Ukraina teigia Rusijos teritorijoje smogusi naikintuvui Su-57

  • Teksto dydis:

Ukraina sekmadienį pranešė, kad smogė Rusijos pietuose esančiame aerodrome stovėjusiam naikintuvui Su-57.

Tai – pirmoji ukrainiečių ataka prieš naujausios kartos Maskvos nesusekamą („stealth“) orlaivį.

Su-57 Rusijos karinių oro pajėgų pradėtas eksploatuoti 2020 metų gruodį. Jis buvo sukurtas pakeisti senstančius sovietinius naikintuvus, tokius kaip Su-27 ir MiG-29.

„2024-ųjų birželio 8-ąją Rusijos Astrachanės regione esančiame Achtubinsko aerodrome, už 589 kilometrų nuo kontakto linijos, buvo smogta agresorės valstybės daugiafunkciniam naikintuvui Su-57“, – nurodė Ukrainos karinė žvalgyba HUR.

„Smūgis Su-57 yra pirmas toks atvejis istorijoje“, – pridūrė agentūra.

Ji taip pat paskelbė palydovines nuotraukas prieš ir po smūgio, kuriose, jos teigimu, matyti gaisro padaryta žala ir nuolaužos aplink aerodrome stovintį Su-57.

Agentūra neprisiėmė tiesioginės atsakomybės už šį smūgį.

Taip pat neaišku, kokie ginklai panaudoti, tačiau tai, kad aerodromas yra gerokai nutolęs nuo Ukrainos, leidžia manyti, kad į jį greičiausiai pataikė dronai.

Šis smūgis surengtas Jungtinėms Valstijoms ir Vokietijai neseniai leidus Ukrainai smogti kai kuriems taikiniams Rusijos teritorijoje jų tiekiamais tolimojo nuotolio ginklais.

Ukraina jau panaudojo JAV ginklus smūgiams Rusijos teritorijoje pagal naujai patvirtintas prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) gaires, kurios leidžia naudoti amerikietiškus ginklus Charkivo gynybai.

Smūgis Su-57 yra pirmas toks atvejis istorijoje.

Ukraina dažnai atakuoja Rusijos teritorijoje esančius karinius ir energetikos objektus dronais, kartais už šimtų kilometrų nuo fronto linijos.

Kaip pranešė Rusijos gynybos ministerija, šeštadienį šalies oro gynyba virš Astrachanės regiono numušė tris bepiločius orlaivius.

Pasak rusų vietos pareigūnų, Ukrainos pajėgos tęsia dronų atakas prieš Rusijos pietinius pasienio regionus.

Vėlai šeštadienį trys dronai smogė Belgorodo sričiai: sugadinta elektros linija ir išdaužyta langų, bet aukų nebuvo, sakė gubernatorius Viačeslavas Gladkovas. Sekmadienį virš regiono buvo numušti dar du dronai ir Ukrainoje pagaminta raketa, pranešė Rusijos gynybos ministerija.

Visose Ukrainos pafrontės srityse šeštadienį ir naktį į sekmadienį, remiantis regionų pareigūnų pranešimais, per Rusijos apšaudymą žuvo mažiausiai trys civiliai gyventojai ir dar mažiausiai devyni buvo sužeisti.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojenaikintuvas Su-57smogė Rusijaiaerodromas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių