Rusija skyrė ilgas įkalinimo bausmes dviem į nelaisvę paimtiems Ukrainos kariams

  • Teksto dydis:

Rusijos kariniai teismai trečiadienį nuteisė du ukrainiečių karius kalėti 19 ir 20 metų, dėl kaltinimų 2022-aisiais per atskirus incidentus Mariupolyje šaudžius į civilius gyventojus.

Praėjusiais metais konflikto pradžioje Rusijos pajėgos pradėjo intensyvų Mariupolio uostamiesčio, kuriame prieš karą gyveno daugiau kaip 400 tūkst. žmonių, puolimą ir per kelias savaites trukusius oro smūgius, apšaudymus bei mūšius buvo sunaikintos didelės jo dalys.

Rusijos tyrėjai teigė, kad Ukrainos karinių jūrų pajėgų pėstininkas Antonas Čerednikas šiame pietiniame Ukrainos mieste, tuo metu apgultame Rusijos pajėgų, per patruliavimą sustabdęs du civilius nužudė vieną žmogų.

Rusijos Rostovo prie Dono pietinės apygardos karinis teismas pripažino A. Čeredniką kaltu dėl žmogžudystės, bandymo smurtu užgrobti valdžią, uždraustų kovos priemonių ir metodų naudojimo ir teroro akto.

Teismas jam skyrė 19 metų laisvės atėmimo bausmę. Pirmuosius trejus metus jis praleis kalėjime, o likusius – pataisos kolonijoje.

Prokurorų teigimu, A. Čerednikas nušovė vieną iš vyrų po pokalbio apie ukrainietišką duoną, vadinamą palianycia. Ukrainietiškos duonos pavadinimą rusakalbiams sunku taisyklingai ištarti. Be to, daugelis rusų nė nežino, kaip ji vadinasi.

Per apklausą jis pripažino, kad nušovė vyrą, bet teigė, kad taip pasielgė, pamanęs, kad jis ketina išsitraukti ginklą, o ne dėl to, kad neteisingai ištarė žodį, pranešė Rusijos žiniasklaida.

Trečiadienį vykusiame teismo posėdyje tamsiais drabužiais apsirengęs A. Čerednikas sėdėjo stikliniame kaltinamojo narve.

Jis pripažino savo kaltę dėl nužudymo, tačiau atmetė kitus jam pateiktus kaltinimus ir ketina apskųsti nuosprendį, pranešė jo advokatai Rusijos žiniasklaidai.

Atskirai Rusijos kontroliuojamo Donecko teismas nuteisė kariškį Serhijų Dumčiką 20 metų kalėti griežtojo režimo pataisos kolonijoje.

Prokurorai teigė, kad S. Dumčikas šaudė į automobilį, kuriame buvo trys civiliai gyventojai. Jiems pavyko pabėgti.

Pernai gegužę Rusijai perėmus Mariupolio kontrolę, į nelaisvę pateko tūkstančiai ukrainiečių karių. Kai kurie iš jų buvo išsiųsti į Rusiją arba teisiami Maskvos remiamų teismų okupuotoje Rytų Ukrainoje.

Rusijos okupacinis teismas antradienį Rytų Ukrainoje skyrė ilgas įkalinimo bausmes dar keturiems į nelaisvę paimtiems ukrainiečių kariams už įtariamą smurtą prieš civilius gyventojus per praėjusių metų mūšį dėl Mariupolio.

Ukraina dėl karo nusikaltimų, įvykdytų per konfliktą, yra nuteisusi kelis Rusijos karius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių