą, žuvo 57 metų moteris. Jos sutuoktinis, laimei, spėjo išsigelbėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių