Palygino medicinos paslaugas Lietuvoje ir užsienyje: pas mus trumpesnės eilės, prieinamesnės kainos

  • Teksto dydis:

Lietuvoje klesti medicininis turizmas. Emigrantai, grįžę iš užsienio, sudaro dideles eiles medicinos įstaigose. Plačiau apie tai – LNK vaizdo įraše.

Pacientų vasarą privačioje Vilniaus medicinos klinikoje netrūksta. Tačiau kiek iš jų yra emigrantai? Pokalbis apie tai su Simonu Ūseliu.

– Kiek emigrantai linkę grįžti į Lietuvą ir naudotis medicinos paslaugomis?

– Paskutiniu metu matome, kad jie tikrai yra linkę tai daryti. Pagal savo statistiką stebime vis augančius srautus. Šiuo metu tai sudaro apie trečdalį visų pacientų, atvykstančių iš kitų valstybių. Tai Lietuvos gyventojai, trumpai išvykę dirbti, gyventi užsienyje arba jau ilgą laiką ten gyvenantys ir atostogų metu grįžtantys čia pas mus tirtis, gydytis ir gauti kokybiškų sveikatos paslaugų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar toks augimas stebimas tik vasarą? Nes žinome, kad yra daugiau kartų metuose, kada emigrantams galima grįžti į Lietuvą pasinaudoti tokia galimybe. Tai galbūt ir Kalėdos, kitos šventės, laisvos dienos, kai galima ir trims, ir keturioms dienom sugrįžti?

– Žinoma, cikliškumas yra stebimas. Tai yra ne tik vasaros metas, tai yra ir didžiosios metų šventės, kada grįžta tie pacientai, mūsų piliečiai ir stengiasi čia padaryti kuo daugiau. Ne tik pabūti su artimaisiais, bet ir išsitirti ir visas savo sveikatos problemas išspręsti. Pacientai planuojasi vizitus, būna išankstinė registracija ir tie pacientai kreipiasi ištisus metus. Žinoma, matome tendenciją po COVID-19 ir ji yra auganti, nes pandemijos metu, žinoma, buvo sunkiau keliauti, buvo apribojimai. Ir dabar stebime tą pačią vis didėjančią, augančią tendenciją.

Žinoma, norėtųsi, kad valstybė rūpintųsi visais piliečiais vienodai ir mes taip pat norėtumėm visiems suteikti ir suteikiam vienodas paslaugas už prieinamiausią kainą. O jeigu valstybė galėtų visiems tą suteikti, tai mes tik džiaugtumėmės tuo.

– Tai kuo skundžiasi mūsų tautiečiai? Prie kokių gydytojų, specialistų kabinetų nusidriekia didžiausios eilės?

– Įvairiausių. Įvairiausių yra ir sveikatos sutrikimų, ir problemų. Pradedant nuo paprastų sveikatos patikrinimų, taip pat pasinaudoja ir profilaktinėmis vakcinacijos programomis, iš tyrimų naudojasi įvairių organų sistemų programomis, kurios yra kitose valstybėse prieinamos, bet ten taip pat yra nemažos eilės, paslaugų kainų nemaža.

– 2018 m. buvo pastebėtas toks, negalima sakyti, sukčiavimas, galbūt spraga, kai tautiečiai gali grįžti į Lietuvą 2 mėn., sumokėti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas ir paslaugas gauti nemokamai net ir privačioje klinikoje, nes jas kompensuoja valstybė. Ar jūs stebit, kiek tautiečiai naudojasi PSD, ar kiek patys atveria savo piniginę ir susimoka už paslaugas?

– Mes tą statistiką turime, bet mes negalime jos niekam panaudoti, nes ne mes vykdome sveikatos politiką. Kaip ir minėjote, tai yra centralizuotai vykdoma Sveikatos apsaugos ministerijos politika. Taip, dalis pacientų pasinaudoja galimybe pilnai, visiškai apmokėti patikrinimo, gydymo paslaugas iš PSD fondo. Dalis pacientų turi ir privačius sveikatos draudimus, papildomus, ar užsienio valstybių, ar Lietuvos. Mes to nekontroliuojame. Žinoma, norėtųsi, kad valstybė rūpintųsi visais piliečiais vienodai ir mes taip pat norėtumėm visiems suteikti ir suteikiam vienodas paslaugas už prieinamiausią kainą. O jeigu valstybė galėtų visiems tai suteikti, tai mes tik džiaugtumėmės tuo.

– Ar galima sakyti, kad tautiečiai, atvykdami į Lietuvą, naudodamiesi paslaugomis, parodo ir užsienyje esančias spragas? Tai reiškia, kad ten medicinos paslaugos tikrai yra brangios, galbūt jie negali įpirkti tos medicinos, o galbūt ir paslaugos yra kokybiškesnės nei Vokietijoj ar Šiaurės šalyse?

– Žinoma, lyginant su Jungtine Karalyste, Norvegija, Vokietija, kur teko ir pačiam dirbti, Lietuvoje mes skundžiamės eilėmis, aš pats kartais būnu ir pacientas, ne tik gydytojas, ne tik vadovas, bet palyginus su užsienio valstybėmis, pas mus jos tikrai yra mažesnės. Nes yra mažesnė gyventojų koncentracija. Tad pas mus yra trumpesnės eilės, prieinamesnės kainos. Na ir, žinoma, kainos ir kokybės santykis. Mūsų gydytojai tikrai nenusileidžia užsienio specialistams, dažnu atveju yra net geresni. Diagnostinės mūsų galimybės taip pat nenusileidžia ir mūsų gydomosios galimybes yra irgi geros. Visi mūsų gydytojai atsiveža savo patirtį iš užsienio valstybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

CVCCCBNBMBN,M.

CVCCCBNBMBN,M. portretas
USA sveikatos draudimas nuo 1000 $ menesiui,jaunimui 500$-kas neaisku VATA

Senjora

Senjora portretas
Teko naudotis med. paslaugomis JAV , aišku nėr ko lyginti su Lietuva: dėmesys ligoniui ir jį lydintiems asmenims net nesulyginamas, gal....jei kas kesus išgydymo pusę ir bus galima palyginti po kokių 30 metų. Ten gyvenantys moka normaliai, ptiklauomai nuo med. draudimo ir nereikia girtis mažom kainom, gryžę užsieniečiai , užsieny neturintys med. draudimo puola gydytis dantis, ( ar toks gydymas per tokį trumpą laiką efektyvus?) atlikti tyrimus už gana nemažą kainą.

vvv

vvv portretas
Atvazioja su pinigais, ir juos priima be eiles, o vietiniai palauks.
VISI KOMENTARAI 70

Galerijos

Daugiau straipsnių