TATENA vadovas: padėtis Zaporižios atominėje elektrinėje labai trapi

  • Teksto dydis:

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossis „labai trapia“ pavadino padėtį rusų užimtoje Zaporižios atominėje elektrinėje Pietų Ukrainoje. Situacija bet kada gali keistis, pavyzdžiui, dėl dronų smūgių, sakė R. Grossis antradienį Kyjive prieš išvykdamas į Zaporižią.

Jis teigė norįs vietoje susidaryti vaizdą apie padėtį. Viena pokalbių temų esą bus dėl apšaudymų vis sutrinkantis elektrinės aušinimo sistemų darbas.

Rusų atakos prieš Ukrainos elektros pastotes, pasak R. Grossio, sukėlė ir įtampos svyravimus elektros tinkle, o tai kelia bendrą pavojų Ukrainos branduolinių jėgainių saugumui.

Ukrainos Zaporižios atominė elektrinė yra didžiausia Europos branduolinė jėgainė. Karo pradžioje ją užėmė ir nuo tada kontroliuoja Rusija. Siekiant sumažinti riziką saugumui, visi šeši elektrinės blokai yra išjungti. Nuo 2022 m. rugsėjo vietoje budi TATENA stebėtojai.

R. Grossis antradienį Kyjive, be kita ko, susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Jiedu, be kita ko, kalbėjo apie situaciją Rusijos Kursko atominėje elektrinėje. V. Zelenskis sutiko, kad atominės jėgainės jokiu būdu negali būti puolamos, sakė TATENA vadovas.

Karinių stebėtojų iš Kyjivo duomenimis, Ukrainos pajėgos, judėdamos Rusijos Kursko srityje, iki 30 km priartėjo prie tos paties pavadinimo atominės elektrinės.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeZaporižios AETATENA

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių