Turistams iš Rusijos nebeduos Šengeno vizų?

  • Teksto dydis:

Rusijos valdžia paskelbė nepaprastąją padėtį Kryme, nes pagrindinė okupantų karo aviacijos bazė prie Saki miesto neoficialiomis žiniomis buvo atakuota tolimojo nuotolio raketomis, praneša LNK.

Pagal vaizdo įrašus, plintančius internete, ir neoficialius liudytojų parodymus manoma, kad į bazę pataikė apie penkiolika raketų.

Ukrainiečiai kol kas šios atakos nekomentuoja, bet tai patvirtina žinias iš Kyjivo, kad Ukraina pradeda kontrpuolimą pietuose, nes Donbase Rusijos kariuomenė įstrigo.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino generolai pastarąjį mėnesį visai nustojo raportuoti apie kokius nors didesnius pasiekimus Donbase. Nors šios teritorijos užgrobimas, bent jau oficialiai, yra pagrindinis skelbiamas V. Putino tikslas.

Vakarų žvalgybos konstatuoja, kad nepaisant milžiniškos persvaros pagal artilerijos sistemas, Rusijos kariuomenė per mėnesį pasistūmėjo pagrindine atakos kryptimi Donecko srityje Bahmuto miesto link tik per 10 km. Nors nuo Bahmuto iki vakarinės šios srities sienos dar yra beveik 100 km.

Kita vertus, lėtas Rusijos puolimas nereiškia, kad vietos gyventojams nuo to lengviau.

„Visi išvažiavo, gal kas liko, bet aš nežinau. Nėra, kam gesinti, nėra gaisrinės, niekas negali mums padėti, mus pamiršo. Karas“, – guodėsi senolis.

Ukrainos valdžia primygtinai ragina Donecko srities gyventojus evakuotis.

Panaši padėtis tik dėl Ukrainos kontrpuolimo gali greitai susidaryti pačiuose pietuose, kur Ukraina nori susigrąžinti Chersoną, bet čia ne per toliausiai yra ir didžiausia Europoje Zaporižios atominė jėgainė, kurią okupantai užėmė ir netgi pagrasino, kad susprogdins.

„Jei atvirai, netikiu, kad kas nors būdamas sveiko proto gali susprogdinti atominę elektrinę, bet jei taip atsitiks, bus užteršta ne tik Ukraina, ne tik Rusija, bet ir visas Juodosios jūros regionas, visi Rytai, Europa ir Centrinė Europa“, – kalbėjo Ukrainos mokslų akademijos atstovė Olena Parenyuk.

Amerikiečių nuomone, Rusijos generolo kalbos apie jėgainės minavimą – blefas, bet elektrinės padėtis tikrai sudėtinga.

„Dabar stotis veikia ir tiekia energiją į Ukrainos elektros sistemą tik per vieną liniją. Tai labai pavojinga. Jei ir ši linija bus pažeista, tai stotis pereis į stabdymo režimą ir perjungs aktyvųjį reaktorių, zonų aušinimą tik per dyzelinius generatorius. Padėtis bus labai nesaugi. Mes patyrėme panašią situaciją Černobylio elektrinėje, bet čia yra labai didelis skirtumas, nes čia yra šeši reaktoriai, visi jie užpildyti branduolinėmis medžiagomis“, – teigė Ukrainos „Energoatom“ prezidentas Petro Kotin.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Ukrainiečiai tokią situaciją, kai Rusijos kariuomenė telkia karinę techniką elektrinės teritorijoje ir naudoja ją šaudyti į kitą Kahovkos marių pusę, vadina akivaizdžiu branduoliniu šantažu.

„Informuojame pasaulį apie Rusijos vykdomą branduolinį šantažą, apie Zaporižios atominės elektrinės objektų apšaudymą ir užminavimą. Jau dabar tarptautinė bendruomenė atitinkamai reaguoja, tačiau būtina paspartinti atsakomuosius veiksmus, nes Rusija nekreips dėmesio į žodžius ir nuogąstavimus. Dėl branduolinės katastrofos pavojaus sukūrimo reikalingos naujos sankcijos teroristinei valstybei ir visai Rusijos branduolinei pramonei“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Kalbėdamas apie naujas sankcijas Kremliaus režimui V. Zelenskis parėmė Estijos premjerės Kajos Kallas idėją, kad pakaks dalinti turistines Šengeno vizas žmonėms iš Rusijos.

Yra ir grynai praktinis aspektas – kadangi lėktuvai į Rusiją nebeskraido, rusai keliauja tranzitu per tokias šalis kaip Estija ar Lietuva. Kokie tai turistai, parodė iškalbingas įrašas iš Vienos, kur rusė užsipuolė ukrainietes. Rusė filmavo pro šalį einančias merginas šaukdama „Šlovė Rusijai! Rusija laimės. Kieno Chersonas? Jau referendumas vyksta“.

Gal ne visi turistai iš Rusijos tokie, bet šiai merginai atostogos Europoje nenusisekė.

„Ką tik užblokavo mano paskyrą bukinge“, – liūdesio vaizdo įraše neslėpė mergina.

Gal tai ir sutapimas, bet iš tikrųjų didžiosios būstų rezervavimo bendrovės, pavyzdžiui, „Airbnb“ turi gana griežtas klientų elgesio taisykles.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeLNK turinysrusų turistaiŠengeno vizos rusamsKrymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių