Ką valgyti birželį: naudingiausios – šviežios gėrybės

  • Teksto dydis:

Birželis kvepia braškėmis. Tačiau tai ne vienintelės šviežio derliaus dovanos, kuriomis verta pasimėgauti iki soties šį mėnesį. Į savo mitybą naudinga įtraukti šias penkias lietuviškas gėrybės. Nors dauguma jų puikiai pažįstamos, tačiau dar nematyti receptai padės atrasti naujus jų skonius.

Braškės. Braškes ne vienas įvardija kaip mėgstamiausias uogas, tad jomis mėgautis birželis – geriausias mėnuo. Raudonosios gražuolės ne tik skanios, bet ir be galo naudingos – suvalgę stiklinę braškių gausite 150 proc. vitamino C paros normos. Jos yra ir vertingas vitaminų A, E ir B grupės vitaminų, skaidulų šaltinis, padeda malšinti uždegimus ir stiprinti organizmo imunitetą. Braškių sezonas gana trumpas, todėl vertėtų iki valios prisivalgyti jų šviežių, ruošti užkandžius ir desertus. Taip pat – nepamiršti užsišaldyti ar išsivirti uogienių.

Išbandykite braškių ir mangų salsą. Kubeliais supjaustykite puodelį braškių ir puodelį mangų, susmulkinkite vieną Chalapos papriką be sėklų, du šaukštus raudonojo svogūno ir du šaukštus šviežių kalendrų arba petražolių lapelių. Išspauskite vienos žaliosios citrinos sultis, įmaišykite į jas du šaukštelius medaus ir apliekite vaisius. Puikiai tiks prie grilio patiekalų.

Sausmedžio uogos. Šios jaunystės eliksyru vadinamos uogos dar nėra gerai pažįstamos lietuviams, bet jų nauda – milžiniška. Šilauoges primenančios mėlynos pailgos uogos vadinamos vienomis sveikiausių pasaulyje, tačiau jų derlius trunka vos kelias savaites. Azijos šalyse dar nuo seno žinomos gydomosios ir sveikatą stiprinančios sausmedžio uogų savybės. Jose apstu antioksidaciniu poveikiu pasižyminčių polifenolių, vitaminų C, A, ypač daug geležies. Jos gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio, gliukozės kiekį kraujyje. B grupės vitaminai palaiko nervų sistemos veiklą, o bioelementai, pavyzdžiui, magnis, mažina streso poveikį.

Išbandykite sveikuolišką kokteilį. Tereikia sutrinti plaktuvu 120 g braškių, 60 g bananų, 60 g sausmedžio uogų, 5 g saulėgrąžų sėklų ir 200 ml pieno (tinka ir įprasto pieno pakaitalas). Viskas – mėgaukitės sveiku kokteiliu! Jeigu norite, kad jis ir vėsintų, prieš gamindami vaisius ir uogas pusvalandžiui įdėkite į šaldiklį.

Salotos. Naujos technologijos lietuviškomis salotomis leidžia mėgautis ištisus metus, tačiau birželį jos kaip niekad traškios ir sultingos. Salotų rūšių gausu, ir visose jose rasite daug folio rūgšties ir skaidulų, dėl kurių sumažėja cukraus ir riebalų įsisavinimas. Jos taip pat yra geras B, E ir C grupės vitaminų, geležies, kalio ir magnio šaltinis. Jas ypač lengva įtraukti į savo mitybos planą, kadangi dera tiek prie mėsos, tiek prie vegetariškų patiekalų.

Išbandykite salotas su apelsinų padažu. Į stiklainį įpilkite alyvuogių aliejaus ir perpus mažiau išspaustų apelsinų sulčių. Įdėkite susmulkintą česnako skiltelę, druskos ir pipirų. Uždengę stiklainį stipriai suplakite – ingredientai susimaišys į vientisą padažą. Pilkite ant salotų ir išmaišykite.

Krapai. Ne veltui šviežių krapų taip dažnai dedame į patiekalus, ypač vasarą, kai jų gausu. Krapai ne tik pasižymi viliojančiu aromatu, bet ir suteikia daug naudos sveikatai. Juose gausu antioksidantų, flavonoidų, tad krapai gali padėti ir širdies darbui. Jų vertėtų naudoti tiems, kurie cukraus kiekis kraujyje yra padidėjęs. Be to, krapai gali padėti nuo menstruacijų skausmo, o dėl kalcio, magnio ir fosforo kiekio – stiprinti kaulus.

Išbandykite česnakinį sviestą su krapais. Į 200 g kambario temperatūros sviesto įmaišykite tris išspaustas skilteles česnako, pusę ryšulėlio smulkintų krapų ir perpus mažiau smulkintų petražolių. Gerai ištrinkite, suvyniokite į aliuminio foliją ir dėkite į šaldytuvą. Bus puiki užtepėlė ant šviežios duonos riekės, arba gabalėlį tokio sviesto galėsite uždėti ant iškepto kepsnio.

Šviežios bulvės. Po plonyte jau kasamų bulvių odele slypi daug vertingų ingredientų. Visų pirma, organizmui jos suteikia kalio ir vitamino C. Be to, jos yra geras vitamino B6, atsakingo už tinkamą organizmo funkcionavimą, šaltinis. Palyginti su vėlesnėmis veislėmis, ankstyvose bulvėse yra daugiau vandens, vadinasi, jos mažiau kaloringos nei rudeninės. Jos pasižymi stipriomis šarminančiomis savybėmis, kurios leidžia geriau reguliuoti rūgščių ir šarmų pusiausvyrą organizme.

Išbandykite graikiško stiliaus keptas bulves. Kruopščiai nuplaukite bulves (skusti nereikia). Kiekvieną bulvę įpjaukite peiliu per vidurį pailgai, bet neperpjaukite iki galo. Į įpjovą įdėkite po lauro lapą. Sudėkite į karščiui atsparų indą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, berkite šiek tiek pipirų ar kitų mėgstamų prieskonių ir kepkite 180 °C temperatūroje 35 minutes. Tuo tarpu paruoškite padažą: susmulkinkite skardinę konservuotų pomidorų, sumaišykite su žiupsneliu raudonėlių, pagardinkite paprikos ir česnako milteliais. Pabarstykite padažą trupinta feta ir patiekite su keptomis bulvėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių