COVID-19 pacientų gydymui ligoninėse bus naudojamas dar vienas vaistas

  • Teksto dydis:

Lietuva įsigijo naujo vaisto „Xevudy“, jo pakaks tūkstančio COVID-19 pacientų ligoninėse gydymui, antradienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Įsigyti vaistai jau pasiekė Lietuvą ir netrukus bus paskirstyti pagrindinėms šalies ligoninėms.

Medikamentai įsigyti bendrame pirkime kartu su kitomis Europos Sąjungos (ES) šalimis.

Farmacijos kompanijų „GlaxoSmithKline“ ir „Vir Biotechlogogy, Inc“ sukurtas vaistinis preparatas „Xevudy“ buvo užregistruotas visoje ES pernai gruodį. Jis gali būti skiriamas COVID-19 liga sergantiems suaugusiesiems ir vyresniems nei 12 metų paaugliams, sveriantiems ne mažiau kaip 40 kilogramų, kuriems nereikia taikyti papildomos deguonies terapijos ir kuriems kyla didesnė rizika susirgti sunkios formos COVID-19 liga.

COVID-19 pacientų gydymui ligoninėse taip pat yra naudojami vaistai „Veklury“ (veiklioji medžiaga – remdesiviras), „Ronapreve“ (veikliųjų medžiagų kasirivimabo ir imdevimabo derinys) ir „Regkirona“ (veiklioji medžiaga – regdanvimabas).

Taip pat Europos Komisijos sprendimu, sergančiuosius COVID-19 liga galima gydyti „RoActemra“ (veiklioji medžiaga – tocilizumabas) ir „Kineret“ (veiklioji medžiaga – anakinra) bei deksametazonu. Šie vaistai yra tiekiami ir Lietuvai.

Lietuva taip pat dalyvauja kituose Europos Komisijos vykdomuose centralizuotuose COVID-19 ligos gydymui skirtų vaistų pirkimuose.

Šiuo metu Lietuvoje prienami vaistai nuo COVID-19 ligos gali būti naudojami tik pacientų gydymui ligoninėse. Vartojimui namuose ES yra užregistruotas tik vienas vaistinis preparatas – „Paxlovid“, jį gamina farmacijos kompanija „Pfizer“.

Galimybės įsigyti šio vaisto Lietuvoje šiuo metu nėra, Europos Komisija tęsia derybas su gamintoju dėl šio preparato pirkimo bendrijos šalims.



NAUJAUSI KOMENTARAI

varle

varle portretas
galvojate cia bus geri vaistai zmones galvokite bus vakcinu priemaisu 100% jau geru vaistu nuo koronos nebus 5

Gintas

Gintas portretas
Oi kad daug to vaisto įsigijote ir tą patį taupysite
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių