Cheminiai valikliai – baltoji mirtis?

Klaipėdietė savo kailiu patyrė, kokie pavojai tyko neapgalvotai naudojant buitinę chemiją. Vienu metu sumaišius kelis parduotuvėje įsigytus valiklius, jai vos pavyko išsivaduoti iš mirties gniaužtų. Daugybė žmonių nežino, kad maišyti valiklius – griežtai draudžiama.


 

Klaipėdietė savo kailiu patyrė, kokie pavojai tyko neapgalvotai naudojant buitinę chemiją. Vienu metu sumaišius kelis parduotuvėje įsigytus valiklius, jai vos pavyko išsivaduoti iš mirties gniaužtų. Daugybė žmonių nežino, kad maišyti valiklius – griežtai draudžiama.

Akyse aptemo ir ėmė dusti

Uostamiesčio gyventojai Irmai namų švaros darbai vos nesibaigė tragiškai, – klaipėdietė apsinuodijo chloro dujomis.

"Rodos, viską dariau, kaip įprasta. Tiesiog į vonią įpyliau kelis valiklius, kad greičiau baigčiau darbus. Jie iš tiesų greitai išgraužia nuosėdas. Staiga pajutau, kad negaliu įkvėpti oro, pradėjau dusti, akyse aptemo, ėmė svaigti galva, nuo to momento viską atsimenu miglotai", – neigiamais išgyvenimais dalijosi moteris.

Pašnekovė sumaišė kelis skirtingus chloro ir rūgšties medžiagų turinčius valiklius. Vos per kelias minutes įvykusi preparatų cheminė reakcija apnuodijo moterį.

Jai pasisekė, kad namuose incidento metu buvo ne viena.

"Nesitikėjau, kad plovikliai gali būti tokie pavojingi, juk negėriau jų. Visa laimė, kad šalia buvo draugas, priešingu atveju net nežinau, kaip viskas būtų pasibaigę", – baimingai svarstė Irma.

Instrukcijų neskaitė

Moteris prisipažino neskaitanti preparatų etikečių ir naudojamiems produktams daug dėmesio neskirianti.

"Juk pirkau padorioje parduotuvėje, nesuprantu, kaip galėjo nutikti, kad legaliai įsigytos priemonės vos nepražudė? Vadinasi, nuodai yra kiekvienam lengva ranka prieinami", – samprotavo klaipėdietė.

Įprastai tokie valikliai būna pažymėti įspėjamaisiais ženklais, draudžiančiais juos maišyti su kitomis medžiagomis.

Tačiau instrukciją patingėjusiam perskaityti gyventojui nežinojimo pasekmės gali būti pražūtingos.

Chloras sudirgina ne juokais

Visuomenės sveikatos centro bei cheminių medžiagų specialistų šis atvejis nenustebino.

Anot jų, visai suprantama, kad sumaišius minėtus valiklius ir dar mažoje patalpoje įvyko stipri reakcija.

Baltijos aplinkos forumo cheminių medžiagų specialistės Sigitos Židonienės teigimu, Irmai švaros diena galėjo baigtis dar liūdniau.

"Labai pavojinga sumaišyti skirtingu pagrindu pagamintas priemones, pavyzdžiui, chloro turinčią priemonę su amoniako ar acto pagrindu pagamintais valikliais. Tuomet išsiskiria nuodingos chloro dujos, kurios gali sudirginti ne tik kvėpavimo takus, akis ar odą, bet ir iššaukti astmos priepuolį. Susidarius itin didelei dujų koncentracijai, apsinuodijimas gali būti mirtinas", – įspėjo S.Židonienė.

Apsinuodijo baseine

Nors Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuras statistikoje neišskiria konkrečiai buitinės chemijos apsinuodijimų, tačiau pabrėžė tokių skundų sulaukiantys nemažai.

Ekstremalių sveikatai situacijų centro Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro vyriausioji specialistė Daiva Gutauskaitė prisiminė atvejį, kai Kauno baseine chloro dujomis vienu metu apsinuodijo nemažai žmonių.

Trijų lankytojų būklė buvusi itin sunki. Tarp apsinuodijusių – ir vaikas, po pasiplaukiojimo baseine atsidūręs reanimacijos palatoje.

"Chloro dujos baseine apnuodijo jo lankytojus. Žmonės į mus neretai kreipiasi dėl panašių atvejų", – neslėpė D.Gutauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Malderis

Malderis portretas
Moki žodį - žinai kelią... Skaityti visi mokame,tačiau tingima tai padaryti.Seniai žinoma, jog negalima maišyti kelių rūšių cheminių valiklių ant gaminio esančių naudojimo instrukcijų tai rašoma. Būkite atidesni - išvengsite nelaimės.

Gal ir naivus klausimas...

Gal ir naivus klausimas... portretas
O aš būtent naudoju citrinos rūgštelę.Nereikia net ir penkių minučių laikyti.

actas gal ir naiviam klausimui

actas gal ir naiviam klausimui portretas
Na, aš naudoju citriną. Atsipjauny pusę, kryžmai įpjaunu ir pereinu virtuvės stalviršius, kranai net šviečia netgi citrinos žieve nuvalyti. Išbalina dėmes. Palaikau ir po pusvalandžio švariu vandeniu nuplaunu/Kvepia gaiva labai. Švaru, citrina ir dezinfekuoja. O klozetan acto pusbutelį supilkit išeidami į darbą- nepatikėsit, kaip gerai
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių