Penkiakovininkės L. Asadauskaitė ir G. Venčkauskaitė žengė į olimpiados finalą

  • Teksto dydis:

Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė ir Gintarė Venčkauskaitė rytoj su dar 16 sportininkių finale kovos dėl Paryžiaus olimpinių žaidynių šiuolaikinės penkiakovės varžybų medalių.

Iš viso šiuolaikinės penkiakovės varžybas pradėjo 36 olimpiečių, o po atkaklių pusfinalių į finalą pateko 18.

L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė išplėšė paskutinį iš devynių kelialapių į finalą, kurie buvo skirti pusfinalio A grupės varžyboms.

G. Venčkauskaitei pusfinalis nebuvo toks dramatiškas – ji B grupėje finišavo šešta, nors startavo iš 11-os pozicijos.

18 A grupės dalyvių pirmos stojo į kovą priešais karališkuosius Versalio rūmus įrengtame olimpiniame šiuolaikinės penkiakovės aikštyne, kur iš 17 tūkst. vietų tribūnų matyti ir 25 m baseinas, ir aikštė, kurioje vyksta jojimo, papildomo fechtavimo etapo bei kombinuotos bėgimo ir šaudymo rungties varžybos.

Prieš lemiamą rungtį 2012 m. Londono olimpinė čempionė buvo 12-ta, lygiai 20 sek. atsilikusi nuo bilietą į finalą garantuojančios devintosios vietos.

Prieš kombinuotą rungtį visi anksčiau surinkti taškai paverčiami sekundėmis. Pirma startuoja varžybų lyderė, o kitos – tokiu intervalu, kiek sekundžių yra nuo jo atsilikę. Sportininkėms reikia įveikti 5 ratus po 600 m ir keturis kartus šaudykloje lazeriniu pistoletu kuo greičiau užgesinti po penkias taikinio lemputes. Tiesa, ir nepataikiusi į visus taikinius po 50 sek. olimpietė gali bėgti toliau.

„Iki devintosios vietos buvo 20 sekundžių – neatrodė daug. Maniau, po kelių ratų jau būsiu devintuke ir ramiai finišuosiu. Bet blogai šaudžiau – gal ta daugybė žmonių blaškė, nes mes niekada nešaudome priešais tokią mirguliuojančią minią, kur žmonės šaukia, rėkia. Stengiausi į tai nežiūrėti, bandžiau koncentruotis į taikinį, bet nesisekė. Ir mane vis bloškė ir bloškė žemyn. Matau, kad šalia mergaitės vis išbėga, man ir vėl vytis reikia, ir vėl blogai šaudau, vėl vejuosi.

Iš pradžių nežinojau, kelinta bėgu, tik jaučiau, kad nepatenku į devintuką, todėl spaudžiau save bėgti kuo greičiau. Priešpaskutiniame rate bandžiau skaičiuotis ir tada išgirdau, kad esu vienuolikta. Ir pagalvojau: „Aš nepatenku? Taip negali būti. Aš galiu nepakliūti? Turiu šaut. Arba šausiu, arba viskas. Ačiū aukščiausiajam, kad paskutiniame šaudymo ruože pataikiau geriau nei mano varžovės, kurias reikėjo aplenkti ir išbėgau devinta. Tikėjausi, kad nepaleisiu savo pozicijos. Mačiau, kad vokietė artėja, bet kontroliavau situacija ir, galvojau, jei reikės, finiše dar pakovosiu. Bet, ačiū Dievui, taip ir išlaikėme tą atstumą. Finišavau devinta, patekau į finalą, bet tikrai nesitikėjau, kad reikės atiduoti tiek jėgų“, – emocingai pasakojo prieš trejus metus Tokijuje sidabrą iškovojus penkiakovininkė.

Pirmą kartą bėgimo ir šaudymo rungtis olimpinėse žaidynėse vyko pagal naują formatą – sportininkės bėgo penkis ratus po 600 m. Anksčiau reikėdavo apsukti keturis ratus po 800 m

L. Asadauskaitė-Zaneprovskienė, nepaisant netaiklių šūvių, šią rungtį įveikė per 11 min. 10,9 sek., pelnė 630 taškų ir tapo pirmąja šio formato olimpine rekordininke. Jai priklauso ir ankstesnio formato (4x800 m bėgimas ir 4 šaudymai) olimpinis rekordas, pasiektas Tokijuje – 11 min. 38,37 sek.

Iš viso olimpinė čempionė pusfinalyje surinko 1389 taškus. Dviem taškais mažiau pelnė vokietė Annika Zillekens, liūdnai pagarsėjusi po Tokijo žaidynėse kilusio skandalo, kai nesuvaldžiusi žirgo ėmė jį raginti smūgiais ir buvo diskvalifikuota. Būtent dėl šio incidento po Paryžiaus žaidynių penkiakovėje neliks jojimo rungties. 

Šia rungtimi šiandien prasidėjo pusfinalio varžybos. Jojimo rungties maršrutą sudaro 12 kliūčių, bet reikia atlikti 15 šuolių. Kiekviena sportininkė prieš jojimą turi po 300 taškų. Tiek jų gali iškovoti, jei nenumeta nė vienos kliūties ir neviršija laiko limito. Po 7 taškus atimama už kiekvieną numestą kliūtį, minus 10 – už sustojimą, po 1 tašką – už kiekvieną viršytą jojimui skirto laiko sekundę. Kai užsispyręs žirgas visai nešoka per kliūtį arba numeta raitelį, galima likti visai be taškų.

Burtai L. Asadauskaitei-Zadneprovskienei lėmė žirgą For Ever Du Fief. Duetas surinko 291 tašką iš 300 galimų – numetė vieną kliūtį ir 2 sek. viršijo laiko limitą.

„Joti sekėsi visai neblogai. Vieną tik numečiau. Stengiausi kontroliuoti žirgą nuo pat pirmų metrų ir gal šiek tiek per lėtai jojau. Mačiau, kad nepataikome, kad šuolis gausis šiek tiek iš tolėliau, platus ir žirgas vos vos galinėmis kojomis kliudė kliūtį. Bet iš esmės visur kitur pavyko susitvarkyti sėkmingai“, – sakė sportininkė.

Beje, vyrų A pusfinalyje šiuo žirgu jojęs Prancūzijos publikos numylėtinis Valentinas Pradesas taip pat neįveikė vienos kliūties, o kombinuotoje rungtyje irgi finišavo devintas.

Netrukus po jojimo varžybų vyko papildomas fechtavimo etapas. Jame pirmos susitinka paskutines dvi vietas užimančios sportininkės. Nugalėtoja žengia toliau ir susirungia su aukštesnę vietą užimančia varžove, tad paskutinei išsilaikiusiai šiose kovose tenka susidurti su bendrosios įskaitos lydere. Už pergalę skiriami du taškai.

Užvakar vykusiame pagrindiniame fechtavimo etape, kurio rezultatai įtraukiami ir į pusfinalio, ir į  finalo įskaitą, 205 taškus surinkusiai L. Asadauskaitei-Zadneprovskienei šiandien nepavyko papildyti taškų kraičio – ji pralaimėjo pirmą kovą italei Alice Sotero.

Vėliau olimpietės keliavo į baseiną, kur lenktyniavo 200 m laisvuoju stiliumi rungtyje. Čia atspirties taškas – 2 min. 30 sek. rezultatas. Prie tiek ar mažiau laiko distanciją įveikusi sportininkė gauna 250 taškų. Už kiekvieną šį laiką viršijančią sekundę atimama taškų, o jei plaukiama greičiau, pridedama.

L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė distanciją nuplaukė per  2 min. 23,71 sek. ir su 263 taškais užėmė 15 poziciją.

„Plaukime stengiausi savęs nežudyti, nes norėjau pasitaupyti bėgimui. Žinojau, kad reikės bėgti, tik nesitikėjau, kad taip. Aišku, norėjosi pora sekundžių greičiau praplaukti. Bet gerai, kad ne per daug varginausi“, – jau pasibaigus pusfinaliui šypsodamasi kalbėjo L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė.

1402 taškus pusfinalyje surinkusi britė Kerenza Bryson pasiekė naujo formato olimpinį rekordą. Už jos rikiavosi dvi italės – Elena Micheli (1401 taškas) ir Alice Sotero (1401).

„Dabar turiu pusę dienos atsigauti iki finalo. O rytoj bandysiu, kaip kalbėjome su treneriu, paskutinėje rungtyje šiek tiek pakeisti taktiką. Kai labai greitai atbėgu į šaudyklą, sunku pereiti į lėtą šaudymą. Treneris iš šalies matė, kad labai skubu, tai ne mano šaudymo tempas. Nors man atrodė, kad tai yra gerai. Tai rytoj stengsiuosi dar labiau sulėtinti save šaudydama, kad taiklumas pagerėtų. Nes dabar – tragedija“, – prisipažino 40-metų penkiakovininkė.

Apie tikslą finale ji sakė: „Padovanojo aukščiausiasis finalą, gal paskutinį olimpinėse žaidynėse. Ačiū. O kaip bus, jau sunku pasakyti. Bet į penketuką neturiu šansų patekti, nes varžovės  toli. Reikia labai gerai joti, šaudyti. Reikia laukti stebuklo. Kartais jie mane aplanko. Gal ir šiandien buvo stebuklas“.

B grupėje G. Venčkauskaitei stebuklo nereikėjo. Prieš kombinuotos rungties startą nuo devintosios vietos ją skyrė 5 sek. Pakankamai taikliai šaudžiusi lietuvė greitai pakilo į devynetą, o finišą pasiekė šeštoje vietoje – per 11 min. 25,30 sek.

Skaičiuojant vien šios rungties rezultatus, Lietuvos sportininkė B grupėje užėmė ketvirtąją vietą. Greičiausiai bėgo ir iš L. Asadauskaitės-Zadneprovskienės olimpinį rekordą perėmė šveicarė Anna Jurt -11 min. 7,63 sek. (633 taškai). Šiai sportininkei atiteko devintasis kelialapis į finalą.

Iš viso G. Venčkauskaitė surinko 1392 taškus. Pirmąją vietą šiame pusfinalyje užėmė prancūzė Elodie Clouvel (1398 taškai), antrąją – ispanė Laura Heredia (1397), trečiąją – vengrė Michele Gulyas (1397). Visos trys lyderės finišo liniją kirto susikibusios rankomis.

Jojimo rungtį G. Venčkauskaitei su žirgu Fly de Vesquerie pavyko įveikti be klaidų ir savo sąskaitą papildyti 300 taškų.

Papildomame fechtavimo etape lietuvė jau pirmoje kovoje neatsilaikė prieš ukrainietę Valeriją Permykiną. Pagrindiniame fechtavimo etape G. Venčkauskaitė surinko 205 taškus.

Plaukimo rungtyje Lietuvos sportininkė distanciją įveikė per 2 min. 19,15 sek. ir pelnė 272 tašus. Tarp šio pusfinalio dalyvių tai buvo vienuoliktas rezultatas.

Rytoj finale kovosiančios 18 penkiakovininkių varžybas pradės savo kraityje turėdamos pagrindiniame fechtavimo etape iškovotus taškus. Visas kitas rungtis joms reikės įveikti iš naujo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių