Ukraina paragino Maskvą sutikti su teisinga taika

  • Teksto dydis:

Ukraina antradienį sakė neketinanti užvaldyti per netikėtą įsiveržimą į Rusiją užimtų teritorijų ir pasiūlė nutraukti reidus per sieną, jei Maskva sutiks su teisinga taika.

Ukrainiečių pajėgos į Rusijos Kursko sritį įžengė praėjusios savaitės antradienį ir užėmė porą dešimčių gyvenviečių. Tai reikšmingiausia užsienio kariuomenės ataka Rusijos teritorijoje po Antrojo pasaulinio karo.

Iš Kursko srities pasitraukė daugiau kaip 120 tūkst. žmonių, o Ukrainos kariuomenės vadas Oleksandras Syrskis pirmadienį pranešė, kad ukrainiečių kariai dabar kontroliuoja apie 1 tūkst. kv. km Rusijos teritorijos ir tęsia puolamąsias operacijas.

Ukraina pirmadienį kontroliavo mažiausiai 800 kvadratinių kilometrų Rusijos teritorijos Kursko srityje, rodo naujienų agentūros AFP atlikta JAV įsikūrusio Karo studijų instituto (ISW) pateiktų duomenų analizė.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Heorhijus Tychas antradienį sakė, kad Kyjivas nėra suinteresuotas užvaldyti teritorijų, kurias užėmė per įsiveržimą į Rusijos Kursko sritį, ir visiškai teisėtomis pavadino ukrainiečių operacijas Rusijoje.

„Kuo greičiau Rusija sutiks atkurti teisingą taiką (...), tuo greičiau liausis ukrainiečių gynybos pajėgų reidai į Rusiją“, – reporteriams sakė jis.

Ukraine taip pat paskelbė dėl karo veiksmų suintensyvėjimo ir sabotažininkų veiklos įvedanti judėjimo suvaržymus 20 km zonoje savo Sumų srityje, besiribojančioje su Kursko regionu.

Rusija savo ruožtu antradienį pareiškė sužlugdžiusi naujas ukrainiečių atakas Kursko srityje. Kasdienėje Gynybos ministerijos spaudos konferencijoje buvo paskelbta, kad rusai „sužlugdė priešo mobilių grupių su šarvuočiais bandymus prasiveržti toli į Rusijos teritoriją“ prie kelių kaimų.

Rusijos saugumo tarnybos FSB vadovas Aleksandras Bortnikovas taip pat pareiškė, kad Ukraina ataką vykdė „remiama kolektyvinių Vakarų“.

„Mačiau daug mirčių“

Ukrainos operacija Kursko srityje yra didžiausia Rusijos teritorijoje nuo Maskvos karo pradžios prieš daugiau nei dvejus metus ir rusams buvo netikėta.

„Jie nesaugojo sienos“, – Sumų srityje naujienų agentūrai AFP sakė puolime dalyvavęs ukrainiečių karys, prisistatęs „Ružyku“.

„Jie turėjo tik priešpėstinių minų, išmėtytų aplink medžius pakelėje, ir kelias minas, kurias sugebėjo greitai išmesti palei greitkelius“, – sakė jis.

„Pirmosiomis dienomis mačiau daug mirčių“, – sakė 27 metų būrio vadas „Faraonas“. Plačiau jis nekomentavo.

Ukrainiečių karo analitikas Mykola Bielieskovas AFP sakė, kad rusai buvo nusiraminę: „Rusija manė, kad turi iniciatyvą kitur (fronte), todėl Ukraina nedrįs daryti dalykų, kuriuos matėme.“

Žuvo mažiausiai 12 civilių, o dar 121 buvo sužeistas, pirmadienį sakė Kursko srities gubernatorius Aleksejus Smirnovas.

Jo teigimu, iš kovų apimtų teritorijų buvo evakuoti ar patys pasitraukė 121 tūkst. žmonių, o dar 59 tūkst. gyventojų reikia išvykti. Kaimyninės Belgorodo srities gubernatorius taip pat paskelbė apie evakuacijas.

Rusijos valstybinė žiniasklaida skelbia nedaug vaizdų iš pasienio, Kremliui stengiantis menkinti karo poveikį Rusijos civiliams.

Tačiau Maskva paskelbė federalinę nepaprastąją padėtį Kursko srityje ir kovos su terorizmu operaciją joje bei kaimyninėse Belgorodo ir Briansko srityse. Nuo kovų bėgantiems žmonėms buvo atsiųsta papildomų į Maskvą važiuojančių traukinių.

Viena Rusijos vietinė televizijos stotis parodė vaizdų iš Sudžos miesto, kur stengėsi įsitvirtinti ukrainiečių kariai, centro. Buvo matyti sugriauti pastatai, nuolaužos gatvėje, artilerijos smūgių palikti krateriai.

Kelios Rusijos žiniasklaidos priemonės parodė vaizdo įrašą, kaip iš miesto pabėgę gyventojai prašo V. Putino padėti ir sako, kad jų šeimų nariai negalėjo evakuotis.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeKurskasderybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių