Rankinio stratego karjeros iššūkiai – su Lietuvos rinktine ir Kataro klubu

„Apie Kataro rankinio klubus buvau nedaug ką girdėjęs. Vykti į šią šalį paskatino ir mane pakvietusio „Al Arabi“ ambicingi užmojai“, – sakė Lietuvos vyrų rankinio rinktinės strategas Gintaras Savukynas, karjerą tęsiantis prie Persijos įlankos įsikūrusioje Dohoje.

Į Dohą – iš „Motor“

G. Savukynas į Katarą persikėlė pernai rugpjūtį. Iki 2023-iųjų vasaros lietuvis ketverius metus treniravo Zaporižios „Motor“ komandą, ne vienus metus dalyvavusią Europos klubų Čempionų lygoje.

„Su „Motor“ teko daug išgyventi. Po Čempionų lygos rungtynių, 2022-ųjų naktį iš vasario 23-iosios į 24-ąją, skridome į Ukrainą. Prasidėjo karas. Zaporižėje jau buvo gauta signalų apie bombardavimus, tad mūsų lėktuvui neleido leistis šiame mieste, skridome į Kyjivą. Po dienos, praleistos Ukrainos sostinėje, komandai teko išsiskirstyti ir trauktis nuo karo, – dalijosi prisiminimais treneris, iš tėvynės pasitraukusiai Ukrainos rinktinei ir „Motor“ klubui treniruočių stovyklas ir draugiškas rungtynes padėjęs suorganizuoti Lietuvoje. – Prieš kitą sezoną labai atsinaujinusi „Motor“ ekipa vėl susirinko Vokietijoje, žaidėme antroje bundeslygoje ir Europos lygoje. Remdamiesi jaunų ukrainiečių ir kelių legionierių pastangomis, Europos lygoje netgi patekome į atkrintamąsias varžybas. Deja, vėliau klubui teko grįžti į Zaporižę, mano darbo sutartis su „Motor“ baigėsi, tad abipusiu susitarimu nusprendėme išsiskirti.“

Lietuvos, Islandijos, Norvegijos, Suomijos, Baltarusijos, Ukrainos klubuose sėkmingai dirbęs G. Savukynas netrukus sulaukė pasiūlymo iš Kataro.

Lūkesčiai: „Al Arabi“ klubo šeimininkai tikisi iš lietuvio ir jo treniruojamos komandos geriausių rezultatų. / alarabi.qa nuotr.

„Al Arabi“ nori medalių

„Intensyvus dialogas su „Al Arabi“ klubu užsimezgė pernai liepą, o jau rugpjūčio pabaigoje buvau Dohoje, – sakė G. Savukynas. – Praeitą sezoną „Al Arabi“ šalies čempionate buvo penktas, šiemet nori kilti aukščiau ir kovoti dėl medalių. Be to, „Al Arabi“ – ne vien rankinis, bet ir futbolas, krepšinis, tinklinis. Klubas turi puikiai išvystytą infrastruktūrą. Kataro čempionate žaidė ar tebežaidžia ne viena dešimtis žinomų pasaulio rankininkų, šalies rinktinė jau šešis kartus iš eilės tapo Azijos čempione.“

Lietuvio vadovaujami „Al Arabi“ rankininkai šį sezoną liko per žingsnį nuo prestižinio tarptautinio trofėjaus: Azijos rankinio klubų lygoje nukeliavo iki finalo ir tik lemiamas rungtynes po pratęsimo 33:35 pralaimėjo Saudo Arabijos „Khaleej“ komandai.

Kataras rankinio pasaulyje išgarsėjo laimėjęs teisę surengti 2015 m. pasaulio čempionatą. Šalis negailėjo investicijų tiek į infrastruktūrą, tiek į nacionalinę rinktinę, buvo pastatytos trys naujos arenos, tarp jų didžiausia – 15 tūkst. žiūrovų talpinanti – „Lusail“, kainavusi daugiau negu 300 mln. eurų. Katariečiai tapo planetos vicečempionais (finale 22:25 pralaimėjo prancūzams), nors sulaukė labai prieštaringų vertinimų dėl sportininkų natūralizacijos (rinktinei atstovavo iš Bosnijos, Sirijos, Juodkalnijos, Kubos ir kitų šalių kilę žaidėjai).

alarabi.qa nuotr.

„Pastaruoju metu investicijos į rankinį sumažėjusios, palyginti su pasaulio čempionato laikotarpiu. Vis dėlto finansavimas gan solidus, rankinio lygis kyla. Pajėgių legionierių turi kiekvienas Kataro klubas. Mums taip pat pavyko prisivilioti anksčiau „Motor“ mano treniruotą, o šį sezoną Prancūzijos „Aix“ klube pradėjusį ukrainietį Dmytro Horihą, – sakė G. Savukynas. – Ypatingu dėmesiu apgaubta Kataro rinktinė, suburtos dvi sudėtys – pagrindinė ir antroji, į abi kviečiami rankininkai labai daug laiko praleidžia kartu. Mano klubo žaidėjus, pakviestus į Kataro rinktinę, savo treniruotėse pamačiau tik praėjus daliai sezono, jie nuo liepos iki sausio praleido su nacionaline ekipa.“

„Al Arabi“ žaidėjus, pakviestus į Kataro rinktinę, savo treniruotėse pamačiau tik praėjus daliai sezono.

Laukia ir saviškiai

G. Savukyną stebina daugybė turnyrų, kuriuose dalyvauja „Al Arabi“, ir tai, kad nėra išankstinių tvarkaraščių.

Kartais turnyrai suorganizuojami spontaniškai, apie juos sužinoma likus labai nedaug laiko. Treneris skaičiuoja, kad jo komanda šį sezoną rungtyniaus net šešiuose turnyruose – tiek šalyje, tiek svetur.

„Blogiausia tai, kad Azijos klubų varžybų tvarkaraštis nesuderintas su Europos rinktinių tvarkaraščiu. Deja, gali taip sutapti, kad „Al Arabi“  varžybos kryžiuosis su Lietuvos rinktinės rungtynėmis, – teigė G. Savukynas, kurio darbo sutartyje su Kataro klubu nėra oficialiai numatyta galimybė išvykti į nacionalinės komandos varžybas. – „Al Arabi“ labai nori organizuoti tradicinį Persijos įlankos šalių klubų čempionatą. Jeigu pavyks gauti šią teisę, įtemptas tvarkaraštis gali man sukliudyti grįžti į rinktinę.“

alarabi.qa nuotr.

Lietuvos rankininkai kovo mėnesį žais dvejas 2025 m. pasaulio čempionato atrankos rungtynes su Suomijos rinktine. Pirma dvikova vyks kovo 14-ąją Vantoje, antra – 17 d. Alytuje.

„Jau esame numatę, kas sudarys mūsų komandos branduolį, bet bus pokyčių, naujų pavardžių. Džiugu, kad jauniems žaidėjams daug pasitikėjimo suteikė pernai gruodį laimėtas Baltijos jūros taurės turnyras, – kalbėjo G. Savukynas. – Smagu, kad gerai sekasi užsienio klubuose rungtyniaujantiems rinktinės lyderiams Aidenui Malašinskui, Gerdui Babarskui, sezonas taip pat palankiai klostosi Karoliui Antanavičiui, Benui Petreikiui, Mindaugui Dumčiui.“

Jeigu mūsiškiai įveiktų suomių barjerą, dėl kelialapio į 2025 m. pasaulio čempionatą gegužės mėnesį kovotų su Vengrijos rankininkais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių