Kauniečio talentą įvertino ir Europos milžinai

10-metis kaunietis Justas Paštukas iš pirmo žvilgsnio - tipiškas miesto vaikas. Lanko mokyklą, mėgsta aktyvų laisvalaikį, ko gero, ir prie kompiuterio mielai pasėdi. Sakytum, niekuo neišsiskiria iš bendraamžių. Bet tik tol, kol nežengia į futbolo aikštę. Dėmesį į vaikino talentą jau atkreipė garsūs Europos klubai, o Italijos futbolo milžino „Milan“ klubo treneriai jo pavardę jau seniai įtraukė į savo favoritų sąrašus.

Kolekcija - įspūdinga

Kai J.Paštukas, lydimas tėčio Nerijaus, užsuko į „Kauno dienos“ redakciją, apie savo apsilankymą iškart paskelbė medalių žvangėjimu. O žvangėti buvo kam. Paklaustas, kiek apdovanojimų yra iškovojęs, svečias susimąstė. Suskaičiavo iki 47-ių. Taurių ir diplomų į sąrašą neįtraukė.

Vaikiškas prizas tai – ne olimpiados auksas, tačiau kaip dešimtmetis spėjo surinkti tokią šūsnį medalių!?

„Lankyti futbolą pradėjome gerokai anksčiau už bendraamžius. Kai Justas atėjo į pirmąją treniruotę jam buvo vos 4-eri. Tad sulaukęs 10-ies jis jau turi sukaupęs nemenką žaidimo stažą ir krūvą laimėtų turnyrų bei asmeninių apdovanojimų“, - pasakojo berniuko tėtis Nerijus.

Šiuo metu pas trenerį Auriną Ivaškevičių („F.K. Girionys“) sportuojantis Justas pirmuosius žingsnius futbolo vejoje žengė būdamas 4-ių „Tauro“ sporto mokykloje pas trenerį Audrių Statkevičių. Su „Tauro“ ekipa berniukas du kartus tapo Lietuvos čempionu. Netrukus atėjo ir tarptautinis pripažinimas.

„Vaikus treniruoju ne vienerius metus, dirbu su daugeliu jų amžiaus grupių, tačiau tokio kaip šis vaikinas, nesu treniravęs. Jis išsiskiria ir rimtu požiūriu į darbą, ir savo gabumais. Pavyzdžiui, nedažnas mūsų suaugęs futbolininkas vienodai gerai valdo abi kojas, Justas jiems galėtų būti pavyzdžiu: puikiai valdo kamuolį, smūgiuoja ir kaire, ir dešine, priima originalius sprendimus“, - pasakojo treneris A.Ivaškevičius.

Įsiminė ir italai, ir olandai

Praėjusiais metais Vilniuje organizuotoje „Milan“ klubo atvirų durų dienoje, klubo mokyklų techninis direktorius bei treneris Antonio Corbellini, pastebėjęs lietuvio gebėjimus, jį vienintelį iš visų stovyklos dalyvių pakvietė detalesnei peržiūrai į Italiją.

Šią vasarą kaunietis buvo išvykęs į garsiausią Olandijos, jei ne visos Europos jaunųjų futbolo talentų kalvę - Amsterdamo „Ajax“ stovyklą. Joje savo gebėjimus demonstravo vaikai ne tik iš Olandijos, bet ir Vokietijos, Belgijos, Lenkijos, Rusijos. „Ajax“ treneriai, įvertinę Justo gabumus, jį perkėlė į vyresniųjų grupę. Joje surengtoje rungtyje vienas prieš vieną, lietuvis tapo nugalėtoju bei atsiėmė 1-osios vietos medalį. Geriausią rezultatą jis parodė ir kamuolio valdymo rungtyje.

Vis dėlto kol kas didžiausio įvertinimo vaikinukas sulaukė šiemet spalį Rygoje. Didžiausios pasaulyje futbolo akademijos „Milan“ stovykloje jis buvo išrinktas talentingiausiu dalyviu. Pasirodymą vertino viena „Milan“ mokyklos direktorių bei trenerių  Elisabet Spina, akademijos vadovas ir technikos direktorius Gianni Santone ir „Milan“ atstovas Baltijos šalyse Stefano Chiussi. Jie akcentavo lietuvio kamuolio valdymo techniką, gerą aikštės matymą, mąstymą ir kūrybiškumą. E.Spina pastebėjimu, tai - sunkiausiai ugdomos savybės. Kadangi Justas visiškai atitiko italų keliamus reikalavimus, jis gavo kvietimą dar mėnesiui pasistažuoti „Milan“ akademijoje Italijoje.

Daugkartinis Italijos bei Europos čempionas „Milan“ klubas savo mokyklas įsteigė 46 pasaulio šalyse. Penkiuose žemynuose veikia 132 klubo mokyklos.

„Italų įvertinimas sūnui tapo labai svarbiu paskatinimu. Man – tai yra ženklas, kad mes šiame karjeros etape esame teisingame kelyje. Tačiau nosies neužriečiame, nes aiškiai suvokiame, kad tai -  tik ilgo kelio pradžia. O rezultatą lemia ne vien vaiko norai ir gebėjimai“, - pabrėžė N.Paštukas.

Futbolas - genuose

Vyro teigimu, viena pagrindinių Lietuvos futbolo problemų - trenerių kompetencijos stoka, tad jam itin rūpi kaip toliau bus formuojama mūsų šalies sportinė ateitis.

Šiuo metu Justas dalyvauja bendrame latvių ir vokiečių projekte „Baltic Football School“. Projekto metu iš Lietuvos atrenkami du, trys geriausi žaidėjai, kurie pakviečiami į savotišką Europos rinktinę. Pastaroji komanda rungiasi su stipriausiomis Europos klubinėmis vaikų ekipomis - Londono „Chelsea“, „Manchester United“, Berlyno „Hertha“, Amsterdamo „Ajax“, Lisabonos „Benfica“ ir kitomis. Kitų metų sausį kaunietis dalyvaus turnyre Brėmene, po to laukia intensyvi savaitė Londone, rungtyniaujant su žinomais Anglijos vaikų futbolo klubais. Vasaros planuose tradicinės viešnagės ir pratybos Italijoje bei Olandijoje.

Paklaustas, ar spėja suderinti intensyvų varžybų bei kelionių tvarkaraštį su mokslais, Justas atsakė:

„Stengiuosi mokytis kuo geriau, bet svajonė – tapti geriausiu futbolininku. Tokiu kaip Madrido „Real“ saugas Cristiano Ronaldo“.

„Sūnus turi užtektinai užsispyrimo. Juk ir iki šiol jam reikėjo daug valios pastangų, dar daugiau valandų triūso. Nežinau, kaip dėl mokslų, tačiau norą tobulėti būtent futbole jis, matyt, paveldėjo iš mūsų. Justo senelis Eduardas Leščinskas buvo žinomas futbolo treneris, 1962 m. su tuometine LKKI komanda tapo Lietuvos čempionu. Futbolą daug metų žaidžiau ir aš“, - sakė N.Paštukas.

Jo teigimu, jaunojo talento tobulėjimas būtų neįmanomas be trenerių Roko Garasto, Manto Babensko, A.Ivaškevičiaus, A.Statkevičiaus bei Donato Januševičiaus indėlio. Tiesa, siekiant europinių aukštumų kauniečiui reikalinga ir materiali parama, kurios jis lauktų iš visų futbolui neabejingų žmonių.


Šiame straipsnyje: futbolasJustas Paštukasmilan

NAUJAUSI KOMENTARAI

justai varyk

justai varyk portretas
justas mano klasiokas sedi pries mane is futbola zaidze kaip profu profas tai justai pavaryk ir lamek 100 medaliu super.

justai varyk

justai varyk portretas
justas mano klasiokas sedi pries mane is futbola zaidze kaip profu profas tai justai pavaryk ir lamek 100 medaliu super.

Užpelkis

Užpelkis portretas
Kas kaltas, kad dabar vaikai nežaidžia futbolo, nors tam sąlygos geresnės nei prieš 25 metus ? Anksčiau visur vykdavo tarpklasinės, tarpmokyklinės, gatvių, aukštųjų mokyklų, įmonių pirmenybės, Kaune 7 mokyklose veikė futbolo klasės. Dabar nieko to nėra. Futbolo vadovai dalinasi iš FIFA gaunamus pinigus, o futbolas nusileido žemiau Kirgizijos futbolo. Tarybiniais laikais tai bųtu didžiausia gėda, dabar - šalies vadovams nusispjaut.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių