Artėjant olimpinėms žaidynėms – neatpažįstamas Paryžius: išvyskite, kaip keičiasi miestas

Artėjančios olimpinės žaidynės keičia Paryžių. Mieste jau sustiprinta apsauga, aplink vyksta statybos, miesto centre dygsta infrastruktūra olimpiečiams. O įspūdingiausia tai, kad paryžiečiai nusprendė, jog dalis pokyčių yra ilgalaikiai.

Paryžiaus veidas pasikeitė. Prancūzišką eleganciją pakeitė užtvarai ir olimpiniai žiedai, mat jau už poros dienų miestą užplūs olimpiečiai. 

„Olimpinių žaidynių palikimą kuriame jau septynerius metus. Per tą laiką sukūrėme sau iššūkį: kaip viešąsias erdves pritaikyti sportui ir nenuskriausti gyventojų“, – teigė paramos fondo „Sine Qua Non“ organizatorė Tiphaine Poulain.

Paryžiaus 13-ojo rajono parke įrengti gėlynai su augalais, kurie susodinti olimpinių žiedų forma. Gėlynai traukia vietos gyventojų ir lankytojų, atėjusių atlikti mankštos, akį.

LNK stop kadras.

Taip pat olimpinių žaidynių tematikos produktai tampa populiaria preke visose miesto parduotuvėse. Tiesa, šis olimpinis ir parolimpinis kaimelis iš Paryžiaus neišnyks. Planuojama, kad ir pasibaigus žaidynėms čia gyvens ir dirbs beveik 12 tūkst. žmonių. 

LNK stop kadras.

„Per labai trumpą laiką buvo pastatyta daugiau nei 3 tūkst. namų, kurie taps žmonių namais. Tai tikrai pakeitė kai kurias miesto dalis ir tapo realiu palikimu. Tai bus naudinga sportininkams žaidynių metu. Taip pat patenkins nekilnojamojo turto poreikį sudėtingoje Paryžiaus būsto rinkoje“, – tikino Paryžiaus mero pavaduotojas Pierre Rabadanas. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Dar vienas svarbus pasiekimas – Senos upės išvalymas. Kitais metais bus 100 metų, kai mieste uždrausta maudytis. Tad dabar valdininkai ketina sukurti tris nemokamas viešas maudyklas. Ir net miesto merė šoko į Seną, norėdama įrodyti, kad upė yra švari.  

„Pakeisti tiek daug dalykų per septynis metus nepakanka. Mums reikės daug daugiau laiko. Tai yra be galo svarbu. Turime sugebėti tęsti pokyčius ir po žaidynių“, – pabrėžė paramos fondo „Sine Qua Non“ organizatorė.

LNK stop kadras.

Tad organizatoriai jau dabar drąsiai teigia, kad šios olimpinės žaidynės bus išskirtinės. 

„Mūsų tikslas buvo sukurti naujo tipo žaidynes, naują olimpinių ir parolimpinių žaidynių erą. Bandome pakeisti modelį ir statyti tik tai, kas bus naudinga ateityje. Taigi – mažiau statybų, daugiau komunalinių paslaugų po žaidynių. Be to, stengiamės turėti kompaktišką koncepciją, kad sumažintume sportininkų ir žiūrovų išmetamo anglies dioksido kiekį“, – aiškino Paryžiaus mero pavaduotojas. 

LNK stop kadras.

Artėjančiose olimpinėse žaidynėse, kurios prasidės liepos 26 dieną, varžysis apie 10,5 tūskt. sportininkų iš 206 nacionalinių olimpinių komitetų. Tarp jų bus ir Pabėgėlių olimpinės rinktinės nariai. Lietuvai atstovaus 50 sportininkų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių