V. Putinui svyla padai: dėl pinigų švaistymo užsitraukė nemalonę

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dėl savo kraugeriškų ambicijų ir noro tęsti karą Ukrainoje praranda galimybę vykdyti geopolitines kampanijas visame pasaulyje. Diktatorius planuoja išleisti dar daugiau pinigų agresijai, nors tai smarkiai kirs Rusijos biudžetui, rašo UNIAN.

Karo studijų instituto (ISW) ekspertai naujoje ataskaitoje atskleidė Kremliaus nuostolius ir tiksliai nurodė, ką praranda V. Putinas. Savo analizėje jie citavo informaciją, kad diktatorius pasirašė įstatymą, kuriuo 2023 metų biudžete gynybai, saugumui ir teisėsaugai bus skirta daugiau nei devyni trilijonai rublių (apie 143 mlrd. JAV dolerių).

„Pasaulio banko duomenimis, ši suma sudaro apie 8 proc. bendrojo Rusijos vidaus produkto 2021 metų Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos duomenimis, Rusijos gynybos išlaidos gerokai išaugo ir sieks daugiau nei 30 proc. viso Rusijos biudžeto 2023 metais. Taigi, V. Putinas ir toliau eikvoja savo biudžetą karui Ukrainoje, todėl gali tekti nutraukti kitų tarptautinių ar vidaus kampanijų finansavimą.

ISW ekspertų manymu, tikėtina, kad Rusijos pajėgos gabena įrangą ir personalą iš kitų konflikto zonų – tokių kaip Sirija. ir Kalnų Karabachas, kad būtų tęsiamas karas Ukrainoje“, – sakė jie.

Anot analitikų, V. Putinas nesupranta, kas jam gresia dėl to, kad karas Ukrainoje tęsiasi. Diktatoriui teks susidurti su finansiniais sunkumais. V. Putinas nesugebės atrasti balanso tarp kraujo praliejimo reikalaujančių tikslų Ukrainoje ir agitacijos pasauliniu mastu, kad išlaikytų savo galią.

„Pavyzdžiui, V. Putinas vėl bandė atkurti Rusijos pozicijas Centrinėje Azijoje, lapkričio pabaigoje ir per Aukščiausiosios Eurazijos ekonomikos tarybos posėdį Kirgizijoje, Biškeke, nesėkmingai siūlydamas trišalį aljansą tarp Rusijos, Kazachstano ir Uzbekistano“ – pažymėjo ekspertai.

ISW taip pat pateikė informaciją, kad propagandistai ir vadinamieji Rusijos Federacijos „kariniai korespondentai“ jau išreiškė nepasitenkinimą Kremliaus išlaidomis. Taigi, jie nepatenkinti, kad V. Putinas išleidžia milijardus rublių rusakalbių mokyklų kūrimui Tadžikistane.

Anksčiau UNIAN rašė, kad  Didžiojo septyneto (G-7) lyderiai griežtai pasisakė dėl karo Ukrainoje. Pirmadienį jie pareiškė, kad yra pasiryžę priversti Rusijos Federaciją sumokėti už Ukrainos ypatingos svarbos infrastruktūros objektų sunaikinimą ir patraukti atsakomybėn Rusijos prezidentą V. Putiną.

Be to, Ukrainos ginkluotosios pajėgos nenustoja pulti Rusijos karių ir demonstruoja pasiekimus. Jie išlaisvino dvi gyvenvietes į šiaurę nuo Svatovo. Kovos tęsiamos ir kitur – Ukrainos ginkluotosios pajėgos pataikė į strateginį tiltą Melitopolyje.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVladimiras Putinasišlaidos karuipinigairusijos ekonomika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių