Ukraina atsisveikino su ginkluotųjų oro pajėgų asu ir vienu iš „Kyjivo vaiduoklių“

Antradienį raudonmedžio karstas su vieno iš garsiųjų „Kyjivo vaiduoklių“ – leitenanto pulkininko Valentino Korenčiuko palaikais ant jo bendražygių pečių iš Kyjivo Šventojo Mykolo vienuolyno katedros Ukrainos sostinės gatvėmis iškeliavo į amžinojo atilsio vietą Maidano aikštėje.

V. Korenčiukas kariuomenėje buvo žinomas „Bitininko“ pravarde ir tarnavo 40-ojoje taktinėje aviacijos brigadoje, kur skraidė sovietmečiu sukonstruotu naikintuvu „MiG-29“.

Karinių oro pajėgų pranešime, kuriame buvo patvirtinta aso žūtis mūšio metu, jis buvo šlovinamas kaip šalies „geriausias pilotas“.

V. Korenčiukas skraidė nuo pat pirmos Rusijos invazijos dienos ir per savo karjerą numušė dešimtį taikinių, tarp jų – rusų bombonešį, teigiama oro pajėgų pranešime.

Daugelis iš jo laidotuvėse dalyvavusių gedinčiųjų ant rankovės turėjo po antsiuvą, kuriame juodos spalvos fone buvo pavaizduota balta kaukolė su užrašu „Kyjivo vaiduoklis“.

Pirmosiomis 2022 m. vasarį prasidėjusios Rusijos invazijos dienomis socialiniuose tinkluose buvo karštligiškai sekami vadinamojo „Kyjivo vaiduoklio“ – naikintuvo lakūno, neva numušusio šešis rusų karo lėktuvus – nuotykiai.

Socialinių tinklų vartotojai spėliojo, kas gi galėtų būti ši naujoji Ukrainos ikona.

Kurį laiką šiuo vardu buvo tituluojamas leitenantas pulkininkas Viačeslavas Jerko, tarnavęs toje pačioje aviacijos brigadoje, kaip V. Korenčiukas.

Kyjivo vaiduoklis yra Ukrainiečių sukurta legenda.

V. Jerko žuvo pirmąją karo dieną, o po trijų mėnesių jam buvo suteiktas Ukrainos didvyrio medalis – aukščiausias šalies apdovanojimas.

Po to garsiojo fantomo mantiją apsisiausti atėjo eilė kitam jo būrio nariui – majorui Stepanui Tarabalkai.

Tačiau po S. Tarabalkos žūties 2022 m. kovo 13 d. kariuomenė nusprendė išsklaidyti tiek žmonių spėliones, tiek patį mitą.

Tiesą sakant, Ukrainos padangių asas niekada nė neegzistavo.

„Kyjivo vaiduoklis yra Ukrainiečių sukurta legenda“, – 2022 m. balandžio 30 d. paaiškino kariuomenė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių