Žiniasklaida: Rusijos agentai kėsinosi nužudyti K. Budanovą ir V. Zelenskį

  • Teksto dydis:

Ukrainos saugumo tarnyba atskleidė Rusijos Federacijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) agentų tinklą, kuris rengė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio, Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) vadovo Vasilijaus Maliuko ir Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GUR) vadovo generolo leitenanto Kyrylo Budanovo nužudymą.

Kaip praneša portalas UNIAN, cituodamas leidinį „The Times“, K. Budanovą planuota nužudyti per koordinuotą raketų ir dronų ataką. Keletą mėnesių SBU stebėjo plano rengėjus: du Valstybės saugumo administracijos pulkininkus. Taip pat buvo sekamas trečiasis asmuo, kuris, kaip įtariama, dirbo FSB.

Buvo žinoma, kad trejetas planavo nužudyti K. Budanovą, jie taip pat stebėjo V. Maliuką ir patį V. Zelenskį, leidiniui sakė vienas Ukrainos karininkas.

Pirmasis įtariamasis, kurį teisėsaugos šaltinis įvardijo kaip pulkininką Andrejų Guką, dirbo FSB nuo 2014 m. Įtariama, kad jis užverbavo antrą žmogų, pulkininką Aleksandrą Derkačą.

Žurnalistų teigimu, SBU klausėsi įtariamųjų pokalbių, tam buvo pasitelktos galingos stebėjimo technologijos. V. Maliukas nedelsdamas apie tai informavo K. Budanovą ir SBU surengė greitą operaciją nužudymą planavusiems pareigūnams sulaikyti.

„Mūsų tikslas buvo juos suimti vienu metu, kad jie negalėtų vienas kitam pranešti, kad nepabėgtų“, – sakė pareigūnas.

Vienas pulkininkas buvo namuose savo bute Kyjive, o kitas lankė draugus Sumų regione. Abu buvo ginkluoti. Kad išvengtų susišaudymo, SBU juos išviliojo „netikėtu iškvietimu į darbą“.

Nurodytu maršrutu esančiuose kontrolės postuose buvo dislokuotos greitojo reagavimo specialiosios pajėgos, apsirengusios kaip įprastinė patrulinė policija. Pareigūnai nuodugniai apžiūrinėjo ir įtariamųjų automobilius, ir civilių transporto priemones.

Mūsų tikslas buvo juos suimti vienu metu, kad jie negalėtų vienas kitam pranešti, kad nepabėgtų.

Pirmasis vyras buvo sulaikytas palyginti nesunkiai. Antrasis nesustojo ir pro langą parodė oficialų asmens dokumentą. Tačiau SBU pareigūnas apsimetė nematantis dokumento ir priėjo arčiau automobilio, kad galėtų atidaryti dureles ir sulaikyti vyrą. Įtariamasis dar bandė nuvažiuoti, tačiau buvo sulaikytas.

Pareigūnai atliko kratas dviejų įtariamųjų butuose. Anot kontržvalgybos pareigūno, ginkluotosios grupės rado atsarginėse padangose ir malkų krūvoje paslėptų sprogmenų ir dronų komponentų, taip pat slėptuvę su telefonu.

Abu vyrai apklausos metu prisipažino padarę nusikaltimą. Telefone buvo rasti įrašai, nurodantys transporto priemones ir maršrutus, kuriais V. Zelenskis ir V. Maliukas judėjo.

Karininkas sakė, kad suimti pulkininkai taip pat atskleidė naujos informacijos apie ankstesnį Rusijos bandymą karo pradžioje įkaitu paimti V. Zelenskį.

„2022 metų vasarį agentui Nr. 1 buvo pavesta atpažinti kitus Rusijai lojalius valstybės saugumo pareigūnus ir nužudyti lojalius Ukrainai, siekiant paimti prezidentą įkaitu. Jie turėjo priversti V. Zelenskį nusifilmuoti ir pasakyti, kad nėra jokios priežasties kariauti, kitaip jis bus nužudytas“, – sakė įtariamasis.

Pirmosiomis invazijos dienomis pirmasis pulkininkas surinko prezidento sargybinius ir pakvietė juos sudėti ginklus, kai atvyks rusai. Tačiau tuomet apsaugos darbuotojai tokį pasiūlymą suvokė kaip emocinę reakciją į prasidėjusį karą ir jo nepaisė. Kadangi jis buvo aukštesnio rango, jie jam neprieštaravo. Po suėmimo supratę, kad jis veikė pagal FSB nurodymą, jie buvo šokiruoti.

„The Times“ teigimu, naujosios agresyvios FSB strategijos sumanytojas yra tarnybos direktoriaus pavaduotojas Sergejus Korolevas, Rusijos prezidento Vladimiro Putino numylėtinis, turintis glaudžius ryšius su Rusijos mafija. GUR Dokumentuose jis vadinamas „Putino vilkšuniu“. Jo užduotis – rinkti informaciją apie kitus Rusijos vyriausybės narius ir pašalinti galimus konkurentus. Tai paslaptingas veikėjas, gimęs Kirgizijoje, jam apie 60 metų ir jis dirba šešėlyje.

GUR kaltina jį planavus naujausią pasikėsinimą nužudyti kaip dovaną V. Putinui prieš gegužės 9-osios šventę. SBU nurodė, kad pasikėsinimą patvirtino ir asmeniškai koordinavo FSB direktorius Aleksandras Bortnikovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių