Kaip suteikti pirmąją pagalbą užspringus?

  • Teksto dydis:

Dėl sugriežtinto karantino šiemet nemažai žmonių sutiks šventes vieni. Ar tikrai žinote, ką reikėtų daryti, jeigu staiga užspringote ir nėra kas jums galėtų padėti? Jei esate ne vieni – ar patys mokėtumėte suteikti pagalbą užspringusiajam?

Svarbi kiekviena sekundė

"Pirmiausia, reikėtų atskirti, ar žmogus užspringo iš dalies, ar visiškai. Jei užspringo iš dalies, žmogus išlieka sąmoningas, kosėja, dar gali kalbėti. Taigi tokiu atveju reikia tik skatinti jį kosėti ir jokiu būdu netrankyti kosėjančiam per nugarą, nes tai kaip tik gali pakenkti. Visiškai užspringęs žmogus jau nebegali kalbėti ir efektyviai kosėti – tuomet  būtina skubiai suteikti pirmąją pagalbą, nes gyvybiškai svarbi kiekviena sekundė", – pasakoja Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro paramedikų profesijos mokytojas ir skubiosios medicinos gydytojas Karolis Klimavičius. Jis pataria, kokius pirmosios pagalbos veiksmus reikėtų atlikti užspringus kūdikiui, suaugusiajam ir sau pačiam, kai nieko nėra šalia.

Užspringus kūdikiui tėvai paprastai labai išsigąsta ir ima panikuoti. Svarbiausia kuo greičiau susiimti ir suteikti pagalbą. Jeigu užspringęs kūdikis kosėja – ji nuraminkite ir skatinkite kosėti toliau. Tačiau, jei matote, kad tai nepadeda ir kūdikis pradeda dusti, paguldykite jį pilvu ant savo kairės rankos dilbio, prilaikydami apatinį žandikaulį, kad vaikas būtų šiek tiek pakreiptas žemyn. Tuomet dešine ranka suduokite penkis kartus tarp menčių.

Jeigu po šių veiksmų kūdikis neatspringsta, apverskite jį veidu į save, galvą laikydami šiek tiek žemiau. Dviem dešinės rankos pirštais spauskite krūtinkaulio vidurinę apatinę dalį penkis kartus. Spaudžiama 1,5–2,5 cm gilumu. Jei po šių veiksmų kūdikis neatspringo, kartokite veiksmus iš naujo.

Jeigu esate ne vieni, pasirūpinkite, kad, kol atliekate šiuos veiksmus, kitas asmuo iškviestų greitąją medicinos pagalbą (GMP).

Būtina žinoti, kad, norint padėti užspringusiam kūdikiui, jo negalima kratyti už kojų žemyn galva. Tai gali sukelti galvos smegenų traumą ir sukrėsto vaiko sindromą.

Pagalba suaugusiajam

Jei užspringęs žmogus išlieka sąmoningas, gali kosėti ir kalbėti, skatinkite kuo dažniau ir stipriau kosėti. Kosulys – geriausias svetimkūnio pašalinimo iš kvėpavimo takų būdas. Visiško užspringimo atveju pirmiausia suduokite penkis smūgius į tarpumentę. Jei po šių veiksmų žmogus neatspringsta, taikome Heimlicho manevrą. Jis atliekamas taip: atsistokite nukentėjusiajam už nugaros, apkabinkite jį per juosmenį viena ranka, palenkite lengvai į priekį, sugniaužus kitos rankos kumštį, pridėkite jį nykščiu nukentėjusiajam prie viršutinės pilvo dalies duobutės srityje. Kitą ranką uždėkite ant kumščio viršaus ir darykite staigius paspaudimus į vidų ir į viršų, tarsi norėtume žmogų kilstelėti. Taip kartokite penkis kartus. Jei tai nepadėjo ir žmogus prarado sąmonę, kvieskite greitąją medicinos pagalbą, atlikite pradinį gaivinimą.

Jei esate vienas

Jeigu esate vienas ir užspringęs kosėjate, patariama tai daryti kuo stipriau. Vertėtų palenkti galvą žemyn – tai padėtų greičiau išstumti užstrigusį maistą. Jeigu nepadeda, atlikite Heimlicho manevrą sau patys. Vienos rankos kumštį uždėkite viršutinės pilvo dalies duobutės srityje žemiau krūtinkaulio, tada kita ranka suimkite už savo kumščio ir staigiu judesiu visu kūnu trenkitės į šalia esantį stabilų objektą, pvz., stalą, spintelę, turėklą ar kt. Tai gali padėti pašalinti užstrigusį maistą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių