Ledo šokėjų triumfas – ypatingą Lietuvai dieną

  • Teksto dydis:

Po aštuoniolikos metų pertraukos Europos dailiojo čiuožimo čempionato medaliai – vėl Lietuvoje: šįkart juos padovanojo amerikietė Allison Reed ir lietuvis Saulius Ambrulevičius.

Bronza ir rekordas

A. Reed ir S. Ambrulevičius iškovojo Kaune, „Žalgirio“ arenoje, surengto Europos dailiojo čiuožimo čempionato ledo šokių bronzą.

Lietuvos atstovai surinko iš viso 203,37 taško. Tai naujas šių čiuožėjų bendros karjeros rekordas.

„Atmosfera buvo fantastiška, nuo pat pirmo žingsnio – kaip per krepšinio rungtynes, jaučiausi it Arvydas Sabonis. Pagaliau mūsų septynerių metų darbas atsipirko“, – džiaugėsi S. Ambrulevičius.

„Ačiū visiems, – lietuviškai tarė A. Reed ir jau anglų kalba pridūrė: – Mes įdedame sielą ir širdį į tai, ką darome. Parodyti tai Kaune ir dar Sausio 13-ąją – istorinę Lietuvai dieną – mums reiškia labai daug.“

A. Reed ir S. Ambrulevičius kartu čiuožia nuo 2017-ųjų pavasario.

Anksčiau (2000-aisiais Vienoje ir 2006-aisiais Lione) bronzą yra laimėję Lietuvos atstovai Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas.

Italus pavergė sirgaliai

Ledo šokių varžybų aukso medalius iškovojo Italijos duetas Charlene Guignard ir Marco Fabbri (214,38 tšk.), sidabro – Didžiosios Britanijos atstovai Lilah Fear ir Lewisas Gibsonas (210,82 tšk.).

„Šiemet buvo paprasčiau, – sakė Europos čempiono titulą su bendražyge apgynęs M. Fabbri. – Pernai mus slėgė tam tikra įtampa – dideli artimųjų, sirgalių lūkesčiai, o čia jautėmės ramūs. Vienas įsimintiniausių dalykų Kaune – nuostabūs žiūrovai, suteikę mums energijos, pozityvių emocijų.“

16-ą vietą užėmė kita mūsų šalies pora Paulina Ramanauskaitė ir Deividas Kizala (154,85 tšk.). Pernai Europos čempionate jie buvo septyniolikti.

Anot P. Ramanauskaitės, gerėjantys rezultatai motyvuoja dar atkakliau dirbti ir siekti daugiau.

Akrobatas: Europos čempionu tapęs Prancūzijos čiuožėjas A. Siao Him Fa draudžiamą, bet efektingą šuolį atliko ir per laisvąją, ir per šou programą. / AFP nuotr.

Šunys ir karavanas

Net keturiolikos šalių rinktinėse buvo legionierių iš Rusijos – šioje šalyje užaugusių, tačiau vėliau dėl įvairių priežasčių svetur išvykusių, kitas pilietybes turinčių čiuožėjų.

Iš jų sidabro medalius Kaune iškovojo Sakartvelą reprezentavę Anastasija Gubanova, Anastasija Metelkina ir Luka Berulava.

Atmetus tulžingus ir šį Europos čempionatą menkinančius kai kurių Rusijos dailiojo čiuožimo veikėjų (pirmiausia – Irinos Rodninos, Iljos Averbucho, Aleksandro Žulino) komentarus, rusų žiniasklaidoje šmėkštelėjo jiems prieštaraujančių nuomonių.

„Ar be geriausių mūsiškių šios varžybos – žemesnio lygio? Gal ir būtų smagu taip vertinti, tačiau iš tikrųjų čempionatas – labai įdomus, įdėmiai stebėjau visus pasirodymus“, – teigė olimpinė čempionė Natalija Bestemjanova.

„Šunys loja, bet karavanas žengia tolyn. Galima, kiek telpa, rėkauti apie neva smukusį lygį, tačiau pasaulis ir Europa sėkmingai sportuoja be Rusijos atletų, o būtent jie – pralaimėjusieji, visi kiti – laimėtojai“, – reziumavo diskusijose dalyvavęs Rusijos dailiojo čiuožimo gerbėjas.

Apkartino šventę

Istoriniu vadinamo renginio Kaune medaus statinę apkartino incidentas, įsiplieskęs tarp Europos čempionate akredituotos savanorės Kajos Elenos Brilės ir Lietuvos čiuožimo federacijos (LČF) vadovo Vytauto Jasučio ir jo komandoje dirbusio žiniasklaidos atstovo Ervino Kvitkausko.

K. E. Brilė socialiniame tinkle „Facebook“ papasakojo apie šiurkštų elgesį, naudojant fizinę jėgą ir priekabiavimą, kurį patyrė per konfliktą su V. Jasučiu ir galimai neblaiviu E. Kvitkausku.

Vienas įsimintiniausių dalykų Kaune – nuostabūs žiūrovai, suteikę mums energijos, pozityvių emocijų.

Moteris, be kita ko, atskleidė, kaip pateko tarp Europos čempionato savanorių. Esą LČF ieškojo žmonių, kurie supranta dailųjį čiuožimą ir gali padėti per numatytus renginius, prižadėjo pasirašyti sutartį ir sumokėti. K. E. Brilė pasiėmė neapmokamų atostogų ir penkias dienas dirbo po 10–13 valandų, tačiau, anot jos, sutarties nėra ir greičiausiai nebus.

Šias ir kitas incidento aplinkybes pradėjo tirti Valstybinė darbo inspekcija, Kauno policija.

V. Jasutis atmetė K. E. Brilės kaltinimus, jos elgesį pavadino neadekvačiu, o įvykį – provokacija.

Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė pasiūlė K. E. Brilei kreiptis į teisėsaugos institucijas, o švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas paragino kuo skubiau ištirti konfliktą.


Medaliai

Ledo šokiai: 1. Charlene Guignard ir Marco Fabbri (Italija, 214,38 tšk.), 2. Lilah Fear ir Lewisas Gibsonas (Didžioji Britanija, 210,82), 3. Allison Reed ir Saulius Ambrulevičius (Lietuva, 203,37).

Poros: 1. Lucrezia Beccari ir Matteo Guarise (Italija, 199,19 tšk.), 2. Anastasija Metelkina ir Luka Berulava (Sakartvelas, 196,14), 3. Rebecca Ghilardi ir Filippo Ambrosini (Italija, 195,68).

Moterys: 1. Loena Hendrickx (Belgija, 213,25 tšk.), 2. Anastasija Gubanova (Sakartvelas, 206,52), 3. Nina Pinzarrone (Belgija, 202,29).

Vyrai: 1. Adamas Siao Him Fa (Prancūzija, 276,17 tšk.), 2. Aleksandras Selevko (Estija, 256,99), 3. Matteo Rizzo (Italija, 250,87).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių