A. Dulkys tikisi, kad vaistai nuo cistinės fibrozės taps kompensuojami dar šiemet

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys tikisi, kad vaistai nuo retos ligos – cistinės fibrozės – pacientams taps kompensuojami dar šiemet.

„Aš labai norėčiau, kad dar dirbant šitai Vyriausybei ir dirbant mano komandai įvyktų tas istorinis sprendimas ir tikrai labai norėčiau, kad cistinė fibrozė jau būtų kompensuojama ir Lietuvoje“, – trečiadienį žurnalistams prieš Vyriausybės posėdį sakė ministras.

„Pagal tai, kaip viskas vyksta, aš drįsčiau prognozuoti, kad galbūt dar šiais metais mes galėtume padėti kokiems 30 vaikų“, – pridūrė A. Dulkys.

Šiuo metu vaistai nuo cistinės fibrozės nėra įtraukti į kompensuojamųjų vaistų sąrašą.

Anot ministro, ketvirtadienį komisija, sprendžianti dėl vaistų kompensavimo, ketina svarstyti, ar vaistus nuo šios retos ligos įrašyti į kompensuojamų vaistų rezervinį sąrašą.

„Pagal tai, kaip viskas juda, manau, kad galėsime dar šių metų antrą ketvirtį pasitikrinti PSDF (Privalomojo sveikatos draudimo fondo – BNS) galimybes“, – kalbėjo A. Dulkys.

Pasak jo, tai reiškia, kad komisijai pritarus dėl šių vaistų įtraukimo į rezervinį sąrašą, išsiaiškinus dabartinę kompensuojamųjų vaistų sąrašo situaciją ir galimybes, vaistus nuo cistinės fibrozės būtų galima perkelti į kompensuojamųjų vaistų kainyną.

Vis tik ministras pridūrė, kad šių medikamentų finansavimas yra brangus – vieno mėnesio gydymas siekia iki 20 tūkst. eurų. Tuo metu gydant visus Lietuvoje fiksuojamus ligos atvejus tai per metus kainuotų 10–12 mln. eurų.

„Aš manau, kad mes dar ir šiais metais turėtume galimybę rasti dalį tų išteklių ir pradėti tą procesą“, – sakė A. Dulkys.

Cistinė fibrozė yra genetinė liga, jai būdinga sutrikusi liaukų funkcija. Nuo 2022 metų sausio naujagimiai yra tiriami dėl šios retos ligos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Melagingo piaro etalonas

Melagingo piaro etalonas portretas
Dulkys labai nori fotografuotis ir nusikalbėti. Jis tikisi, reiškia nežino, reiškia nebus. Bet meluoja kad bus kai jo nebus. Visiškas šizikas.

Cha

Cha portretas
Nevykias koncervatinis.

Neveiklusis "Pažadukas"

Neveiklusis "Pažadukas" portretas
vėl žada!!!..
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių