Turkai per koronakrizę kliaunasi odekolonu: ar tai veiksminga?

  • Teksto dydis:

Daugelyje šalių žmonės dėl koronaviruso pandemijos iš parduotuvių lentynų šluoja tualetinį popierių – Turkijoje tuo tarpu pirmiausia dingo odekolonas. Daugelis turkų įsitikinę, kad šis kvapiųjų medžiagų turintis spiritinis tirpalas dėl didelės alkoholio koncentracijos veiksmingai valo rankas ir veidą ir taip gali apsaugoti nuo koronaviruso infekcijos. Daugelyje parduotuvių ir vaistinių odekolonas seniai išparduotas, todėl klesti juodoji rinka.

Jau kovo pradžioje – dar prieš Turkijai pranešant apie pirmąjį patvirtintą koronainfekcijos atvejį – prie parfumerijos parduotuvių nusidriekė ilgos eilės. Šiandien čia kabo užrašai „Odekolono nėra“.

Didelę odekolono paklausą galėjo lemti ir sveikatos ministro Fahrettino Kocos rekomendacijos turkams kovoje su koronavirusu kaip alternatyvą rankų dezinfekcijos priemonėms naudoti odekoloną.  Vien tik praėjusiomis savaitėmis odekolono gamintoja „Eyup Sabri Tuncer“ sulaukė dešimčių tūkstančių užsakymų.

Pristatydamas programą ekonominiams krizės padariniams suvaldyti, Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas praėjusią savaitę paskelbė, kad krizės metu apsauginės kaukės ir odekolonas nemokamai bus dalijami vyresniems nei 65 metų amžiaus žmonėms. Anot turkų žiniasklaidos, savanoriai Izmito mieste jau dalija senjorams nemokamai duoną ir odekoloną.

Ar odekolonas iš tiesų gali apsaugoti nuo koronaviruso infekcijos? Infekcinių ligų ekspertas Bülentas Ertugrulas agentūrai AFP sakė, kad geriausia apsauga nuo koronaviruso yra rūpestingas rankų plovimas. „Jei nėra muilo ir vandens, gali būti naudojamos rankų valymo priemonės, kuriose yra mažiausiai 60 proc. alkoholio. Visuotinai žinoma, kad odekolone alkoholio koncentracija siekia mažiausiai 70 proc. Todėl jis yra gera valymo priemonė rankoms prieš Covid-19“, - aiškino ekspertas.

Turkijoje iki šiol infekuotųjų yra per 1 500, 37 žmonės mirė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bambalis

Bambalis portretas
As Trainoj naudoju tai labai efektyvi priemone dezinfekcijai tiek is vidaus,tiek is isores naudoti.

Klaustukas

Klaustukas portretas
Lietuvos proto bokstai konfiskuota spirita ir ivairia degtine nurode sunaikinti,Lenkai viska kaupe ir dabar panaudoja dezinfekcijai.Kazkokie keisti tie musu proto bokstai,kiekvienoje situacijoje vis lindo i subine tai ES,matomai to proto nedaug ir buvo,tik bokstai dideli...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių