Futbolininkų pergalės – ir namuose, ir užsienyje

Geriausios Lietuvos salės futbolo ekipos rikiuojasi prie starto linijos prieš A lygos sezoną. Svarbiems išbandymams rengiasi ir Lietuvos paplūdimio futbolo rinktinė. Tuo tarpu mūsų šalies benamių futbolo rinktinė savo sezoną užbaigė skambiu akordu.

Permainų – gausu

Lietuvos futsal A lygos čempionatas startuoja jau artimiausią savaitgalį. Jame pasirodys ne tik senbuviai, bet ir nemažai naujokų. Kaip ir pernai, reguliariajame sezone komandos sužais po aštuoniolika rungtynių (dviejų ratų sistema), o aštuonios geriausios keliaus į atkrintamąsias varžybas, kuriose bus kovojama iki dviejų pergalių.

Pirmajame ture šeštadienį startuos „Akmenės kraštas“ (buv. „Saulės kraštas“) ir „ŠSPC-Radviliškis“, Jonavos „Vikingai“ ir „Kėdainiai United“, „Gargždų pramogos“ ir „Širvintos-VGTU Vilkai“. Sekmadienį sirgalių laukia intriguojantys Vilkaviškio „Bruklino“ ir Mažeikių VIP, „Kauno Žalgirio“ ir Kauno rajono „Hegelmann“ mūšiai. Pirmasis Kauno derbis vyks sekmadienį 19 val. Prienų arenoje.

Kėdainių ir Kauno rajono komandos šiemet A lygoje pakeitė pasitraukusį „Panevėžį“ ir paskutinę vietą užėmusią Širvintų komandą. Tiesa, vėliau širvintiškiai išsaugojo vietą lygoje, nes susijungė su lygos senbuviu Vilniaus „Turbotransfers“ klubu.

Egzaminas: žalgiriečiai sezoną pradėjo apgindami Supertaurę, tačiau jų netrukus laukia dar rimtesnis Čempionų lygos išbandymas. / FK „Kauno Žalgiris“ nuotr.

Apgynė Supertaurę

Prieš startą A lygoje čempionų titulą ginsiantys „Kauno Žalgirio“ salės futbolininkai laimėjo pirmąjį 2023–2024 m. sezono trofėjų. Kauniečiai apgynė Supertaurės nugalėtojų vardą, 8:3 nugalėję Jonavos „Vikingus“.

Finalo ketverto varžybas Naujojoje Akmenėje „Žalgiris“ pradėjo 5:0 sutriuškindamas Mažeikių VIP kolektyvą. Du įvarčius nugalėtojams pelnė Albertas Voskunovičius, po vieną – Justinas Zagurskas ir brazilai Rafaelis ir Victoras Hugo. Kitame pusfinalyje vicečempionai Jonavos „Vikingai“ 5:4 palaužė „Akmenės kraštą“.

Kovoje dėl trečiosios vietos VIP 3:2 nugalėjo „Akmenės kraštą“. Namų arenoje žaidę akmeniškiai dusyk pirmavo, tačiau niekaip sustabdyti negalėjo Artūro Juchno, pelniusio visus tris VIP įvarčius.

Finalo akistatoje pamatus pergalei kauniečiai sudėjo dar iki pertraukos, kai dviem įvarčiais pasižymėjo brazilas Jandersonas, vienu – jo tėvynainis Rafaelis Da Silva ir A. Voskunovičius. Pastarasis buvo pripažintas naudingiausiu finalo žaidėju.

Nenorėjome pirkti katės maiše. Būtent dėl to pasirinkti būtent šie legionieriai. Kalbant apie lietuvius, norisi juos išlaikyti ilgiau.

„Ar Supertaurės turnyras parodo mūsų tikrąjį pajėgumą? Sakyčiau, kad finalo pirmos penkios minutės parodo. Tikslas yra padaryti taip, kad tokį intensyvumą išlaikytume visas 40 minučių“, – kalbėjo „Kauno Žalgirio“ vadovas Darius Gurskis.

Strategija nesikeis

Rengdamiesi Futsal A lygos sezonui ir artėjančioms UEFA salės futbolo Čempionų lygos kovoms kauniečiai išsaugojo komandos branduolį. Be to, jie susigrąžino užpraėjusių metų A lygos žvaigždę Vitinho, dar anksčiau žaidusį Rafą ir pasipildė dar dviem Brazilijos aukščiausiosios lygos žaidėjais.

„Mūsų strategija nesikeičia. Stengiamės išsaugoti kuo daugiau tų pačių žaidėjų, kad nereikėtų galvoti apie jų adaptaciją, kad būtų lengviau treneriui, kad komanda geriausią žaidimą pradėtų demonstruoti ne kažkada, o dabar. Trumpai tariant, mūsų filosofija – tęstinumas“, – aiškino D. Gurskis.

Lietuviškoji komandos dalis, palyginti su praėjusiais metais, nepasikeitė. Iš senbuvių liko ne tik J. Zagurskas ir A. Voskunovičius, bet ir Lukas Sendžikas, Deividas Reimaris, Tomas Bučma, Ernestas Macenis ir keletas kitų. Naujokai iš Brazilijos Kassula ir Vinicius savo galimybes jau pademonstravo praėjusį savaitgalį. Vitinho ir Rafos lygis – taip pat puikiai žinomas.

„Nenorėjome pirkti katės maiše. Būtent dėl to pasirinkti būtent šie legionieriai. Kalbant apie lietuvius, norisi juos išlaikyti ilgiau, kad stiprėtų bendras Lietuvos futsal lygis“, – dėstė D. Gurskis.

Darius Gurskis / E. Šemioto nuotr.

Veržiasi į elitą

Lietuvos paplūdimio rinktinė vakar pradėjo svarbiausią sezono turnyrą. Trečiadienį Sardinijos saloje lietuviai startavo Europos B diviziono paplūdimio futbolo lygoje. Iš pradžių mūsiškių laukia Čekijos, Slovakijos ir Anglijos rinktinės, o sėkmės atveju – galimybė atverti A diviziono duris.

„Darysime viską, kad pagaliau pravertume tas duris. Pagal reglamentą, dvi komandos pateks į A divizioną, tad mūsų tikslas – prasibrauti tarp tų dviejų komandų“, – po treniruotės Italijoje kalbėjo Lietuvos rinktinės treneris Sahibas Mammadovas.

Į čempionatą išvyko visi stipriausi Lietuvos rinktinės žaidėjai. Anot trenerio, komanda šiuo metu yra pasiekusi sportinės formos piką.

„Galiu pasakyti, kad esame geresnės fizinės formos, nei prieš du mėnesius buvome Azerbaidžane. Turėjome tikrai gerą pasiruošimą, tad kaip ir viskas gerai. Vis dėlto sporte svarbiausia yra ne pasiruošimas, o galutinis rezultatas. Dėl šito niekas negali būti tikras“, – komentavo S. Mammadovas.

Grįžo su medaliais

Apmaudu, kad pusfinalyje neprilygome meksikiečiams, bet mačas su daugkartiniais pasaulio čempionais buvo labai atkaklus.

Kita Lietuvos rinktinė – benamių futbolo – sėkmingai pasirodė rugsėjo viduryje Vroclave vykusiame tarptautiniame benamių gatvės futbolo turnyre „Wroclaw Cup 2023“. Varžybose, laikomose neoficialiu Europos čempionatu, dalyvavo penkiolika komandų iš Lenkijos, Vengrijos, Austrijos, Norvegijos, Rumunijos, Čekijos, Vokietijos ir Prancūzijos. Svečių teisėmis į Lenkiją atvyko ir viena stipriausių pasaulyje Meksikos rinktinė.

Lietuviai C grupėje įveikė Vengrijos, Čekijos ir antrąją Lenkijos ekipą. Tapę grupės nugalėtojais jie ketvirtfinalyje 6:3 palaužė kitą Vengrijos komandą. Pusfinalyje mūsiškiai po permainingos kovos 5:6 pralaimėjo daugkartiniams pasaulio čempionams meksikiečiams. Akistatoje dėl trečiosios vietos lietuviai 10:5 įtikinamai pranoko Lenkijos Deboveco komandą. Turnyro finale Meksika 6:4 nugalėjo Lenkijos 1-ąją komandą.

„Turnyro lygis šį kartą buvo tikrai aukštas, tad mūsų pasiektas rezultatas – puikus. Šiek tiek apmaudu, kad pusfinalyje neprilygome meksikiečiams, bet mačas su daugkartiniais pasaulio čempionais buvo labai atkaklus. Atsilikdami 1:3 sugebėjome išsiveržti į priekį 4:3, bet galiausiai pralaimėjome 5:6“, – pasakojo lietuvių ekipos vadovas Stasys Pranevičius.

Tikslai – ne vien aikštėje

Lietuvos rinktinė buvo sudaryta „Fenikso“ klubo pagrindu. Pasak S. Pranevičiaus, prie medalių prisidėjo visi komandos nariai, kurioje buvo ir legendinio mūsų šalies trenerio Benjamino Zelkevičiaus sūnus, kiti futbolo veteranai ar teisėjai.

Turnyre pagal reglamentą galėjo dalyvauti ne tik benamiai, tačiau ir pabėgėlių statusą turintys asmenys, taip pat priklausomybių turintys ar turėję futbolininkai. Jo žodžiais, šio neoficialaus čempionato tikslas – ne tik sportinis, o kur kas didesnis, t. y. mažinti socialinę atskirtį ir padėti integruotis į visuomenę gyvenimo iššūkių turintiems žmonėms.

Šiemet Lietuvos benamių rinktinė sėkmingai pasirodė ir pasaulio čempionate JAV. Sakramento mieste vykusiame turnyre lietuviai pateko į atkrintamąsias varžybas, kur užėmė 7-ąją vietą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ekspertas

ekspertas portretas
kokiu priemoniu imsites ,del psichiskai neigalaus vikingu trenerio?nes vaizdas,kaip huilostane ,rekia ,spjaudosi,snukis pragertas,fui baisu,tai juk sportas,o ne alubaris.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių