D. Adomaitis aiškino apsižodžiavimą su K. Maksvyčiu: neįsivaizduojate, kiek su Šaru plūsdavomės

Dainius Adomaitis emocingai užbaigė savo sezoną. Klaipėdos „Neptūno“ vyriausiasis treneris lemiamame LKL ketvirtfinalio mače su Kauno „Žalgiriu“ užsidirbo techninę pražangą, prie šoninės linijos susikivirčijo su Kaziu Maksvyčiu, bet po mačo į tai pasižiūrėjo su šypsena ir pamoka kolegai.

Antrajame ketvirtyje Kazys Maksvytis teisėjų prašė, kad jie Adomaičiui skirtų antrąją techninę pražangą, o tai itin nepatiko Adomaičiui, anot kurio, jo kolega pažeidė nerašytas trenerių taisykles.

Pasakodamas apie šią situaciją, Adomaitis įterpė asmeninį pavyzdį ir su Šarūnu Jasikevičiumi.

„Neįsivaizduojate, kiek su Šaru plūsdavomės, o esame vieni iš geriausių draugų“, – pažymėjo Adomaitis.

„Neptūnas“ penktajame mače Kaune šeimininkams nusileido 60:89 ir seriją iki trijų pergalių pralaimėjo 2-3.

„Sveikinimai „Žalgiriui“ ir sėkmės toliau atkrintamosiose, – spaudos konferenciją pradėjo Adomaitis. – Didžiuojuosi vyrais, tai jiems pasakiau rūbinėje. Ne tik šia serija, bet ir tuo, kokie mes buvome paskutinį mėnesį. Susidūrėme su daug problemų, daug iššūkių, bet jie į viską pažiūrėjo labai profesionaliai, su geru požiūriu.

Gaila, kad susidėliojo taip, jog užėmėme septintą vietą ir užšokome ant „Žalgirio“. Tai mums turi būti pamoka, kad kiekviena pergalė ir kiekvienas pralaimėjimas yra labai svarbūs. Vienos rungtynės namuose su Jonava, kurias pralaimėjome... Jeigu būtume laimėję, situacija būtų buvusi visai kitokia. Bet reikia nuo pat sezono pradžios dirbti kryptingai.“

– Treneri, kokie objektyvūs veiksniai šiandien neleido rimčiau pakovoti su „Žalgiriu“?

– Pamenate, po paskutinių rungtynių sakiau, kad pats blogiausias dalykas yra kitą dieną po tokio mačo gauti gydytojo skambutį. Buvo pasakyta, kad Adomas Sidevičius turbūt negalės žaisti, o su dviem žaidėjais važiuojame daryti rentgeną. Ačiū dievui, jiems nieko rimto nenutiko. Vakare treniruotė buvo nekokia, matėsi, kad vyrai jaučia nuovargį. Grįžtant į šias rungtynes, stovi vaizdas švieslentėje 26:21. Labai svarbu įlįsti į „Žalgirio“ galvas, neduoti nieko lengvo, žaisti taip, kad jie nesijaustų patogiau. Jeigu jie pabėga per 10 taškų, tai pradeda pataikyti metimus, žaidžia žymiai laisviau. Jiems yra daroma didele presija ir tai yra normalu, taip yra dirbant „Žalgiryje“. Pirmoje pusėje nepataikėme gerų metimų, kuriuos turėjome įmesti.

– Pirmoje pusėje su Kaziu Maksvyčiu smagiai pasikalbėjote. Kaip įsiminė tas dialogas?

– Yra ir tarp trenerių nerašytų taisyklių. Kazys, manau, jas žino. Suprantu, kad yra labai didžiulė presija dirbant „Žalgiryje“, bet kolegos yra kolegos. Kaip aš bendrauju su teisėjais yra mano reikalas, kaip kitas treneris bendrauja su teisėjais – jo reikalas. Aš niekada nesikišu, tai yra viena iš nerašytų taisyklių. Tikiuosi, Kaziui nereikės turėti pamokų Eurolygoje ar kažkur kitur, nes ten ne taip reaguoja, jeigu ką.

– Kazys norėjo, kad jūs gautumėte techninę pražangą.

– Jis labai norėjo, kad man duotų antrąją techninę, tai mačiau. Pasakiau, kad užsiimtų savo reikalais ir viskas. Tai yra normalu, tai yra emocijos. Mes su Kaziu esame kolegos, labai gerbiu Kazį kaip žmogų ir trenerį. Čia yra normalu, bet nereiškia, kad mes apsikoliojome per rungtynes ir dabar jūs darysite mus priešais. Neįsivaizduojate, kiek su Šaru koliodavomės, o esame vieni iš geriausių draugų.

– Ar pats jau atsakėte į klausimą, ar Klaipėdoje liksite ir kitą sezoną?

– Turiu sutartį, man patinka situacija, man labai patinka Klaipėda, visa atmosfera klube, nes tu dirbi jausdamas didelį pasitikėjimą. Turi darbo komfortą, gali dirbti su savo idėjomis. Sėsime už dienos su klubo vadovybe, pakalbėsime apie viziją, kaip aš įsivaizduoju, kaip jie, koks bus biudžetas ir t.t. Yra daug detalių, dabar buvo ne tai galvoje. Gal ir jie turi kažkokių kitokių minčių.

Smagus faktas – klubo vadovai prieš pirmąsias serijos rungtynes namie atėjo į komandos susirinkimą ir pasakė, kad jeigu laimite namuose, padarote, kad dar turėsime vienas rungtynes namie, turėsite ekstra bonusą. Tai parodo, kad žmonėms yra svarbu. Kai laimėjome, buvo begalinis džiaugsmas. Klaipėda yra nusipelniusi tokios atmosferos, nusipelnė žaisti Europos taurėse, nes yra visos sąlygos. Tas pats buvo ir prieš ketvirtąsias rungtynes. Sigitas atėjo, klausykite, laimite – čia yra premija. Ir atsiskaitymas vyksta iš karto. Maži dalykai, bet jie yra labai faini, tikrai džiaugiuosi jų geru, sportiniu požiūriu.

– Po rungtynių ilgai kalbėjotės su Pauliumi Jankūnu. Kaip jį atsiminsite kaip žaidėją?

– Atvirai pasakysiu, prieš rungtynes buvo mintis, kad kažkam sezonas baigsis, arba man, arba Jankiui (šypsosi). Pirmiausia norėjau jam padėkoti už etapą rinktinėje, su juo bendravome, jis padėjo, jam didžiausia pagarba. Antras dalykas – visada norisi tokį žaidėją pasveikinti su tokia karjera, tai yra fantastinė karjera. Ne tik laimėjimai, bet ir atsidavimas „Žalgiriui“, žaidimas viename klube. Kaip sportininko tai yra geriausias pavyzdys, Jankūną galima pateikti kaip pavyzdį. Dar svarbesnis dalykas – jo žmogiškumas. Jo svarbios vertybės yra geras pavyzdys visiems jauniems žaidėjams, koks turi būti žmogus ir profesionalas. Manau, turės fantastinę tolimesnę karjerą „Žalgirio“ klube, bus geriausias Europoje sporto direktorius. To ir palinkėčiau.

– Ko pats galite pasisemti iš šios serijos?

– Kiekvienos rungtynės duoda pamokų. Vienas iš dalykų – reikėjo daugiau pasitikėti jaunais žaidėjais. Įsitraukti į rotaciją Matą Vaitkų, Oskarą Pleikį. Šiandien mūsų energija buvo tokia, kad „Žalgiris“ lipo į kalną ir mus stūmė žemyn.

Tai yra sprendimai, jeigu ne tai, gal nebūtume priėję iki penkerių rungtynių. Reikės peržiūrėti visas rungtynes ir garantuoju, kad iš visų kažką pasiimsiu.

– Ar pusfinalyje matote ryškų „Žalgirio“ pranašumą prieš „Lietkabelį“?

– Yra daug kartų tekę vadovauti prieš „Žalgirį“. Kai Šaras buvo „Žalgiryje“, tu žaidi su pranašumais, pasižiūri greitai į aikštelę, kur gali atakuoti. Aha, Walkupas – ne. Grigonis – oi ne. Ulė – irgi ne. Daviesas – irgi ne. Na ką, lieka White'as, kas irgi nėra gerai (juokiasi). Toks buvo „Žalgiris“. Dabar yra kitokia komplektacija, kartais aikštėje turi tris ar net keturis žaidėjus, kuriuos gali atakuoti. Tai ir yra „Žalgirio“ skirtumas.

Kas „Žalgiriui“ bus sunkiausia – „Lietkabelis“ turi ilgesnius derinius, jie gerai dalijasi kamuoliu, eina iki paskutinio akcento derinyje ir tik tada atakuoja. Čia yra Čanako didžiulis įdirbis ir geriausias pavyzdys, kaip komanda žaidžia, kai ją treneris treniruoja 3-4 metus. Kantrybė gynyboje „Žalgiriui“ bus didžiausias iššūkis. Bet serija bus gera, net neabejoju.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To Jadzė

To Jadzė portretas
kauno (kaimo) Jadzė

Jadzė

Jadzė portretas
Kaimo japas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių