M. Paulauskas: žalgiriečių treneris – lyg šachmatininkas

Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšininkai jau turėtų būti skaudžiai pripratę, kai du ar tris kėlinius su jais – lyg katė su pele – žaidžiantis Kauno „Žalgiris“ įjungia aukštesnę pavarą ir nepalieka jokių vilčių išsigelbėti nuo pralaimėjimo.

Aplenks ir „Prienai“?

90:79 – tokiu rezultatu kauniečiai 11-ąjį kartą per dvylika pastarųjų susitikimų įveikė vilniečius. Vienintelį sykį sostinės klubas išvengė nesėkmės šių metų Supertaurės atsakomojoje dvikovoje, kai sužaidė lygiosiomis 87:87.

Yra tikimybė, kad „Lietuvos rytas“, pasibaigus Lietuvos krepšinio lygos (LKL) reguliariajam sezonui, gali likti trečioje vietoje. Pakeitus varžyvų sistemą, Kauno ir Vilniaus superklubai nacionaliniame čempionate su kitomis ekipomis žaidžia tik svečiuose, o turnyro lentelėje komandos bus išrikiuotos ne pagal pergalių skaičių, o pagal laimėtų rungtynių procentą.

Kol kas visus 7 mačus laimėjo „Prienų“ krepšininkai. Jei Virginijaus Šeškaus auklėtiniai ir toliau žais taip sėkmingai, jie aplenks „Lietuvos rytą“. Jei vilniečiai įveiktų visus varžovus, išskyrus „Žalgirį“, po sezono jų sąskaitoje būtų 83,3 proc. laimėtų rungtynių. „Prienai“, net pralaimėję tarpusavio dvikovas LKL grandams ir dar vienai ekipai, būtų laimėję 85 proc. visų dvikovų.

Palygino su A.Karpovu

„Turbūt ne tik mane, bet ir daugumą krepšinio aistruolių nustebino “Žalgirio" vyriausiojo trenerio Joano Plazos sprendimas nuo pat mačo pradžios į aikštę išleisti jaunus ir mažiau Eurolygoje rungtyniaujančius krepšininkus – Adą Juškevičių, Vytenį Lipkevičių, Mindaugą Kuzminską, Mario Delašą, Jeffą Foote'ą.

Tačiau tai dar kartą patvirtino J.Plazos meistriškumą ir toliaregiškumą. Stebiuosi, kaip treneris, tarsi legendinis šachmatų didmeistris Anatolijus Karpovas, numato 40 ėjimų į priekį. Toks sprendimas ir pergalė parodė ypatingą stratego pasitikėjimą tiek savimi, tiek savo auklėtiniais. Akivaizdu, kad treneris jaučia, jog yra pranašesnis už oponentus", – analizuodamas LKL sunkiasvorių mūšį sakė olimpinis čempionas Modestas Paulauskas.

„Žalgirio“ pozicijos – tvirtos

– Ar drąsius trenerio J.Plazos sprendimus dvikovos pradžioje galima vadinti staigmena? – paklausėme legendinio žalgiriečio.

– Aš asmeniškai tikrai išsigandau, kai aikštėje pamačiau tokį netikėtą „Žalgirio“ starto penketą. Nors trenerio pasirinkimas nustebino, vėliau kai kuriems žalgiriečiams nebuvo lengva įsilieti į žaidimą. Iš savo patirties žinau, kad tvirtam starto penketo žaidėjui nėra lengva rungtynes pradėti tik po keitimo. Kai vilniečiai antrajame kėlinyje įgijo dviženklę persvarą, mane apėmė nerimas. Iki didžiosios pertraukos „Žalgiris“ leido „Lietuvos rytui“ įmesti 46 taškus. Tai nemažai, palyginti su Eurolygos dvikova su Vitorijos „Caja Laboral“, kai baskai per visą mačą sugebėjo įmesti tik 45 taškus. „Žalgiris“ šį sezoną yra labai gerai besiginanti komanda.

– Kokį įspūdį jums padarė sostinės komanda?

– „Lietuvos rytas“ žaidė savo aikštėje, priešprieša tarp abiejų komandų turi ilgą istoriją, tad nieko keisto, kad šeimininkai mačą pradėjo labai azartiškai. Nors kauniečiai laimėjo beveik visas pastarųjų metų dvikovas, Vilniaus ekipa kiekvieną kartą yra pasiryžusi įkąsti jiems. Šįkart taikliai atakavę vilniečiai pabandė surengti spurtą. Per pirmuosius du kėlinius „Lietuvos rytas“ žaidė tarsi ant sparnų, o žalgiriečiai nerado sau įprasto žaidimo. Antroje rungtynių dalyje viskas grįžo į savo vėžes. Per didžiąją pertrauką „Žalgirio“ treneriai vėl pergudravo oponentus. Žalgiriečiams užteko jėgų ir, kaip jau įprasta, trečiasis kėlinys viską nulėmė. „Žalgiris“ po didžiosios pertraukos vėl žaidė geriau, o vilniečiai su aktyvia varžovų gynyba nesusitvarkė ir pasiūlytos spartos neišlaikė.

– Sezono finišas dar labai toli, tačiau po trijų „Žalgirio“ ir „Lietuvos ryto“ dvikovų galbūt jau būtų galima daryti tam tikras išvadas? Ar vilniečiai šį sezoną pajėgūs nutraukti „Žalgirio“ karaliavimą LKL čempionate?

– Manau, kad „Lietuvos rytas“ neturi jokių šansų. Be to, per paskutinę dvikovą Vilniuje „Žalgiris“ tikrai neparodė savo tikrojo potencialo ir nesužaidė taip, kaip gali iš tikrųjų, kauniečių gretose nebuvo Darjušo Lavrinovičiaus ir Tremmello Dardeno, o traumas gydosi Robertas Javtokas ir Tadas Klimavičius. Labai gerai, kad progų pasireikšti turi jaunimas. Tai tiek trenerio, tiek klubo savininko noras. Neabejoju, kad po tokių dvikovų tikrai nė vienas jaunas žaidėjas nemurmės, kad jam skiriama per mažai laiko pasižymėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Niekas neakcentuoja

Niekas neakcentuoja portretas
Yra dar vienas niuansas šiose rungtynėse. Romanovas reikalauja, kad kuo daugiau būtų leidžiama pasireikšti jaunimui. Plaza nutarė parodyti Romanovui, ko šiuo metu vertas jaunimas ir išleido jaunimo penketą aikštėn. Visi matėmė, kas iš to gavosi. Ar matė tą Romanovas? Šiuo metu iš jaunimo išsiskiria tik M.Kuzminskas, kuris ir laiko žaisti gauna vis daugiau.

Kns

Kns portretas
manau kad biski Plaza pastate i vieta ta Romanova.Jauciu pasake nori kad zaistu jaunimas davai pirmyn eikit.Po varzybu klaustuku neliko jauciu dekojo.Labai negerai kaip lenda i akis Ramanovas.Siaip aciu uz zalgiri kad vel sugeba paivairint musu sirgaliu pasauli bet tu Romanovai kaip zmogus esi slyktus nemoki bendraut su zmonems O Maciulis zurnalistas gedingas yra ne tas zodis.

Hyper

Hyper portretas
Tiek Romanovas, tiek Maciulis labai nusipelne zmones Lietuvos krepsniui ir aciu jiems
VISI KOMENTARAI 3

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių