Ant Vyriausybės stalo – kompensacijų tvarka elektros tiekėjams nutraukus veiklą

Vyriausybė trečiadienį turėtų patvirtinti nuostolių atlyginimo buitiniams elektros vartotojams tvarką, jei jų pasirinkti nepriklausomi tiekėjai taptų nemokūs, bankrutuotų ar kitaip nutrauktų veiklą.

Energetikos ministerija siūlo nustatyti vartotojų prašymų kompensuoti nuostolius teikimo ir nagrinėjimo, taip pat nuostolių apskaičiavimo ir kompensavimo tvarką.

„Siūlomi nustatyti konkretūs procedūrų terminai ir privalomos pateikti teikiamos informacijos apimtis leis užtikrinti, kad taryba (Valstybinė energetikos reguliavimo taryba, VERT – BNS) tinkamai ir kaip galima skubiau atliks apraše nustatytas procedūras ir patirs kuo mažesnę administracinę naštą“, – nutarimo projekte nurodo ministerija.

Siekiant kuo greičiau išnagrinėti vartotojų prašymus siūloma, kad juos apskaičiuojant būtų remiamasi VERT pateiktais  tiekėjų duomenimis: visų tiekėjo vartotojų vidutine galutine mėnesio kaina, vidutiniu suvartojimu, klientų skaičiumi.

Taip pat siūloma, kad elektros tiekėjams nutraukus veiklą vartotojams pirmiausia būtų kompensuotas faktiškai dėl  permokų patirtas nuostolis, o likusi suma apskaičiuota įvertinus jų vidutinį per mėnesį suvartotą elektros kiekį, metinę bei mėnesio elektros kainas.

Energetikos ministerijos duomenimis, šiuo metu Lietuvoje nepriklausomą elektros tiekėją yra pasirinkę daugiau nei 1,2 mln. buitinių vartotojų, dar beveik 0,5 mln. jį turi pasirinkti iki 2026-ųjų pradžios.

Dėl energetinės krizės bei nepriklausomiems tiekėjams sugriežtintų reikalavimų pernai iš liberalizuojamos rinkos pasitraukė du smulkūs jos dalyviai – „Birštono elektra“ bei „EGTO energija“, o finansinės sankcijos buvo paskirtos ir 2022 metais įsipareigojimų klientams nesugebėjusiai vykdyti ir veiklą nutraukusiai „Perlas Energijai“.

Šiuo metu elektrą buitiniams vartotojams tiekia keturi tiekėjai – „Ignitis“, „Elektrum Lietuva“, „Enefit“ bei vos 100 vartotojų turinti Kauno termofikacijos elektrinė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių