Įspėja: nuotolinės ortodontinės paslaugos yra nelegalios

  • Teksto dydis:

Lietuvos odontologų ir ortodontų profesinės bendrijos įspėja gyventojus nesusivilioti pigesnėmis, tačiau neteisėtomis nuotolinėmis ortodontinėmis paslaugomis. Gyventojai įspėjami, kad patys nusiimdami dantų atspaudus rizikuoja savo sveikata.

Siekia neteisėtai pasipelnyti

LR Odontologų rūmai ir Lietuvos ortodontų sąjungos valdyba praėjusią savaitę išplatino atvirą laišką, kuriuo įspėja visuomenę apie nuotolinio ortodontinio gydymo keliamą pavojų sveikatai. „Pastaruoju metu pradėjo plisti reklamos, siūlančios patiems atlikti ortodontinį gydymą namuose, tačiau Lietuvos ortodontų sąjunga ir LR Odontologų rūmai pabrėžia, kad tokia veikla yra NETEISĖTA ir LABAI PAVOJINGA jūsų sveikatai. Visa medicininė veikla Lietuvoje yra reguliuojama įstatymais ir gali būti vykdoma tik turint atitinkamai veiklai išduotą licenciją, leidimą ir medicinos paslaugas suteikiant sveikatos priežiūros specialistui pagal jo veiklos normą. Tad nuotolinio gydymo paslaugas siūlančios įmonės siekia tiesiog neteisėtai pasipelnyti ir kelia pavojų jūsų sveikatai“, – apie tai, kodėl Lietuvos odontologų ir ortodontų profesinės bendrijos nutarė kreiptis į visuomenę, informavo LR Odontologų rūmų viešųjų ryšių specialistas Marius Salys.

Viską atlieka savarankiškai

„Jau kuris laikas mus pasiekia informacija iš susirūpinusių kolegų ir socialinių tinklų apie Lietuvoje pradėtą vykdyti pacientams pavojingą medicininę veiklą – ortodontinį gydymą dantų tiesinimo kapomis, visą procesą pacientui atliekant savarankiškai namuose, be gydytojo priežiūros“, – rašoma atvirame laiške.

Odontologų ir ortodontų atstovai teigia patikrinę informaciją ir pamatę rūpestį keliančių problemų. Dėl to Lietuvos ortodontų sąjunga kreipėsi į Valstybinę akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybą ir Sveikatos apsaugos ministeriją su prašymu sustabdyti, kaip teigiama, „žalingą pacientams praktiką“.

„Manome, kad pacientai ir jų tėvai (...) gali užkirsti kelią šiems pasipelnyti besistengiančių įstaigų veiksmams, jei bus susipažinę su grėsmėmis ir sąmoningai atsisakys tokio gydymosi namuose, – teigiama atvirame laiške. – Ši ydinga praktika skinasi kelią ne vienoje užsienio valstybėje, o dabar pradeda veiklą ir Lietuvoje, aktyviai reklamuodamasi, siūlydama įvairių nuolaidų, taip stengiantis paslėpti svarbų faktą – tokia veikla yra neteisėta ir labai pavojinga žmonių sveikatai.“

Ne grožio paslauga

Odontologų ir ortodontų profesinių gildijų atstovai primena, kad visa medicininė veikla Lietuvoje yra reguliuojama įstatymais ir gali būti vykdoma tik turint atitinkamai veiklai išduotą licenciją, leidimą – higienos pasą, ir medicinos paslaugas suteikiant sveikatos priežiūros specialistui pagal jo veiklos normą.

„Žmogaus sąkandis turi būti taisyklingas ne tik dėl to, kad dantys būtų lygūs, o pirmiausia tam, kad tinkamai atliktų kalbos ir maitinimosi funkcijas. Taisyklingo sąkandžio atkūrimas yra sudėtingas procesas, reikalaujantis aukštos gydytojo kvalifikacijos. Ortodontinis gydymas ir dantų tiesinimas nėra grožio paslauga ir net nedidelių dantų padėčių pasikeitimo atveju būtinas išsamus paciento klinikinis ištyrimas, rentgenologinė diagnostika, kad dantų tiesinimas įvyktų sklandžiai, be komplikacijų dantims ir veido – žandikaulių sistemai“, – tvirtina odontologų ir ortodontų atstovai.

Tai yra gėdinga apgavystė, nes neapmokytam pacientui atliekant procedūrą netinkama technika, jis gali užspringti atspaudine mase.

Laiške teigiama, kad to neįmanoma garantuoti, jei pacientas gydosi pats, gydytojui neprižiūrint klinikinės situacijos.

Paplitusios anomalijos

Viešame laiške taip pat įspėjama, kad įstaigos, siūlančios tokias gydymosi namuose paslaugas, prašo pacientų ne tik atsiųsti proceso nuotraukas, bet ir patiems nuimti dantų atspaudus nuo žandikaulių, teigdami, kad tai saugi procedūra. „Tai yra gėdinga apgavystė, nes neapmokytam pacientui atliekant procedūrą netinkama technika, jis gali užspringti atspaudine mase, o tuo metu šalia nebus sveikatos specialisto, kuris galėtų suteikti pagalbą. Ortodontinio gydymo priemonė – dantų tiesinimo kapos – yra išsiunčiamos pacientui į namus, o dantys pradedami judinti iš vietos neįsitikinus, ar konkrečiu atveju toks gydymas yra saugus“, – ortodontai ir odontologai atkreipia dėmesį į kylančius pavojus.

Pasak šių profesijų atstovų, Lietuvoje ortodontinių anomalijų paplitimas yra didelis, kartais pacientams tenka palaukti specialisto konsultacijos. Šia situacija ir mėgina pasinaudoti įstaigos, finansinės naudos siekiančios neteisėtomis priemonėmis.

„Brangūs pacientai ir jų tėveliai, būkite dėmesingi rinkdamiesi paslaugų teikėją sau ir savo vaikams, įsitikinkite, kad medicinos paslaugos ir visos procedūros bus atliekamos sveikatos priežiūros specialistų, laikantis visų būtinų saugumo reikalavimų. Saugokime vieni kitus“, – ragina odontologų ir ortodontų atstovai, primindami, kad patys sau atlikdami kai kurias sveikatos priežiūros paslaugas gyventojai rizikuoja  sveikata.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių