Diskvalifikuoti sportininkai, atsisakę pateikti dopingo kontrolės mėginį

  • Teksto dydis:

Antidopingo taisykles pažeidusių Lietuvos sportininkų gretas papildė jėgos trikovės atstovas – ne vienintelis šiais metais.

Priverstinė pertrauka

Lietuvos antidopingo agentūra (LAA) pranešė, kad ketveriems metams diskvalifikuotas jėgos trikovės atletas Deividas Ignatavičius. Priežastis – atsisakė pateikti dopingo kontrolės mėginį.

Praeitą mėnesį už tokį pat antidopingo reikalavimų ignoravimą trejiems metams buvo diskvalifikuotas kitas jėgos trikovės atstovas Ramūnas Norkus, sausį – Jonas Jokubauskas (sankcija – ketveri metai).

Šiuo metu suspenduoti iš viso septyni šios sporto šakos atletai. Lapkritį baigsis Edgaro Stasiukevičiaus diskvalifikacija (buvo atsisakęs pateikti dopingo kontrolės mėginį), gruodį – Andriaus Nagliaus (jo organizme buvo aptikta dehidrochlormetiltestosterono ir ibutamoreno).

Atliks bausmę

2023-iaisiais bausmės patvirtintos kultūrizmo ir kūno rengybos atstovams Broniui Šukiui (atsisakė pateikti dopingo kontrolės mėginį, sankcija – trejų metų diskvalifikacija) ir Dariui Kirvelai (2022 m. jo mėginyje rasta draudžiamosios medžiagos oksandrolono ir jos metabolitų, sankcija – ketveri metai), boksininkui Edgarui Skurdeliui (pernai sportininko organizme rasta uždraustos preparato klomifeno, sankcija – dveji metai).

Rugpjūtį suspendavimo laikotarpis turėtų baigtis Nerijui Tamošaičiui (kultūrizmas ir kūno rengyba), rugsėjį – Jaroslavui Maleikai (motociklų sportas), gruodį – Martynui Šalaševičiui ir Karoliui Šalaševičiui (abu – kultūrizmas ir kūno rengyba) ir Tomuis Juraičiui (dziudo).

Atnaujino sąrašą

Liepos 1-ąją įsigaliojo Dopingo medžiagų kontrolės įstatymo pataisos.

Į draudžiamųjų sąrašą įtraukta naujų preparatų, kurių gaminimas, perdirbimas, įsigijimas, didmeninė ar mažmeninė prekyba, laikymas, gabenimas valstybės viduje, importas ar eksportas leidžiami tik sveikatos priežiūros, veterinarijos, mokslo, mokymo ir teisėsaugos tikslams įstatymų nustatyta tvarka, sporto tikslais šias medžiagas vartoti  leidžiama turint receptą ir leidimą vartoti gydymui.

Už įstatyme nurodytų medžiagų disponavimą gresia atsakomybė pagal Lietuvos Respublikos baudžiamąjį kodeksą, o LAA apie šių medžiagų buvimą sportininkų dopingo kontrolės mėginiuose turi pareigą informuoti šalies teisėsaugą.

„Vartojant nelegalias medžiagas galima sulaukti nepageidaujamų reiškinių. Anabolinių steroidų vartojimas gali sukelti, pavyzdžiui, acne vulgaris, hipertenziją, hepatotoksiškumą, dislipidemiją, testosterono trūkumą, erekcijos sutrikimų, ginekomastiją ir kardiomiopatiją. Draudžiamas preparatas eritropoetinas, kuris skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, tam tikromis sąlygomis gali padidinti kraujo krešulių susidarymo riziką jį vartojantiems asmenims“, – sakė LLA direktorė Rūta Banytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių