Naujus kūrėjus gyręs D. Adomaitis: save įstūmėme į fantastišką situaciją

Klaipėdos „Neptūnas“ prarado pagrindinį įžaidėją ir savo variklį serijoje su Kauno „Žalgiriu“ Žygimantą Janavičių, bet Dainiaus Adomaičio kariauna nepalūžo.

Ketvirtajame serijos mače Matas Jogėla ėmėsi įžaidėjo pareigų ir per 32 minutes atliko 9 rezultatyvius perdavimus, iki nebepakeliamų skausmų žaidęs Adomas Sidarevičius per 20 minučių keturis sykius asistavo komandos draugams, o „Neptūnas“ pateikė dar vieną sensaciją LKL ketvirtfinalyje.

Prie rekordinės šį sezoną 2,5 tūkst. žiūrovų publikos žaidęs „Neptūnas“ namie 87:78 įveikė „Žalgirį“, serijoje išlygino rezultatą 2-2 ir išplėšė lemiamą mačą, kuris trečiadienį bus žaidžiamas Kaune.

„Didžiausi sveikinimai vyrams, – kalbą spaudos konferencijoje pradėjo Dainius Adomaitis. – Energija buvo vienas pagrindinių dalykų, kuris šiandien galėjo mus išgelbėti. Antras dalykas – buvo didelis klaustukas su mūsų žaidimo organizavimu, nes Adomas Sidarevičius nebuvo gavęs daug minučių. Buvo klaustukas, kaip susidorosime su žaidimo organizavimu, ypač, kuomet kai kuriuos žaidėjus perstūmėme į įžaidėjo poziciją. Ypač Jogis (Matas Jogėla) ir Deivis (Deividas Gailius) puikiai susidorojo.

Trečias dalykas – sena gera atmosfera Klaipėdos arenoje. Tuščioje arenoje rankos nusvyra reikalauti tos energijos. Čia sirgaliai energiją iš tribūnų perdavė į aikštę. Sporte tai yra labai svarbu, ši pergalė yra visiems tiems žmonėms, kurią tą energiją davė. Ačiū labai jiems. Klaipėda yra nusipelniusi, kad kiekvienose rungtynėse būtų tokia atmosfera. Labai to norėčiau.“


„Neptūną“ į priekį labiausiai traukė Nojus Mineikis, kuris su 23 taškais sužaidė karjeros LKL rungtynes ir pataikė net 6 iš 7 tritaškių. Dainius Adomaitis spaudos konferencijoje papasakojo apie šio jaunuolio blyksnius, gerą nuojautą rungtynių rytą ir receptą, kaip nesugadinti LKL ketvirtfinalių istorijos.

– Treneri, prieš rungtynes buvo ženklų, kad žaidėjai bus tokie užsivedę?

– Galiu pasakyti, kad rytinėje treniruotėje kalbėjome su asistentais ir jie sakė, kad buvo geriausia metimų treniruotė šį sezoną. Jie geriausiai pataikė visus metimus. Buvo metimai pagal laiką ir gavosi net per trumpai. Čia buvo toks pirmas ženklas, kad su psichologija viskas tvarkoje. Bet pasikartosiu – galime džiaugtis, tai yra „Žalgiris“, tai yra pergalė prieš „Žalgirį“. Manau, ir žaidėjai, ir sirgaliai, ir klubas turi teisę džiaugtis. Bet iš kitos pusės – serija yra 2-2 ir mes turime padaryti maksimaliai viską, ką galime.

Šiandien Nojus, Jogis sužaidė fantastines rungtynes. Lygiai taip pat mums reikia tokio faktoriaus Kaune, kad sužaistų 2-3 žaidėjai geriausias sezono ar karjeros rungtynes. Ir tada vėl viskas priklausys nuo „Žalgirio“. Nepamirškime, tai yra komanda su penkiais Lietuvos rinktinės žaidėjais ir dar keturiais kitų šalių rinktinės žaidėjais – Prancūzijos, Naujosios Zelandijos, Latvijos ir Vokietijos. Tai yra labai aukšto lygio žaidėjai, labai sunku prieš juos žaisti.

– Tai jau dabar ko gero yra istorinė LKL ketvirtfinalio serija. Ar nebuvo baisu, kad mačo pabaigoje auklėtiniai pristigs jėgų, arba dėl to, kad jie gali išsigąsti, jog laimės šias rungtynes?

– Ne, rezultatas buvo saugesnis, bet dėl jėgų – taip. Vienu metu „Žalgiris“ mus buvo pačiupęs už gerklės. Mums buvo sunku įeiti į situacijas. Nojus mus labai gerai truktelėjo, po to Deivis.

– Dvigalvį raumenį pasitempęs Janavičius trečiadienį žais?

– Didžiulis klaustukas.

Manau, kad ir dėl Adomo Sidarevičiaus dabar yra didelis klaustukas, greičiausiai man teks prisiimti atsakomybę. Jis turbūt nebegalėjo eiti žaisti, aš Adomo klausiau, ar gali, jis atsakė: „Taip, treneri, galiu“. Išeina ir po 30 sekundžių: „Treneri, nebegaliu“. Tai parodė dvasią, kovingumą, atsidavimą.

Mus mušė, mušė, mušė ringe, bet mes kažkaip vieną kovą laimėjome. Kiekvienas dabar turi kažkokių problemų. Žygis – didelis klaustukas, manau, labai mažai šansų. Adomas – vėl klaustukas, ar nėra įplyšęs raumuo. Dėl dar poros žaidėjų sužinosime rytoj.

– Adomą Sidarevičių ne mėšlungis buvo sutraukęs?

– Pradžioje mėšlungis sutraukė raumenį, bet išėjus antrą kartą vėl buvo taip pat. Bet sako, kad tokioje situacijoje gali būti minimalus įplyšimas. Padarys tyrimus ir bus matyti, ar yra kažkoks pažeidimas. Turime Matą (Vaitkų) ant suolo. Mus daug kartų šį sezoną gelbėjo jaunimo sistemą. Dabar pažiūrėkite – Adomas išėjo ir tai, ką jis davė, buvo nerealu. Jis davė atsakymus žiūrinti į priekį.

– Nojus Mineikis su 23 taškais liepsnojo aikštėje. Kaip jis pavirto į tokį žvėrį?

– Aš galiu tai kartoti – tai yra ateities žaidėjas. Manau, kad duok jam, Dieve, sveikatos, jeigu nebus traumų, jis eis labai toli. Jis turi gerą IQ, turi savybes, su kuriomis gali eiti aukščiau, net iki rinktinės. Jo vietoje tokius tikslus ir kelčiau – eiti aukštyn. Jis turi kai kurių elitinių savybių, o tai krepšinyje yra labai svarbu. Jis šiandien labai padėjo sunkiais momentais, viską sumetė. Kas ėjo mesti baudą už techninę pražangą? Tokie dalykai daug ką parodo, jo charakteris yra tinkamas.

– Matas Jogėla sužaidė sezono rungtynes – 19 taškų ir 9 rezultatyvūs perdavimai. Kaip Antanas Sireika sako, Matui kuo sunkiau, tuo geriau?

– Tikrai neslėpsiu, prieš rungtynes buvo klaustukas, kaip jis adaptuosis prie tokio vaidmens. Pirmose dvejose rungtynėse su „Žalgiriu“ Žygis (Janavičius) mums savo žaidimu atnešdavo po 25 taškus. Mums jis labai svarbus žaidėjas ir nėra lengvai pakeisti. Jogis sužaidė fantastiškai, jo indėlis buvo didžiulis.

Labai džiugu, kad žaidėjai įdėjo dušią, išsikrovė maksimaliai. Grįšiu namo ir mano pirma mintis bus apie rytojaus vakarinę treniruotę. Kaip ten? Ir kai į telefoną ateina žinutė iš komandos pokalbių kambario, ir ten būna komandos gydytojo žinutė... Labai nekoks jausmas.

– Kaip matote Jogėlą įžaidėjo pozicijoje ir ar jis gali ateityje ją užimti?

– Krepšinis yra labai transformavęsis. Visi kalbėdavo, kad svarbiausi yra įžaidėjas ir penktas numeris. Nebėra tokių dalykų. Dabar yra žaidėjai, kurie žaidžia su kamuoliu, kurie yra kūrėjai, ir taškų rinkėjai. O tada eina dideli krepšininkai, kurie yra su labai aiškiais vaidmenimis, ką gali duoti.

Matas nebuvo sprendėjas, ne tas, kuris užsiimtų kūryba. Jis yra labai geras žaidėjas prakirtimams, užmetimams. Bet mes jį pradėjome daryti kūrėju, jam tai patiko, tai nėra lengvas procesas. Šiandien jis atrodė fantastiškai, ypač tada, kai jie pradėjo keistis. Sužaidė ir vienas prieš vieną, ir kamuolį nuvedė į reikiamą situaciją. Jo sprendimai buvo fantastiški.

– LKL istorijoje buvo tik dvi ketvirtfinalio serijos, kuriose prireikė penkerių rungtynių. Abi galiausiai laimėjo lemiamą mačą svečiuose žaidusi komanda. Kaip tos istorijos nesugadinti?

– Grįšiu prie to, kad viskas priklauso nuo „Žalgirio“. Mes turime maksimaliai atsiduoti ir padaryti savo darbą. Suprantame, į kokią situaciją įstūmėme „Žalgirį“, ir kur patys save įsistūmėme. Įsistūmėme į situaciją, kuri mums yra fantastiška. Mes neturime jokio spaudimo, važiuosime ten kovoti, bet negalime apsiriboti 40 minučių, o vienas puolimas ir viena gynyba. Bus labai sunku, bus labai ilgos 40 minučių, bet turėdami gerą koncentraciją, gerą energiją, tikėdami tuo, ką darome... Aikštelėje žaidžiame penki prieš penkis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių