Vyriausias finale buvęs D. Rapšys atvirai: padariau viską, ką galėjau

Danas Rapšys iškovojo penktąją vietą Paryžiaus olimpinėse žaidynėse. Tai geriausias nepriklausomos Lietuvos olimpinis pasiekimas vyrų plaukimo varžybose.

200 m distancijoje laisvuoju stiliumi šios rungties pasaulio vicečempionas iš Lietuvos užfiksavo 1 min. 45,46 sek.

Lygiai per tokį pat laiką nuotolį įveikė ir po 150 m dar pirmavęs vokietis Lukas Maertensas. D. Rapšys, atvirkščiai, į šią poziciją pakilo paskutiniame distancijos ketvirtyje.

Auksas, kaip ir prognozuota, atiteko Rumunijos plaukimo fenomenui Davidui Popovici. Jo rezultatas –  1 min. 44,72 sek. Sidabrą iškovojo britas Matthew Richardsas (1 min. 44,74 sek.), bronzą – amerikietis Luke‘as Hobsonas (1 min. 44,79 sek.). Ketvirtas buvo britas Duncanas Scottas (1 min. 44,87 sek.).

Atrankoje 29 metų D. Rapšys buvo antras (1 min. 45,91 sek.), pusfinalyje – šeštas (1 min. 45,48 sek.). Šiam plaukikui priklausantis Lietuvos rekordas yra 1 min. 44,38 sek.

Trečiose karjeroje olimpinėse žaidynėse dalyvaujantis panevėžietis šios rungties finale plaukė ir prieš trejus metus Tokijuje, kur finišavo aštuntas.

Antradienį trenerių Pauliaus Povilionio ir Inos Paipelienės auklėtinio D. Rapšio laukia mažiausiai du startai – 100 m laisvuoju stiliumi ir 4x200 m estafetė laisvuoju stiliumi, kurioje jis plauks su Tomu Navikoniu, Tomu Lukminu ir Andriumi Šidlausku. 

Deja, bet 100 m laisvuoju stiliumi plaukęs D. Rapšys į pusfinalį neprasibrovė.

– Danai, kaip jaučiatės po olimpinio finalo?

– Buvo sunku. Padariau viską, ką galėjau šiuo metu. Bet tai vis tiek ne tai, kaip galiu plaukti.

– Nesidžiaugiate rezultatu ar užimta vieta?

– Rezultatu. O vieta.. Jau geriau būčiau aštuntas su 1 min. 44 sek. rezultatu, nei su 1 min. 45 sek. ir penktas.

Vieta tikrai nesvarbi. Ne dėl to čia buvome. Tiesiog nelengva buvo. Bandžiau plaukti taip, kaip liepė, bandžiau pasitikėti. Padariau, ką galėjau.

– Koks buvo planas?

– Tiesiog nemalti, plaukti ilgesniais grybšniais. Bet padariau, ką galėjau šiuo metu. Matau, kad visiems nelengva buvo, visi toli nuo savo geriausių rezultatų. Bet kas galėjo geriausiai padaryti, tas ir padarė.

LTOK nuotr.

– Bet vis tiek penktoji vieta – geriausias nepriklausomos Lietuvos plaukiko pasirodymas olimpinėse vyrų varžybose.

– Koks skirtumas. Būčiau trečias su tokiu rezultatu, būtų smagu pamojuoti medaliu, bet grįžęs į lovą vis tiek liūdėčiau. Sporte taip yra. Medalis tai įrodymas, ką padarei. Bet tada kaip ir nebesvarbus rezultatas. O man norisi rezultato. Davidas Popovici laimėjo auksą, bet liko per 2 sek. nuo savo geriausio rezultato.

Jaučiuosi gerai. Kartais būna, kad per daug jautiesi gerai, tada per daug įsisvajoji, ir tada nepavyksta išpildyti, nes per daug tikiesi iš savęs.

– O viskas šiandien iki starto sklandžiai klostėsi?

– Jaučiuosi gerai. Kartais būna, kad per daug jautiesi gerai, tada per daug įsisvajoji, ir tada nepavyksta išpildyti, nes per daug tikiesi iš savęs.  Pradedi kažką spausti, keisti ir nesigauna. Pavyzdžiui, pasaulio čempionate Dohoje tiesiog ramus sėdėjau, galvojau, praplauksiu, pasimėgausiu. Ir tada lengvai per 1 min. 44 sek. praplaukiau.

Dabar buvo 1 min. 45,46 sek. Tai tokį rezultatą pernai po atostogų lengvai pasiekiau. O dabar tai maksimalu, ką galiu padaryti.

– Savo komandoje turite vaizdo analitiką iš Čekijos. Ką jis patarė?

– Pasižiūrėjome, paanalizavome prieš plaukimą, ką reikia keisti. Norėjau plaukti kuo geriau, bet gaunasi, kad kuo daugiau apie tai galvoji, tuo sunkiau pavyksta, negu sėdi tiesiog ir, kaip Rūta sako, ateini pasimėgauti plaukimu. Bet čia olimpinis finalas, visko nepriplanuosi.

– Vakar po pusfinalio sakėte, kad visi buvo atsipalaidavę, besimėgaujantys varžybomis. Ar ir šiandien buvo tas pats atsipalaidavimas?

– Šiandien jau buvo rimtis. O aš, kai paliečiau sienelę, pagalvojau, kad nesvarbu, kelintas būsiu, tiesiog kažkodėl sunku buvo plaukti. Būna, kad išpildai viską ir gerai jautiesi. O dabar paliečiau sienelę, mačiau, kad nesu prizininkas. Nesimėgavau.

– Finale buvote vyriausias plaukikas. Ar bus dar vienas olimpinis šansas?

– Aišku, kad bus. Bet kažką reikia keisti. Nes atrodo, kad kuo mažiau ruošiuosi, tuo greičiau plaukiu. O kuo daugiau atiduodi, dirbi iki nualpimo... Keistas tas sportas. Treneriai pasakys, ką ne taip padariau.

Taip pat žiūrėkite: 3x3 rinktinės treneris Dainius Novickas: važiuojame kovoti dėl medalių, ne tik paturistauti:

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jadzė

Jadzė portretas
Visiškas absurdas tokių transliacijų kaio ir tokių kvailų komentatorių dar niekada nebuvo...atrodo yra 5G, o čia daunų paradas o Rapšys veterinaras pagal amžių o ne plaukikas

Patriotas

Patriotas portretas
Labai jau pagyrūniškai kalbėjo filme transliuotame prieš olimpines, jaučiau, kad bus nekažką.

as

as portretas
jis turi suprasti kad daina sudainuota,o taip pat ir musu mergytes ,uzleisti savo vieta kitai kartai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių