Europos bronzą irkluotojai iškeitė į sidabrą

  • Teksto dydis:

„Jau buvome primiršę tą medalį. Džiugu, kad teisybė atkurta“, – sakė irkluotojas Aurimas Lankas. Jam ir bendražygiui Edvinui Ramanauskui įteikti 2014-ųjų Europos čempionato sidabro apdovanojimai.

Siuntinys iš ICF

2014-aisiais Brandenburge (Vokietija) vykusiame Europos čempionate A. Lankas ir E. Ramanauskas dviviečių baidarių 200 m varžybas užbaigė užėmę trečią vietą.

Tačiau po aštuonerių metų paaiškėjo, kad tuo metu sidabrą iškovoję rusai Aleksandras Djačenka ir Jurijus Postrigajus diskvalifikuojami dėl dopingo vartojimo ir antidopingo taisyklių pažeidimų. Iš jų atimtus sidabro medalius Tarptautinė baidarių ir kanojų irklavimo federacija (ICF) atsiuntė Lietuvos sportininkams.

„Treneris buvo sakęs, kad reikės grąžinti bronzos medalius ir kad kažkada gausime sidabro apdovanojimus“, – teigė E. Ramanauskas.

Treneris buvo sakęs, kad reikės grąžinti bronzos medalius ir kad kažkada gausime sidabro apdovanojimus.

„Tai buvo mūsų pirmas per karjerą laimėtas medalis Europos čempionatuose – tada tiek sau, tiek ir kitiems įrodėme, kad galime kovoti su pačiais geriausiais ir patekti tarp prizininkų. Po metų vėl pavyko iškovoti bronzą Europos čempionate. Bronzos medalį laimėjome ir 2016 m. Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse. Dabar vieną iš svarbiausių bronzos medalių keičia sidabras“, – kalbėjo A. Lankas.

„Jeigu reikėtų surikiuoti visus per karjerą iškovotus trofėjus, Europos čempionato sidabras būtų antroje vietoje. Svarbiausias yra olimpinis bronzos medalis. Po jo rikiuojasi dabar gautas Europos čempionato sidabras, tada – bronza ir dar tarp svarbiausių trofėjų – pasaulio taurės varžybose laimėtas auksas keturviečių baidarių varžybose“, – teigė E. Ramanauskas.

Dopingo liūnas

2012 m. Londono olimpinis čempionas A. Djačenka diskvalifikuotas dėl uždraustų preparatų trembolono ir metenolono vartojimo ir antidopingo taisyklių pažeidimų.

Rusų baidarininko pavardė figūravo Richardo McLareno pateiktoje ataskaitoje apie sisteminius antidopingo taisyklių pažeidimus Rusijos sporte. Kad A. Djačenka vartojo uždraustus preparatus, patvirtino ir buvęs Rusijos antidopingo agentūros vadovas, vėliau iš šalies pabėgęs ir Rusijos sportininkų dopingo vartojimo schemas atskleidęs Grigorijus Radčenkovas.

Dėl to buvo anuliuoti visi ruso pasiekti rezultatai nuo 2014 m. birželio 5 d. iki 2016 m. gruodžio 1 d. Rusijos dvivietė neteko 2014 m. Europos čempionato ir 2015 m. pasaulio čempionato sidabro medalių.

Žaidynes praleis

A. Lankui ir E. Ramanauskui, deja, nepavyko užsitikrinti vietos Lietuvos rinktinėje, kuri ateinančią vasarą dalyvaus Europos žaidynėse.

Po šalies taurės varžybų Trakuose paaiškėjo, kad mūsų šaliai atstovaus Ignas Navakauskas (vienvietė baidarė, 200 m), Henrikas Žustautas (vienvietė kanoja, 200 m ir 500 m), Andrejus Olijnikas (vienvietė baidarė, 500 m), H. Žustautas ir Vadimas Korobovas (dvivietė kanoja, 500 m), Mindaugas Maldonis ir A. Olijnikas (dvivietė baidarė, 500 m), Mindaugas ir Simonas Maldoniai, Artūras Seja ir I. Navakauskas (keturvietė baidarė, 500 m).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių