SAM: farmacinės rūpybos paslauga leis rečiau lankytis pas gydytoją – keisis receptų galiojimo laikas

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad iki kitų metų pradžios bus sukurtos sąlygos teikti tęstinį vaistinių preparatų išdavimą po vaistininko suteiktos farmacinės rūpybos paslaugos.

„Šiuo metu kompensuojamuosius vaistus gydytojas gali paskirti ne ilgiau kaip pusmečiui. Įdiegus naują farmacinės rūpybos paslaugą, gydytojas galės paskirti gydymą ilgesniam nei šešių mėnesių, bet ne ilgesniam nei dvylikos mėnesių laikotarpiui. Tokie ilgesnio galiojimo receptai galės būti išrašomi suaugusiems pacientams, kurie jau tam tikrą laiką vartojo jiems paskirtus vaistus“, – rašoma penktadienį SAM išplatintame pranešime.

„Po šešių mėnesių vaistininkas turės suteikti farmacinės rūpybos paslaugą dėl tęstinio receptinių vaistų išdavimo ir nuspręsti, ar pacientui gali būti toliau išduodami gydytojo paskirti vaistai, ar jis turi būti nukreipiamas gydytojo konsultacijai“, – aiškino ministerija.

Pasak SAM, farmacinės rūpybos paslauga yra individuali konsultacija, kurios metu vaistininkas su pacientu aptars vaistų vartojimą ir lėtinės ligos valdymą.

„Taip bus skatinamas racionalus vaistų vartojimas, trumpės eilės pas gydytojus. Gydytojai galės skirti daugiau laiko ūmių, sudėtingų ligų diagnostikai ir gydymui“, – pranešime teigė SAM Farmacijos politikos departamento direktorė Anželika Oraitė.

Nurodoma, kad sveikatos apsaugos ministro įsakymas dėl farmacinės rūpybos paslaugų teikimo tvarkos įsigalios nuo 2025 metų sausio 1 dienos.

Ministerijos teigimu, pakeitimai užtikrins, kad informacija apie paciento gydymo eigą būtų prieinama tiek vaistus paskyrusiam gydytojui, tiek farmacinės rūpybos paslaugą teikiančiam vaistininkui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SITUACIJA IS TIKRO GYVENIMO

SITUACIJA IS TIKRO GYVENIMO portretas
ateinu pas gydytoja ir prasau jos israsyti kompensuojamus vaistus pusei metu kuriuos naudoju jau nemaziau 6 metu.Gyditoja sako nerasysiu .Tada as bandau jiai paaiskinti kad yra istatymas kad man gal;ima israsyti o jei negalima sakau gydytojiai prasau paaiskinti kodel neisrasysite.O ji man kaip ta papuga vel kartoja ,neisrasysiu.Ir ka tu jiai padarysi ,matyt kazko is manes nori bet as niekaip nesuprantu Koooo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių