Anoreksija – kelias į sėkmę ar pražūtį?

Prancūzija sukrėtė visą mados industriją. Šalyje priimtas  įstatymas, pagal kurį pernelyg liekni modeliai negali demonstruoti drabužių, reklamuoti prekes.

Pavojinga ir klastinga

Nusilpimas, nuovargis, sunkumo visame kūne jausmas – tai, anot šių dienų gydytojų, yra nutukimo simptomai. Ar tai tiesa?

Gydytojų apkaltinti nutukimu, vieni jų pacientai palinksi galvą,  ištaria, kad supranta neteisingai gyvenantys, bet tvirtina negalintys nieko pakeisti, nes neįstengia savęs kontroliuoti.

Kiti pasąmonėje nutukimą sulygina su mirtimi ir imasi veiksmų. Ne paslaptis, kad neretai pasitaiko atvejų, kai sveikesnė gyvensena, norint greitesnių rezultatų, tampa savęs alinimu ir tiesiog nevalgymu.

Šis procesas vadinamas pavojinga ir klastinga liga – anoreksija. Kai kuriems žmonėms ji vystosi palaipsniui, alinant save metų metus, naiviai ieškant sveikesnio gyvenimo būdo ir siekiant fizinio patrauklumo.

Deja, pasaulyje egzistuoja viena industrija, kur anoreksija  traktuojama kaip norma, kaip savaime suprantamas dalykas, padedantis žmogaus išvaizdai pasiekti aukščiausią lygį. Šis "etalonas" pristatomas kaip siekiamybė, grožio idealas. Tai yra modelių, arba mados, industrija.

Padariniai labai sunkūs

Iki skausmo žinomi skaičiai: 90–60–90. Įtikėta, kad nuo jų priklauso sėkmė atrankose, įvairių drabužių ženklų pasiūlymai, dėmesys, pripažinimas, saviraiška, garbė ir pinigai.

Štai kiek daug telpa šiuose skaičiuose. Atrodo, kad jie ir yra didžiausia gyvenimo laimė, o galimybė jų siekti – nusišypsojusi sėkmė.

Neretai maža mergaitė, paklausta, kuo norėtų būti užaugusi, net nedvejodama atšauna: "Manekene!" Tai patrauklu, gražu, moteriška, madinga. Tačiau šis iš pažiūros spindintis gyvenimo kelias neretai priveda prie tragedijos. Taip nutinka ir moterims, ir netgi vyrams, vadinamiems manorexics. Anoreksija – labiau psichologinė nei fizinė liga. Būtent dėl šios priežasties žmonėms, sergantiems anoreksija, pastabos, kad yra per daug sulysę, gali prilygti komplimentams. Žiūrėdami į veidrodį jie nesugeba įvertinti tikrojo vaizdo ir situacijos, mato tai, ką galvoja apie save: "Atsikišęs pilvas, per storos rankos, per stambios kojos, veidas per daug putlus."


Šiame straipsnyje: anoreksijaligosgraži išvaizda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių