Dėl mirusio krepšininko vien greitosios pagalbos nekaltina: atsakomybe turime dalytis visi

  • Teksto dydis:

Skubios medikų pagalbos besišaukiantys lietuviai ne vienus metus skundžiasi, kad iškviesti greitosios pagalbos ekipažai vėluoja. Prieš kelias dienas viešą pasipiktinimo bangą sukėlė nauja istorija Anykščiuose, kai krepšinio rungtynių metu netikėtai mirė sunegalavęs krepšininkas. Apie greitosios medicinos pagalbos problemas – LNK pokalbis su profsąjungų atstove Jolanta Keburiene.

– Kokios didžiausios problemos? Kokia reali situacija?

– Trūksta žmogiškųjų išteklių, genda automobiliai, įranga, kurią reikia atnaujinti. Taip pat nuolat reikia atnaujinti kvalifikaciją. Apie šias problemas kalbame jau seniai, jas viešiname, deja, kol kas viskas koncentruojama į tai, kad bus geriau. Tačiau žingsnių dabar jokių nėra. Gaila, žmonės pervargsta, jaučia emocinį, fizinį išsekimą. Nežinau, kas turi nutikti čia ir dabar, kad nelauktume reformų. Turime imtis veiksmų jau dabar, kad išvengtume skaudžių netekčių.

– Kiek žmonių trūksta, kad būtų įmanoma tinkamai dirbti?

– Manome, kad ne mūsų darbas skaičiuoti. Jeigu uždaromas skyrius arba regione nelieka budinčio kažkokios srities specialisto, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Ligonių kasa turi paskaičiuoti, kiek buvo besikreipiančių pacientų, guldomų į tą skyrių pacientų, kiek buvo konsultuoti to gydytojo. Paskaičiuotų kilometražą, kur arčiausiai ir per kiek laiko pasieks. Taip turėtų būti apskaičiuota, kiek turėtų būti greitųjų. Dabar uždaromi skyriai, trūksta gydytojų ir viskas perkeliama greitajai, kad pervežtų, nepridedant jokių budinčių postų ir žmogiškųjų išteklių.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Tenka važiuoti ir didesnius atstumus?

– Žinoma. Ydinga skaičiavimo sistema – Ligonių kasos skaičiuoja pagal iškvietimų skaičių ir duoda pagal gyventojų skaičių finansavimą – tai atgyvena. Jiems ir SAM tiesiai išsakyta, tačiau moka skaudžias klaidas. Rezonansiniams įvykiams nutilus – visiška tyla.

– Dėl skaudžių įvykių kaltinama greitoji pagalba. Skaudus įvykis Anykščiuose, kai pagalbos nesulaukta 20 min. Ar buvo įmanoma kitaip reaguoti?

– Suprantu ir giliai užjaučiu žmones. Kažkaip kitaip sumodeliuoti tikrai nebuvo galima, nes brigada negali atsirasti per minutę. Tikrai turi prisiimti atsakomybę ir pati visuomenė, nes vengia mokytis pirmosios pagalbos. Defibriliatorių aprūpinimas taip pat stringa. Atsakomybe turime dalytis visi.

– Ar tikite reformos prognoze, kad viskas pasikeis į gerąją pusę?

– Iš karto viskas nepasikeis. Turime keistis visi – visuomenė, SAM atstovai, mes, siekiant, kad viskas būtų gerai. Per vieną dieną nenutiks, turime stengtis jau dabar, kad išvengtume tokių situacijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

emigr@nt

emigr@nt portretas
Užtai mentai naujomis mašinomis laksto. O greitoji ar gaisrinė baudų nesurenka. Tai jiems ir nereikia.

Edmundas

Edmundas portretas
Taip , žmogaus gaila , bet dabar ieškoti kaltų nėra ko , gerai pamename kiek sportininkų staiga mirė žaidimo aikštelėje , kad ir tas pat Tauras Stumbrys , o kiek dar krito pakirsti infarkto ledo ritulio aikštelėse , futbolo varžybose , irklavime , l. atletikoje , taip kad neverta ieškoti kaltininkų dėl šių sportininkų mirties , profesionalus sportas dabar labai įtemptas ir ne visų širdelės išlaiko didelius krūvius , kam lemta tam lemta ir prieš gamtą nepapūsi .

geda

geda portretas
Vel LNK pokalbis . Neta savo temu ?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių