Naujasis Ukrainos kariuomenės vadas fronte: padėtis itin sudėtinga

  • Teksto dydis:

Naujasis Ukrainos kariuomenės vadas Oleksandras Syrskis, drauge su gynybos ministru Rustemu Umerovu apsilankęs Ukrainos rytuose, trečiadienį sakė, kad padėtis prie fronto linijos yra pavojinga.

„Operatyvinė aplinka itin sudėtinga ir įtempta. Rusų okupantai toliau intensyvina savo pastangas ir turi pranašumą karių skaičiumi“, – pareiškime socialinėje žiniasklaidoje sakė O. Syrskis.

Rusijos pajėgos pastaraisiais mėnesiais stengiasi užimti Ukrainos rytuose esantį pramoninį Avdijivkos miestą ir skelbia apie nedidelius laimėjimus.

„Darome visa, kas įmanoma, kad neleistume priešui įžengti toli į mūsų teritoriją ir išlaikyti užimtas pozicijas“, – sakė O. Syrskis.

Avdijivka yra Ukrainos Donecko srityje, kur vyko sunkūs beveik dvejus metus trunkančios rusų invazijos mūšiai. Kremlius skelbia Donecko sritį aneksavęs.

Darome visa, kas įmanoma, kad neleistume priešui įžengti toli į mūsų teritoriją ir išlaikyti užimtas pozicijas.

Pasak O. Syrskio, jis su R. Umerovu taip pat aplankė toliau į šiaurę, netoli Kupjansko, kur rusų pajėgos puola ukrainiečių pozicijas, esančius karius.

„Remiantis šio darbo rezultatais priimta virtinė svarbių sprendimų, skirtų didinti mūsų karinių junginių kovinius pajėgumus ir užkirsti kelią priešo veiksmams“, – teigė kariuomenės vadas. Detalių jis nepateikė.

Tai buvo pirmas O. Syrskio apsilankymas fronto linijoje po to, kai jis praėjusią savaitę šiame poste pakeitė Valerijų Zalužną.

Per daugiau nei metus 1 tūkst. km ilgio fronto linija beveik nepasistūmėjo į priekį, nes Kyjivas po nesėkmingo kontrpuolimo, pradėto praėjusių metų birželį, grįžo prie gynybos. Be to, Ukrainos kariuomenės vadai pripažįsta, kad Rusija turi pranašumą.

Socialiniuose tinkluose paskelbtame pranešime O. Syrskis pabrėžė, kad Ukrainos kariai šiuo metu veikia itin sudėtingomis sąlygomis.

Rusijos karinių tinklaraščių autoriai ir vietos pareigūnai yra sakę, kad Ukrainos pajėgos šiuo metu tikriausiai taupo šaudmenis, nes jų atsargos senka.

Ukraina pasikliauja Vakarų, daugiausia JAV, parama, kad galėtų finansuoti ir aprūpinti savo ginkluotąsias pajėgas sviediniais, kulkomis, raketomis, tankais ir oro gynybos sistemomis, kurių reikia Rusijos atakoms atremti.

Tačiau naujausias daugiamilijardinės pagalbos paketas nuo praėjusių metų yra įstrigęs JAV Kongrese dėl politinių nesutarimų. Tai kelia grėsmę, kad bus apribotas Ukrainos gynybinis pajėgumas.

JAV Senatas antradienį pritarė 60 mlrd. dolerių (55,7 mlrd. eurų) vertės finansavimui Ukrainai, tačiau Atstovų Rūmų pirmininkas jau anksčiau nurodė, kad žemieji rūmai, kuriuose daugumą turi respublikonai, jį atmes.

Kyjivas primygtinai tvirtina, kad tvirtai laikosi prieš atnaujintą Rusijos puolimą, nors ir abejojama dėl būsimos Vakarų paramos.

„Nepaisydamos sudėtingos situacijos, Ukrainos gynybos pajėgos padaro didelių nuostolių priešui“, – trečiadienį nurodė O. Syrskis.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojekaro frontassudėtinga padėtis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių