Lietuvoje pradėta teikti pacientų pavėžėjimo paslauga: per dvi valandas sulaukta 300 skambučių

Nuo pirmadienio Lietuvoje pradėjus teikti pacientų pavežėjimo paslaugą, sulaukta beveik 300 skambučių, didžioji dalis skambinusiųjų norėjo gauti informacijos apie šią naujovę.

Greitosios medicinos pagalbos tarnybos (GMPT) generalinio direktoriaus patarėjo Tomo Vasiliausko teigimu, iki 10 val. trumpuoju numeriu 1808 gauta beveik 300 skambučių.

Iš jų 90 proc. skambinusiųjų teiravosi apie pavežėjimo paslaugą ir 10 proc. bandė jai registruotis. Dviem trečdaliais atvejų registracijos buvo sėkmingos, trečdalis žmonių neatitiko paslaugai gauti nustatytų kriterijų.

„Jeigu vakar dirbo du operatoriai, šiandien dirba ne mažiau kaip dešimt. (…) Galima pervežti žmones iš bet kurios savivaldybės į bet kurią ir parvežti iš sveikatos priežiūros įstaigos namo“, – pirmadienį Kauno klinikose per spaudos konferenciją sakė Greitosios medicinos pagalbos tarnybos atstovas.

Pasak T. Vasiliausko, tarnyba atsakinga už dviejų lygių paslaugą – nespecializuotą valstybės lygio ir specializuotą pacientų pavežėjimą.

„Pirmai savaitei esame užsitikrinę transportą keturis kartus didesniam pavežėjimų kiekiui nei prognozuojamas“, – tvirtino T. Vasiliauskas.

Jo duomenimis, per dieną savivaldybėje, turinčioje 25 tūkst. gyventojų, įvyksta 0,7 pavežėjimo per dieną.

„Tikėtina, kad augs iki 2–2,5 karto. Į šiuos skaičius atsiremdami, esame numatę keliskart didesnius transporto skaičius. (...) Numatydami didesnę paklausą, esame pasirengę ją uždengti“, – dėstė GMPT direktoriaus patarėjas.

Numatoma 40 tūkst., kitais metais – 70 tūkst. pavežėjimų

Kaip sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys,s pirmadienį pradedamas vykdyti pacientų pavežėjimas yra neskubios pagalbos paslauga, startuojanti visose 60-yje Lietuvos savivaldybių, ji „reikšmingai didina pacientų galimybes ir mobilumą“.

„Šiai paslaugai galima registruotis į pasirinktą gydymo įstaigą. Šiai paslaugai pacientui padėti galės ir jo artimieji žmonės, socialiniai darbuotojai, šeimos nariai, gydytojai. Pacientai galės vykti, jei yra poreikis, ne tik vieni, bet ir su lydinčiuoju“, – teigė A. Dulkys.

„Ir labai svarbus dalykas pacientų srautų valdymui – kad tai yra planinės paslaugos. (...) Gydymo įstaigoms, jų ritmui, yra didžiulė pagalba“, – pažymėjo ministras.

Anot jo, „holistinis paslaugos kontekstas atsispindi ir paslaugų finansavime“.

„Tai reiškia, kad hemodializės paslaugos bus finansuojamos ir organizuojamos iš savivaldybių, nespecializuotos pavežėjimo paslaugos bus finansuojamos valstybės, specializuotos – iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo“, – nurodė ministras.

Jo duomenimis, šiemet numatoma suteikti pavežėjimo paslaugą 40 tūkst. pacientų, kitąmet šis skaičius galėtų siekti 70 tūkst.

Šiemet šiai paslaugai finansuoti valstybė numačiusi 4 mln. eurų, kitais metais gali reikėti apie 9 mln. eurų.

Plungės rajono mero Audriaus Klišonio teigimu, pavežėjimo paslaugą jau kurį laiką teikiančiai Plungė savivaldybei ji kainuoja 50–70 tūkst. eurų per metus.

Paslaugą gauti gali ne visi

Pacientų pavežėjimas visoje Lietuvoje pradedamas po bandomojo projekto, vykdyto nuo 2023-iųjų rugpjūčio 20-yje savivaldybių. A. Dulkio duomenimis, jo metu paslauga suteikta beveik 16 tūkst. kartų.

Kaip anksčiau skelbė Sveikatos apsaugos ministerija, paslauga teikiama pacientui nuvykti į asmens sveikatos priežiūros įstaigas arba grįžti iš jų. Pavežėjimas taip pat vykdomas grįžti iš skubios pagalbos skyriaus.

Ši paslauga skirta gyventojams, kuriems nustatytas 55 proc. ar mažesnis darbingumo lygis, neįgalumo arba specialiųjų poreikių lygis, taip pat asmenims, kurie turi teisę į priemokas už kompensuojamuosius vaistus dėl nepakankamų pajamų.

Paslauga skirta ir 75 metų bei vyresniems asmenims, kurie turi teisę į priemokas už kompensuojamuosius vaistus dėl nepakankamų pajamų ir kuriems pavėžėjimo paslauga yra reikalinga dėl sveikatos būklės.

Pavėžėjimas skirstomas į dvi rūšis: nespecializuotą ir specializuotą.

Pastarojo pavėžėjimo metu dalyvauja medicininį išsilavinimą turintis asmuo, paslauga teikiama greitosios medicinos pagalbos automobiliu, jos metu stebima paciento būklė. Nespecializuoto pavėžėjimo metu medikas pacientų nelydi.

Paslaugą galima užsisakyti paskambinus į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.



NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
o kur pasaku sekejo ligoniams pensininkams etatas? kur bureja is taro kortu? kodel ligoninese nera siulu ir virbalu burelio? kurklounu brigada? dzin tas gydymas, stipkit belaukdami pagalbos...

Henrikas

Henrikas  portretas
Veltui isleidziami Dideli pinigai. O uz tai mokesime visi. Ka tik valstybe pasiskolino. Ir skolinsis toliau - dar ir dar. O kas atiduos? Na, aisku kad tie, kas dirba. Jau dabar ieskoma, kur ir kam padidinti mokescius. Valio.

ble

ble portretas
eiliu pas specialista problema sprestu sitas pyzdulkinas, o ne taksautu
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių