D. ir K. Lavrinovičiai apie krepšinio skandalą: tikrai ne ten ieškome priežasties

Po viešų kaltinimų dėl Lietuvos krepšininkų išgertuvių Puerto Rike ir vėliau patirto fiasko atrankoje į Paryžiaus olimpiadą Lietuvos krepšinio federacija išplatino viešą pareiškimą. Jame teigiama, kad mūsų rinktinės fiasko per lemtingas rungtynes turnyre nulėmė krūva sportinių veiksnių, bet ne galimos krepšininkų išgertuvės. O kalbas apie išgertuves federacijos vadovai pavadino politinėmis intrigomis. Kaltinimus rinktinei išgėrinėjus savo „Facebook“ paskyroje paviešino visuomenininkas Andrius Tapinas. Jis pareiškė, esą atranką į olimpiadą pralaimėjusiems lietuviams reikėjo „tiesiog mažiau lakti prieš rungtynes ir nedaužyti televizoriaus viešbutyje“.

Šia informacija sudvejojo ir daugybę metų rinktinės marškinėlius dėvėję broliai Lavrinovičiai. Buvę krepšininkai teigia, kad šalies krepšinio problemų ieškoma ne ten, kur reikia. Taip pat broliai papasakojo, kokiu režimu krepšininkai gyvena tokių turnyrų metu ir kaip viskas atrodė, kai jie gynė Lietuvos garbę žaisdami rinktinėje.

– Kaip vertinate šitą skandalą? Ar tai yra išpūstas burbulas, ar vis dėlto sisteminis dalykas, kurį reikėtų aiškintis? 

– Taip, dabar iš žiniasklaidos ir iš socialinių tinklų atrodo, kad Lietuvos krepšinio rinktinė geriau moka švęsti negu žaisti krepšinį, bet iš tikrųjų aš norėčiau pataisyti nuomonę. Tikrai ne ten ieškome priežasties, kur ji yra. Kadangi, visų pirma, kad mes neturim fakto, kad buvo kažkas. Tai brolis irgi vakar mėtė krepšinio kamuolį, treniravosi ir į televizorių pataikė, sudaužė.

– Sakote, nebūtinai alkoholis kaltas?

– Ne, be abejo, yra daug priežasčių.  Visą laiką būdavo pas mus toje rinktinėje visko. Bet dar noriu pasakyti, kad čia nėra išvažiavimas metams laiko. Vyrai atvažiuoja ruoštis atsakingoms varžyboms. Ir čia lieka viena diena iki lemiamų rungtynių, visi nusprendžia prisigerti ir pralošti. Taip nėra ten, jeigu ir buvo kažkoks momentėlis ten dviejų jaunų krepšininkų, tai čia nėra fakto, kad tai vyko. Geriausia, aš manau, paklausti žaidėjų tų, kurie ten buvo, ir viskas bus aišku. Aš manau, kad kiekvienas sutiks atsakyti, Mindaugas Kuzminskas aiškiai pasakė, kad nieko tokio nebuvo. 

Brolis irgi vakar mėtė krepšinio kamuolį, treniravosi ir į televizorių pataikė, sudaužė.

– Taip, M. Kuzminskas, komandos kapitonas, pasakė, kad režimo buvo laikomasi. Kalbant apie tą režimą, koks jis vis dėlto yra, ar, sakykime, yra griežtas tabu, jog alkoholio prieš rungtynes negalima, ar čia kiekvienas žaidėjas savo valia gali nuspręsti? Ar nuo trenerio griežtumo priklauso? Kaip atrodo ta virtuvė tokių varžybų metu?

– Tai čia skirtingi dalykai. Pavyzdžiui, jeigu tu žaidi klube, tai pas tave yra režimas, kur tu būsi nubaustas, čia kitokia situacija, kur tu atvažiuoji žaisti ne dėl pinigų, o žaisti už Lietuvos rinktinę. Čia jau režimą galima pavadinti atsakomybe. Kur tu žinai kiekvienos treniruotės atsakomybę, kiekvienų varžybų, kiekvienos praleistos dienos kartu. Paskui tu gali jau sau leisti atsipalaiduoti, pabaliavoti. Ir aš negalvoju, kad kažkoks ten balius buvo toks, kad jau dėl to baliaus pralošėm olimpiadą, tikrai netikiu ir nenoriu, net tokių minčių turėti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

–  Anksčiau truputį kitokie dalykai buvo. Dešimtajame dešimtmetyje ne tik Lietuvos rinktinė, visos rinktinės švęsdavo. Kartais ne visai išsimiegojus buvo keliaujama į rungtynes. Ar tos tradicijos iš esmės dabar yra pasikeitusios, ar tai yra tabu? Vis dėlto čia priklauso nuo rinktinės, nuo žaidėjų individualiai?

– Keičiasi karta, keičiasi atsakomybė, keičiasi gal net krūviai, kur tu paprasčiausiai fiziškai neatlaikytum, jeigu tu grįžtum prieš 40 metų, kas buvo ir kokie krūviai buvo, koks treniruočių procesas. Bet dar noriu pabrėžti, kad cementavimasis visą laiką yra pagirtinas dalykas. Žaidėjai žino, kad pradžioje, kai susirenki, tu gali pilnai išeiti į miestą kartu pabūti, apsikabinti, išgirsti nuoskaudas, savo norus, tada susiklijuoja komanda. Bet čempionato metu, aš netikiu, kad tai įvyko prieš lemiamas varžybas.

Kol nebuvo tos informacijos apie balių, galimai visi kaltinimai treneriui, dabar jau pradeda kaltinti federaciją.

– Bet atsakomybė didžiulė, įtampa didžiulė, nes Lietuva – krepšinio tauta, lūkesčiai, gulintys ant krepšininkų pečių, ta įtampa, su kuria reikia dorotis.

– Tai čia ir yra skirtumas, kur baliai vyksta iki ryto, kur ten jau vos ant kojų pastovi. Tai vienas atsipalaiduoja, gal knygą paskaito, kitas varžybas analizuoja.

– Kur ta problema, kad Lietuva, kurios vizitinė kortelė yra krepšinis, kažkaip jau lyg ir nuo to olimpo truputėlį tolsta. Kaip jūs tai vertintumėte?

– Taip, labai teisingai sakote, kad ir visai Lietuvai, ir jums įdomu, kokia čia priežastis. Vieną problemą išsprendi ir viską laimi. Taip, kažkur yra problema.

–  Treneris taip pat visą laiką yra linčiuojamas. 

– Kol nebuvo tos informacijos apie balių, galimai visi kaltinimai treneriui, dabar jau pradeda kaltinti federaciją. Bet čia, kaip brolis pasakė, jeigu žinotume, kur priežastis, tai būtume išsprendę ir viskas, ir tu jau važiuoji, jau auksą skini ir viskas gerai. Bet čia taip nėra lengva. Čia sportas – dvi komandos negali laimėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas jie tokie

Kas jie tokie portretas
Kad sėdi televizijos laidoj šneka belieka žvaigždės kalemščikai

Šitie

Šitie  portretas
Geriau patylėtu atsirado protingi abu baisūs prievartautojai

negaliu žiūrėti

negaliu žiūrėti portretas
į fizionomijas tų 2 prievartautojų. VEMTI verčia.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių