Rusijoje kalintas buvęs JAV jūrų pėstininkas sužeistas kovose už Ukrainą

  • Teksto dydis:

Buvęs JAV jūrų pėstininkas, daugiau nei dvejus metus praleidęs Rusijos kalėjime, dabar buvo sužeistas kovodamas už Ukrainą, antradienį patvirtino Valstybės departamentas.

Trevoras Reedas (Trevoras Ridas), kurį Maskva paleido per 2022 metų balandį įvykusį apsikeitimą kaliniais, buvo išsiųstas į Vokietiją gydytis nepatikslintų sužeidimų, patirtų kovojant už Ukrainą, sakė Valstybės departamento atstovas Vedantas Patelis.

V. Patelis pabrėžė, kad T. Reedas „nedalyvavo jokioje veikloje JAV vyriausybės vardu“, bet pats atvyko į Ukrainą ir prisijungė prie kovos.

Jis sakė, kad, padedant vienai privačiai nevyriausybinei organizacijai, T. Reedas buvo nuvežtas į Vokietiją ir šiuo metu yra gydomas.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) sakė neturįs daugiau informacijos apie T. Reedo būklę ar statusą, tačiau perspėjo Amerikos piliečius nevykti į Ukrainą.

„Štai kodėl ir toliau raginame amerikiečius nevykti į Ukrainą ir ten nekovoti“, – sakė jis spaudos konferencijoje Tongoje.

A. Blinkenas sakė nesitikintis, jog T. Reedo byla turės įtakos JAV pastangoms sugrąžinti namo du Rusijoje kalinamus amerikiečius –  dienraščio „The Wall Street Journal“ žurnalistą Evaną Gershkovichą (Evaną Gerškovičą) ir buvusį JAV jūrų pėstininką Polą Whelaną (Polą Vilaną).

„Tikiuosi, kad net ir spręsdami įvairius kitus iššūkius dėl mūsų santykių su Rusija, mes ir toliau stengsimės, kad Evanas ir Paulas grįžtų namo“, – pridūrė jis.

T. Reedas buvo Teksaso universiteto studentas, kai 2019 metais su savo mergina ruse išvyko į Rusiją.

T. Reedas buvo suimtas už tai, kad būdamas neblaivus įsivėlė į peštynes ir neva sudavė dviem Rusijos policijos pareigūnams. Jis buvo nuteistas kalėti devynerius metus.

Praėjusių metų balandį per apsikeitimą kaliniais Baltieji rūmai paleido už narkotikų kontrabandos sąmokslą nuteistą rusų pilotą Konstantiną Jarošenką, o Maskva – buvusį jūrų pėstininką T. Reedą.

K. Jarošenką Amerikos teismas buvo nuteisęs kalėti 20 metų.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre (Karin Žan Pjer) teigė, kad JAV vyriausybė be galo aiškiai perspėjo piliečius „nevykti į Ukrainą, jau nekalbant apie dalyvavimą kovose“.

Ji teigė negalinti nurodyti, kiek amerikiečių gali savanoriškai kariauti Ukrainos pusėje prieš Rusijos pajėgas.

Paklausta, ar T. Reedo atvejis gali apsunkinti JAV pastangas išlaisvinti kitus Rusijoje kalinamus amerikiečius, K. Jean-Pierre atsakė, kad šios bylos yra atskiros. „Jos nėra tapačios“, – sakė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių